Wapens: Categorie III
In categorie III zijn voornamelijk lichtere vuurwapens te vinden. Hieronder vallen onder andere geweren, revolvers en pistolen, toestellen voor beroepsdoeleinden die projectielen kunnen afschieten en alarmpistolen en startpistolen die niet aan bepaalde eisen voldoen.
Categorie IV.
Tot deze categorie behoren de wapens die niet door de overheid verboden zijn om in huis te hebben, maar wel om deze publiekelijk te dragen. Voor luchtwapens geldt ook de regel dat ze geen gelijkenis mogen hebben met een vuurwapen, anders vallen ze onder Categorie I.
Wapens als pistolen, revolvers en geweren (III). Wapens als zwaarden, degens en wapenstokken (IV). In principe zijn in Nederland alle wapens uit de eerste drie categorieën verboden. Dit verbod geldt ook voor nepwapens of echt lijkende speelgoedwapens.
Wapens: Categorie II
Daarnaast vallen in categorie II stroomstootwapens, pepperspray (maar ook giftige en verstikkende wapens die op een soortgelijke manier werken) en explosieven.
Categorie II
Noot 1: In deze categorie vallen vrijwel alle vuurwapens die niet de vorm van geweren, pistolen of revolvers hebben. Dit zijn voornamelijk de zware militaire vuurwapens zoals kanonnen, houwitsers, vuurmonden, mortieren, antitankwapens, raketlanceerwapens en vuurwapens zonder terugstoot.
Vrij verkrijgbare wapens : dit soort wapens mag je hebben zonder vergunning. Het gaat hier o.m. over wapens die onklaar gemaakt zijn door de proefbank van Luik, historische wapens die vermeld zijn in een KB, seinpistolen, alarmwapens en niet-vuurwapens (luchtdrukwapens en sommige kruisbogen).
Volgens de Nederlandse wet mag je jezelf verdedigen wanneer je wordt aangevallen door een belager. Wordt er gepast geweld gebruikt om de aanval te stoppen, dan valt dat onder zelfverdediging. Toch blijkt in de praktijk dat deze zelfverdedigingswet niet zo recht-toe-recht-aan is als het lijkt.
Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt.
Verboden wapenbezit straf
De maximumstraf voor het illegaal bezitten van een wapen uit categorie 2 en 3, zoals een geweer, is een gevangenisstraf van 4 jaar of een geldboete van € 45.000. Tot slot, de maximum straf voor het illegaal handelen in vuurwapens is 8 jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 45.000.
Houders van een jachtverlof en/of sportschutterslicentie kunnen welbepaalde wapens aankopen zonder voorafgaande vergunning. Zij moeten deze wapens wel via een registratie-attest (model 9) laten registreren bij de gouverneur.
Vanaf het bekomen van je 'definitieve' sportschutterslicentie kan je wapens kopen 'op sportschutterlicentie' dit gebeurt via een wapenvergunning model 9. Wapens die je op sportschutterslicentie kan kopen : Pistool enkel cal. .22. Geweer gladde loop, alle kalibers.
Zo kun je kiezen uit knuppels, alarmpistolen, tactische pennen, handboeien en alternatieve producten voor pepperspray en traangas. Alle producten voor het verdedigen van jezelf en je spullen zijn legale wapens en vrij te bezitten in Nederland.
Straf verboden wapenbezit
Op bezit van een pistool of revolver staat drie maanden (onvoorwaardelijke) gevangenisstraf, op het bezit van een automatisch vuurwapen negen maanden. Op messen staan nog werkstraffen of een boete. Op het bezit van explosieven 9 maanden gevangenisstraf.
Een zakmesje mag in de meeste gevallen wel, maar niet als je bijvoorbeeld in de kroeg, of in een voetbalstadion bent. Messen, zoals stiletto's, valmessen en vlindermessen zijn strikt verboden. Heb je een valmes, vlindermes of stiletto op zak, dan krijg je een boete.
Het bezitten van munitie is strafbaar. Net als bij verboden wapenbezit bent u strafbaar wanneer u munitie voorhanden heeft. Dat u het wapen niet heeft om de munitie mee af te vuren is niet relevant. De straffen voor het bezit van munitie zijn in beginsel dezelfde als die voor het bezit van de wapens.
Of je een inbreker mag slaan hangt af van twee rechtsbeginselen: noodweer en noodweerexces. Noodweer wordt in het Wetboek van Strafrecht uitgelegd als het gebruiken van geweld voor 'de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.
Nee, je mag geen pepperspray in huis hebben. Het bezit van pepperspray is strafbaar.
Het enige echte legale zelfverdedigings wapen is de pepperspray van Bodyguard Veiligheidsproducten. Deze schakelt de belager enkele minuten uit zonder blijvend letsel aan te brengen. In de tijd dat de aanvallen “knock out” is kan jij jezelf in veiligheid brengen en naar de politie gaan om aangifte te doen.
Wel moeten ze “aannemelijk” worden. Ook hier geldt dus dat er (getuigen)bewijs moet zijn als je een beroep op noodweer wilt doen. Als je in een vechtpartij verzeild bent geraakt en je hebt uit zelfverdediging van je afgeslagen dan is het dus belangrijk om namen en adressen van getuigen te achterhalen.
Over X-Marker (Smurfenspray)
X-marker is de enige legale zelfverdedigingsspray in Nederland! (wordt qua uiterlijk ook nog wel eens verward met het wettelijk verboden traangas of pepperspray. Maar x-marker is niet verboden door de Nederlandse wetgeving).
Als u slachtoffer bent van geweld, moet u altijd aangifte doen. Bel 0900 - 8844 (belkosten). Dan kunt u bespreken welke manier voor u het beste is. Voordat u aangifte doet, vertelt de politie u graag wat uw rechten als slachtoffer zijn.
45 ACP, 5.7x28mm, 5.56x45mm, . 300 Winchester Magnum en twee hagelpatronen.
U kunt munitie aankopen met uw wapenvergunning. Uiteraard kunt u met de vergunning enkel munitie kopen in het kaliber dat vermeld is op de vergunning. Bij aankoop zal gevraagd worden de originele vergunning voor te leggen, samen met uw identiteitskaart. De hoeveelheid munitie die u thuis kunt opslaan is beperkt.
Passief wapenbezit (het bezit van een wapen zonder munitie) is mogelijk in 2 gevallen : voor een sportschutter of jager die stopt met zijn activiteiten maar zijn wapen(s) wenst te behouden; wanneer een wettige erfgenaam (verwantschap of testament) een wapen erft.