Om de beurt krijgt iemand de vraag 'truth or dare'. Wanneer iemand voor truth (waarheid) kiest, moet diegene een vraag beantwoorden. Dit kan over van alles zijn. Wanneer iemand voor 'dare' kiest (durven), moet diegene een opdracht uitvoeren.
Weinig thuis zijn en heel veel geld verdienen of minder geld verdienen en meer tijd overhouden voor elkaar? Willen weten wat er na de dood is of gedachten kunnen lezen? Iets aan het verleden veranderen of in de toekomst kunnen kijken?
Als je een nieuwe wet zou invoeren, welke zou dat dan zijn? Wat is jouw ultieme guilty pleasure? Wanneer je volgend jaar terugkijkt naar je genomen foto's, wat staat er dan zeker op? Welk smoesje heb jij de afgelopen tijd gebruikt om onder dingen uit te komen?
'Wat als' er brand is in je huis: welke drie dingen neem je mee naar buiten? 'Wat als' je in een ander land mag wonen, welke zou het zijn? 'Wat als' je 1 miljoen euro aan iemand anders zou mogen geven, wie zou het zijn? 'Wat als' je nu seks zou mogen hebben met iemand, wie zou het zijn?
Waarheid is het in overeenstemming zijn met de werkelijkheid. In dagelijks taalgebruik wordt 'waarheid' in de eerste plaats toegeschreven aan overtuigingen, uitspraken en theorieën. Waarheid kan echter ook worden toegeschreven aan een levenshouding, ethiek of politiek systeem.
De spelers hebben drie keuzes: iets doen, aantonen dat ze iets durven, of een vraag eerlijk beantwoorden. Het spel is populair bij zowel kinderen als jongvolwassenen, al worden de opdrachten en vragen extremer en seksueler getint naarmate de leeftijd hoger is.
Met moeilijke vragen worden zowel (1) vragen bedoeld die lastig zijn om te stellen als (2) vragen die lastig zijn om te beantwoorden. Ook een combinatie kan worden bedoeld: de vraag is dan lastig om te stellen én lastig om te beantwoorden.
'Wat ben ik? ' is een variant op het spel 'wie ben ik? ' waarbij je als student door het stellen van ja/nee vragen achterhaalt wie of wat je bent. Alle studenten krijgen een briefje op hun voorhoofd geplakt met daarop een begrip (onderwerp, theorie, persoon) dat centraal staat in de leerstof.