Een Zeeuwse bolus is een zoet gesuikerd broodje dat oorspronkelijk afkomstig is uit de provincie Zeeland, met wortels in Spanje en Portugal.
Een bolus is het toedienen van een extra dosis insuline met behulp van een insulinepomp. Je doet dit wanneer je een maaltijd of tussendoortje eet dat koolhydraten bevat of om een te hoge glucosewaarde te corrigeren. Meestal dien je een normale bolus toe, maar je kunt een bolus ook op verschillende manieren toedienen.
in 1 keer inspuiten van een geneesmiddelendosis in het bloed.
De bolusdosis is een zesde van de hoeveelheid die u neemt als onderhoudsdosis (totale dosis over 24 uur). Deze bolusdosis neemt u zo vaak als nodig tot maximum zes keer per dag.
Bolussen per 5 verpakt € 6,50.
Er zitten 227 kilocalorieën in een bolus van 65 gram. De bolus is geen slankmaker vanwege de vele suikers (koolhydraten) en verzadigde vetten.
Bolus. Je kunt op ieder gewenst moment met een enkele druk op de toetsen een extra hoeveelheid insuline toedienen. Dit heet een bolus. Je doet dit als je iets eet dat koolhydraten bevat, of om hoge bloedglucosewaarden te “corrigeren”.
Deze werken allemaal 4 tot 7 uur lang. Tabletten met gereguleerde afgifte (MGA of retard) werken langer: ongeveer 12 uur. Gebruik morfine zolang u het nodig heeft en volgens een vast schema. Bijvoorbeeld om de 4 uur of om de 12 uur bij tabletten met gereguleerde afgifte.
Het intraveneus toedienen van medicijnen heeft een aantal voordelen. Het is in de meeste gevallen pijnloos en er ontstaat een gelijkmatige bloedspiegel. Een gelijkmatige bloedspiegel is voor bepaalde medicijnen van belang.
De toegediende medicatie werkt over het hele lichaam en de hersenen. De bedoeling is steeds uw (veralgemeende) pijn te verminderen. Het effect kan onmiddellijk of soms pas na enkele dagen optreden. Vaak moet deze behandeling om de 6 tot 12 weken herhaald worden.
Eerstelijns en tweedelijns behandeling van MS
Aan patiënten, die ondanks deze middelen veel aanvallen houden en/of snel verslechteren, kan tweedelijnsmedicatie voorgeschreven worden, zoals natalizumab en ocrelizumab. Deze middelen zijn in veel gevallen zeer effectief, maar kunnen ook (ernstige) bijwerkingen geven.
Morfine is niet geschikt om de dood te bespoedigen of patiënten te sederen. Het snel ophogen van morfine kan ervoor zorgen dat het bewustzijn onvoldoende wordt verlaagd, de patiënt verward raakt, of spiertrekkingen (myoclonieën) krijgt.
Trap 1: niet-opioïde analgetica of lichte 'alledaagse' pijnstillers tegen lichte pijn. Trap 2: zwakke opioïde analgetica of sterker werkende pijnstillers tegen hevigere pijn. Trap 3: sterke opioïde analgetica of sterk werkende pijnstillers tegen de hevigste pijn.
Metformine is meestal de eerste keus. Het middel zorgt ervoor dat je lever minder glucose aanmaakt en het verhoogt de insulinegevoeligheid. Hierdoor dalen je bloedglucosewaarden.
Dit noemen we de 2-4-6-regel. Dit houdt in dat u iedere 2 uur uw bloedglucosewaarde meet. Is de bloedglucosewaarde tussen de 15 en 20 mmol/l, dan spuit u 4 eenheden extra. Is de bloedglucosewaarde tussen de 20 en 25 mmol/l, dan spuit u 6 eenheden extra.
Bestel je Zeeuwse bolus eenvoudig en snel bij jouw Bakker Bart-vestiging. Een Zeeuwse bolus bestellen en afhalen/laten bezorgen bij Bakker Bart biedt een aantal voordelen. Onze bezorgdienst draait om één ding, jou voorzien van alle gemak en eenvoud.
Een appelflap (100 gram) bevat veel meer calorieën, 360 kcal per stuk om precies te zijn.
Bakker Boer is bij uitstek een specialist in het bakken van de lekkerste Zeeuwse bolussen. Dagelijks komen deze vers uit eigen bakkerij en liggen ze voor je klaar in onze winkels. Mensen komen van heinde en verre voor deze vermaarde lekkernij. Volgens Sjako Boer kunnen alleen Zeeuwen een echte bolus bakken.
1) Jikkemien is een van oorsprong zeeuwse benaming voor een mooi meisje. Het is een vervorming van Jacomina en wordt vaak afgekort naar Jikke. 2) Een bolus of jikkemiene is een regionale lekkernij. Deze plakkerige zoete koek is een typisch Zeeuws streekproduct.
Primair Progressieve MS (PPMS)
Deze vorm komt voor bij maar vijf procent van de mensen met MS. Bij PPMS is je ruggenmerg aangetast en merk je direct vanaf het begin achteruitgang: beide benen verstijven en verzwakken. Ook merk je dat de kracht in je benen steeds minder wordt.
Er is geen medicijn tegen MS om je beter te maken. Wel zijn er medicijnen die je klachten minder kunnen maken. En de ziekte helpen remmen. Je kunt ook therapie krijgen, bijvoorbeeld fysiotherapie of hulp door een ergotherapeut bij het omgaan met moeheid.