Wat gebeurt er in het lichaam bij coeliakie? Bij mensen met coeliakie reageert het lichaam heftig op de inname van gluten. Bij een auto-immuunziekte maakt het afweersysteem antistoffen aan die lichaamseigen cellen aanvallen. Dit leidt tot een ontstekingsreactie.
Coeliakie aanval
Soms treden de klachten pas na een dag op of treden er helemaal geen klachten op. Toch is het per ongeluk eten van gluten altijd schadelijk voor mensen met coeliakie. Bij een coeliakieaanval helpt het om veel water te drinken. Zo vul je het vocht aan dat het lichaam verliest door diarree of overgeven.
Coeliakie geeft vooral klachten zoals buikpijn en diarree. Een kind kan door coeliakie ook afvallen en slecht groeien. Geen gluten meer eten is de enige behandeling.
Door de ontstekingsreactie in je buik kun je last hebben van buikpijn en diarree, maar obstipatie komt ook voor. Andere typische klachten zijn gebrek aan eetlust, spierslapte, bloedarmoede, kleine ontstekingen in de mond (aften), botontkalking en somber of humeurig zijn.
Coeliakie wordt veroorzaakt door een stoornis in het afweersysteem, waardoor gluten (een stukje eiwit dat in tarwe, rogge, gerst, spelt en haver zit) als 'vreemd' wordt gezien. Een erfelijke aanleg speelt hierbij een grote rol. Door de glutenintolerantie beschadigt het slijmvliesoppervlak van de dunne darm.
Coeliakie is een aandoening die zich op iedere leeftijd kan manifesteren.
Wat je niet kunt eten
Vermijd alle voedingsmiddelen die gluten bevatten:Granen: Tarwe, rogge, gerst en alle varianten en afgeleiden (inclusief spelt, kamut en triticale) moeten worden vermeden.
Bij coeliakie is de dunne darm intolerant en overgevoelig voor gluten. Als iemand met coeliakie iets eet of drinkt dat met één van deze graansoorten is bereid, leidt dat tot beschadiging van de darmvlokken in de dunne darm.
Als je gevoelig bent voor gluten, kun je last hebben van darmklachten, zoals winderigheid, buikpijn, diarree of obstipatie.
Iemand met coeliakie kan last hebben van diverse klachten, waaronder vermoeidheid. Vermoeidheid kan namelijk worden veroorzaakt door een tekort aan ijzer.
De klachten van een patiënt met een glutenallergie lijken niet op de klachten van een patiënt met coeliakie. “Bij een glutenallergie treden alle klassieke allergiesymptomen op: rode vlekken, jeuk, braken en zwelling”, legt Irma uit. “Daarentegen is coeliakie een auto-immuun ziekte met hele andere symptomen.
Zilvervliesrijst en aardappelen zijn van nature glutenvrij en kun je gewoon eten. Ook glutenvrije granen, zoals gierst, teff, quinoa en boekweit zijn geschikt. Gebruik haver alleen als er expliciet 'glutenvrij' op de verpakking staat of als er het 'Crossed Grain' keurmerk op staat.
Wat gebeurt er als je per ongeluk gluten eet? Coeliakiepatiënten op een strikt glutenvrij dieet krijgen na het eten van gluten vaak na 1 tot 2 uur maag- en/of darmklachten. Andere symptomen kunnen vermoeidheid, hoofdpijn en brain fog (hersenmist) zijn.
Door beschadiging van het dunne darmslijmvlies kunnen bepaalde voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen. Coeliakie is niet te genezen en je kunt er ook niet "overheen groeien". Er bestaan geen medicijnen voor coeliakie.
Tekorten die verder gezien worden bij een glutenvrij dieet zijn tekorten aan jodium, ijzer, vitamine B1 en vitamine B11. Jodium is belangrijk voor de productie van schildklierhormonen, welke op hun beurt weer nodig zijn voor goeie groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Heb je na het eten van een boterham, pasta of muesli geregeld last van buikpijn, een opgeblazen gevoel of diarree? Dan is het mogelijk dat je last hebt van glutenintolerantie. Gluten is een eiwit dat voorkomt in verschillende granen zoals in tarwe en spelt.
De arts zal meestal eerst een bloedonderzoek laten doen.Als uit dit bloedonderzoek blijkt dat er een kans bestaat dat je coeliakie hebt, zal de arts je doorverwijzen naar een specialist. De specialist zal een darmonderzoek doen en hierbij een zogenaamd 'darmbiopt' afnemen.
Op de signalen letten. Signalen van coeliakie negeren kan gevaarlijk zijn, aldus de MDL-arts. Onder meer ondergewicht, bloedarmoede, remming in de groei, humeurigheid en botontkalking kunnen gevolgen zijn.
De meeste mensen die coeliakie hebben, voelen zich al beter na enkele dagen glutenvrij dieet. Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel verdwijnen binnen enkele weken. Soms kan het even duren voordat klachten verminderen of helemaal verdwijnen.
De onderstaande producten zijn niet toegestaan: • Producten waarin tarwe, rogge, gerst, haver, kamut en spelt zijn verwerkt als brood, beschuit, koek, gebak; • Bindmiddelen als vermicelli, macaroni, spaghetti, griesmeel, bloem, Brinta, Bambix, havermout; • Puddingpoeders; • Paneermeel; • Soep uit pakjes en blik, ...
Nu is de grote vraag natuurlijk, is yoghurt glutenvrij? Het antwoord is ja, yoghurt is glutenvrij. Aan yoghurt zijn geen gluten bevattende voedingsmiddelen toegevoegd.
Aardappels bevatten geen gluten en friet is daarom in principe van nature glutenvrij. Let wel op met zakken diepvries friet, die zijn niet altijd glutenvrij! Het is daarnaast belangrijk dat de friet apart gebakken wordt van andere producten om te voorkomen dat deze door kruisbestuiving met gluten in aanraking komt.
Mensen met glutensensitiviteit ervaren darmklachten, zoals winderigheid, buikpijn, diarree of obstipatie en chronische vermoeidheid. Deze klachten worden in verband gebracht met het eten van gluten.