Met de coolStart-functie van Siemens hoeft u uw oven nooit meer voor te verwarmen in het geval van bijvoorbeeld een diepvriespizza of een ander 'plat' product. Met dit slimme verwarmingssysteem wordt de bevroren pizza gebakken in de tijd die op de verpakking staat aangegeven. Zonder voorverwarmen.
4D hetelucht
Met deze verwarmingsmethode kan je alle soorten producten bakken en braden op één niveau of maximaal vier niveaus. Dankzij een ventilatorwiel waarvan de draairichting wijzigt, wordt de warmte gelijkmatig verdeeld over het bereidingscompartiment.
Een pyrolytische oven is een zelfreinigende oven die vuil en vet op een hoge temperatuur verbrandt en in as verandert, een proces dat 'pyrolyse' heet - letterlijk: ontleding door vuur.
Hetelucht eco
Deze stand is een normale heteluchtstand maar dan energiezuinig. De oven wordt in deze stand niet voorverwarmd. De ventilator verdeelt de warmte door de binnenruimte. Bij het bakken van een ovenschotel, quiche of taart gaart op deze manier de onderkant goed, maar verbrandt de bovenkant niet.
Oven automatisch aan en uit laten gaan:
Als je het automatische programma wilt uitzetten, druk op de tijdknop en draai aan de draaiknop tot dat de tijd op 0.00 staat, wacht tot dat er auto (knipperend) staat en druk op de handknop.
Tijd instellen: De toets [klokje] twee keer indrukken. Op het display zijn de tijdsymbolen verlicht. Met de toets + of 1 de tijd veranderen.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
Om wat verwarring de wereld uit te helpen: er is geen verschil tussen een heteluchtoven en een convectieoven. Convectiewarmte is simpel gezegd een ander woord voor hetelucht. Hetelucht- en convectieovens verhitten heel snel, zowel bij het voorverwarmen als tijdens de bereiding.
Hoe lang de oven moet voorverwarmen verschilt per oven. Vrij nieuwe ovens kunnen binnen vijf minuten op temperatuur zijn, maar oudere ovens doen er wel twintig minuten over. Je kunt dit controleren door een oventhermometer te gebruiken.
Hoe vaak je het reinigingsprogramma moet uitvoeren, hangt af van het gebruik van de oven. Geadviseerd wordt om dit één keer in de drie maanden te doen. Gemiddeld duurt een pyrolyse programma 1 à 2 uur. Helaas hebben niet alle ovens de pyrolysefunctie.
Met een pyrolytische oven in je keuken hoef je zelf de oven niet meer schoon te maken. De oven verwarmt zich tot zeer hoge temperatuur. Je vastgekoekte etensresten en vetvlekken verbranden door de hitte. Afhankelijk van hoe vaak je de oven gebruikt, gebruik je het pyrolyse systeem het beste één keer per half jaar.
Daarom wordt ook wel aangeraden om de ramen open te zetten terwijl je je oven aan het werk zet om zichzelf schoon te maken. Het proces van het zelfreinigen van een oven kan zo'n 1,5 tot 6 uur duren.
Een voordeel van de heteluchtoven is dat je rekjes en bakplaten niet per sé in het midden van de oven hoeft te schuiven, want de hitte komt overal wel. Deze ovensoort is ook een stuk sneller. Niet alleen in het voorverwarmen, maar ook bij de garing van gerechten. Zet daarom de temperatuur iets lager óf bak 25% korter.
Boven én onderwarmte
De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Met de coolStart-functie van Siemens hoeft u uw oven nooit meer voor te verwarmen in het geval van bijvoorbeeld een diepvriespizza of een ander 'plat' product. Met dit slimme verwarmingssysteem wordt de bevroren pizza gebakken in de tijd die op de verpakking staat aangegeven. Zonder voorverwarmen.
In de oven
In sommige heteluchtovens gaart het brood goed, in andere heteluchtovens verbrandt het brood op de plek waar de lucht de oven in wordt geblazen en is het brood op andere plekken niet goed gaar. Als je onder- en bovenwarmte hebt, is het aan te raden om dit te gebruiken.
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
Dat gaat prima. Je moet er alleen wel aan denken dat je niet 2 verschillende maten tegelijk bakt (andere baktijd) en je kunt ze eigenlijk ook niet onder elkaar zetten.
Wil jij voornamelijk taarten en broden bakken in je oven? Kies dan voor een oven met alleen boven- en onderwarmte. Dan krijg je een degelijke bakoven zonder toeters en bellen. Dit type oven laat je taarten gelijktijdig verwarmen en rijzen.
Welke stand voor afbakbroodjes in oven? Voor het bakken van brood (en andere gerechten met een rijsmiddel) gebruik je bij voorkeur boven- en onderwarmte. Dit is een soort van ongeschreven regel. Bij het bakken met boven- en onderwarmte bak je altijd enkellaags.
Pizzastand. Deze stand is speciaal voor iedereen die gek is op pizza. Een combinatie tussen onderwarmte en de heteluchtoven zorgt ervoor dat jouw pizza perfect wordt afgebakken en een knapperige korst krijgt.
studioLine is een exclusieve lijn Siemens-keukenapparatuur die slimme technologie combineert met vooruitstrevend design. Voor wie alleen het beste goed genoeg is.
Dankzij de combi-stoomovens van Siemens bereid je snel heerlijke groente- en vleesgerechten of warm je vooraf bereide maaltijden op – zonder dat de smaak, voedingsstoffen en vochtigheid van je favoriete ingrediënten verloren gaan.
Een gemiddelde maaltijd is op 130 graden in circa 15 minuten warm.