Het Vlaams woordenboek » ammezeert uch.
Het wordt in België frequent gebruikt in de spreektaal en informele geschreven taal. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn fijn, leuk, plezierig, prettig, vrolijk, opgewekt, grappig, lollig, vermakelijk, aardig en aangenaam.
Amai is een uitroep die veel gebruikt wordt in Vlaanderen. De betekenis van amai is te vergelijken met de Nederlandse uitdrukking oei! of jeetje en wijst op een zekere verbazing.
(uitdr.) versnellen, tempo maken.
Benaming voor een vogel, soms ook bepaaldelijk voor een kanarievogel. Zoowel in de algemeene als in de kindertaal.
tokus: achterwerk, vagina (zie toges); (internet: op ranzige sex- en chatsites) pik; (in het Zuiden: Brabant en Vlaanderen) hoofd, kop | van toges (zie aldaar).
Peuteren = 1) Afpulken 2) Beuzelen 3) Debbelen 4) Foeteren 5) Friemelen 6) Frunniken 7) Futselen 8) Knorren 9) Koteren 10) Krabbelen 11) Kruimelen 12) Lutteren 13) Mieren 14) Moeren 15) Morrelen 16) mullen 17) Netten knopen 18) Oerelen ...
(uitroep) op iemands gezondheid drinken. Men heft een vol glas bier, wijn enz. en zegt 'schol' alvorens men drinkt.
Het is een positieve en liefkozende omschrijving voor een “brokje energie”, een “spring-in 't veld”, een kind waarbij je ogen op je rug moet hebben, een lieve vrouwelijke rakker.
nw. m.) Een zware hamer met een vierkante hamerkop van 1000-1500 gram op een steel van ongeveer 30 cm lang, voor zwaar werk. Synomiem: vuist(hamer) of voorhamer.
versterkende uitroep van verrassing, verwondering, verzuchting, …. te vertalen met woorden als 'zowaar', 'verdorie', 'het is me wat' en dergelijke.
Kadaver = Een kadaver of kreng is een dood lichaam, in het bijzonder het dode lichaam van een dier. Bij een mens spreekt men meestal van lijk of stoffelijk overschot.
Antwoord. Plezant is standaardtaal in België. Het wordt in België veel gebruikt in gesproken taal en informele geschreven taal. Standaardtaal in het hele taalgebied is bijvoorbeeld fijn, prettig, leuk, aangenaam, plezierig.
Een ploert kon van alles zijn: een losbol, een bekrompen persoon, iemand die niet studeert, een patser, een schurk en nog meer. Die laatste betekenis ('schurk, schoft, naarling') is tegenwoordig het bekendst. Verder komt ploert voor in de uitdrukking de koperen ploert, een synoniem van de zon.
Wi is een bevestigend partikel, dat net als de AN-tegenhanger hoor gebruikt wordt om in mededelende zinnen de inhoud extra te bevestigen. In een zin als Je mag het niet vergeten, wi! krijgt de hoorder door die wi nog eens een extra aanmaning om de mededeling zeker ter harte te nemen.
Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
Ga je binnenkort naar Italië? Dan kun je jouw glas wijn heffen en in het Italiaans proost zeggen door “Salute” te zeggen of “Cin Cin” uit te spreken.
'hey' vooral in Vlaanderen en in het zuiden van Nederland zult horen. in het centrum van Nederland ook 'hee' en 'hai' hoort. in de provincie Groningen nog steeds met het erg regionale 'moi' begroet kunt worden.
't Is e snelle = het is een knappe (vrouw).
Dialectgebied. West-Vlaamse dialecten worden gesproken in de zuidwestelijke hoek van het Nederlandse taalgebied: in de provincie West-Vlaanderen, in Frans-Vlaanderen (Frankrijk) en in Zeeuws-Vlaanderen (behalve het Land van Hulst) in Nederland. De dialectgroep wordt door een overgangszone van het Oost-Vlaams gescheiden ...
baragouin = onbegrijpelijke taal; mogelijk afkomstig van 'Bara! Gwin! ' voor brood en wijn of van een verbastering van 'Bourgondisch'. Het woord wordt gewoonlijk gebruikt als aanduiding van vreemde, onbegrijpelijke taal, geheimtaal of argot uit de onderwereld of van de straat.