Een blauwe plek (ook wel een bloeduitstorting of hematoom genoemd) is een bloeduitstorting in de huid, doordat kleine bloedvaatjes binnen in de huid scheuren. Aan de buitenkant van de huid ontstaat hierdoor een blauwe plek. Een bloeduitstorting ontstaat meestal nadat u zich ergens aan heeft gestoten of na een val.
Wat kan ik zelf doen bij een bloeduitstorting? Een aantal adviezen die u kunt opvolgen bij een bloeduitstorting zijn: Blauwe plekken gaan vrijwel altijd vanzelf over en hebben geen behandeling nodig. Wel kan een ice pack gebruikt worden na het ontstaan van de blauwe plek.
Een bloeduitstorting heeft tijd nodig om te genezen. Het lichaam breekt namelijk langzaam het opgehoopte bloed af, waarna de huid verkleurt van blauw/paars naar groen/geel. Hierna verdwijnt de blauwe plek in zijn volledigheid.
De oorzaak van een bloeduitstorting is meestal uitwendig geweld. Je stoot je aan iets of bent gevallen. Ook het breken van botten of operaties veroorzaken vaak bloeduitstortingen. In alle gevallen treedt een kneuzing van bloedvaatjes op, waardoor bloed in het omliggende weefsel lekt.
Door een val of klap raken de kleine bloedvaatjes onder de huid beschadigd. Er ontstaat een onderhuidse bloeding die zich gaat zich ophopen onder de huid waardoor er een blauwpaarse vlek ontstaat die meestal na enkele dagen verkleurt en verdwijnt maar dit proces kan ook 3 tot 6 weken duren.
Een onbehandeld hematoom kan soms complicaties met zich meebrengen. Zo is een hematoom in het brein vaak moeilijk te ontdekken. Klachten die kunnen ontstaan als gevolg van een hematoom in het brein zijn hoofdpijn, duizeligheid en spraakproblemen. In dat geval moet er een arts geraadpleegd worden.
Blauwe plekken zien eruit als begrensde plekken die er blauw uitzien en matig tot zeer veel pijn kunnen doen bij het aanraken van de plek.
Zie je plots zonder duidelijke oorzaak of heel vaak blauwe plekken op verschillende plaatsen op je lichaam, contacteer je best je huisarts. Petechiën kunnen onschuldig zijn bij mensen met hart- of vaatproblemen. Ze komen dan voor op de benen, en worden doorgaans uitgelokt bvb. door lopen, warm weer, sauna.
Een ecchymose is een 'normale' blauwe plek. Een purpura is een net onder de huid liggende grotere blauwpaarse plek. Petechiën zijn kleine puntbloedinkjes, ter grootte van een speldenknop. Een hematoom in meer strikte zin is een bloeduitstorting die met een zekere zwelling gepaard gaat, een buil.
Het hemoglobine, wat het hematoom de rood/blauwe kleur geeft, wordt via een tussenstap omgezet naar bilirubine, wat het hematoom de gele kleur geeft. Soms lijkt een blauwe plek zelfs groen, wat een overlap is van de blauwe en gele kleur. Uiteindelijk wordt het bilirubine afgevoerd en verdwijnt de blauwe plek.
Wat is petechiën? Petechiën worden gekenmerkt door kleine puntjes in de huid die niet verdwijnen als u erop drukt. Dit zijn kleine onderhuidse bloedingen, die erg lijken op rode uitslag en ze komen in groepjes van bloedpuntjes op de huid tevoorschijn.In de huid zitten kleine bloedvaten, dit zijn haarvaatjes.
Hirudoid biedt zowel gel als crème aan.
Als er geen open wonde is, hoopt het bloed zich op onder de huid. Eerst voelt het gekneusde gebied zacht aan. Na enige tijd kleurt het donkere bloed onder de huid blauwrood. Daarna stolt het bloed waardoor je een harde plek of knobbel kan voelen.
Je kunt de blauwe plek behandelen door je huid in te smeren met een zalf of crème. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan VSM Arniflor.
Hoe kan ik kneuzingen behandelen? Voor vermindering van de pijn en zwelling is het belangrijk om de kneuzing direct te koelen. Houd de kneuzing minimaal 10 minuten onder lauw stromend water of gebruik een HeltiQ Instant Koud Kompres of een HeltiQ Koud/Warm Kompres.Stop met de inspanning, geef steun en houd rust.
Om de bloeduitstorting te verminderen, kunt u het beste direct koelen. De dag na het vallen of stoten is het beter om de bloedcirculatie rondom de blauwe plek aan te zetten. Dit kunt u doen door de blauwe plek te verwarmen. Hierdoor zetten de bloedvaten uit, zodat de blauwe plek sneller verdwijnt.
Er kunnen ook wat druppels bloed lekken uit de plek in de lies waar is geprikt, dit is een onschuldig verschijnsel. Er kan een bloeduitstorting en/of zwelling zijn ontstaan op de plaats waar is geprikt. De bloeduitstorting verkleurt langzaam en kan geleidelijk naar beneden zakken (zelfs tot onder uw knie).
Een hematoom herkennen
In die gevallen kun je de bloeduitstorting doorgaans herkennen aan een verkleuring op de huid, die vaak warm en pijnlijk is. “Op de andere vijf plaatsen is dat lastiger. Die kunnen ontstaan na bijvoorbeeld een fiets- of motorongeluk”, aldus de huisarts.
Hier is waarom: Donkerblauw of paars: Direct na de verwonding, wanneer het bloed zich net onder de huid heeft opgehoopt, heeft de blauwe plek meestal een donkerblauwe of paarse tint. Dit is het zuurstofarme bloed dat zichtbaar wordt door de huid.
Je huid kan hierbij in tact blijven, maar het bloedvaatje onder de huid kan scheuren of breken, en gaat dan bloeden. Een blauwe plek is dus gewoon bloed.” De huid beschermt de bloedvaatjes en dus hebben mensen met een kwetsbare, dunne huid sneller blauwe plekken dan mensen met een dikkere, sterke huid.
Op onderstaande illustratie ziet u locaties die blauwe plekken verdacht maken voor huiselijk geweld: de binnenzijde van lichaamsdelen, plekken waar geen bot dicht aan de oppervlakte licht, de oorschelp en wangen, de voorzijde van de romp, de handen en voeten en het genitaal gebied.
Door een tekort aan bloedplaatjes stolt het bloed minder snel.Hierdoor ontstaan er sneller bloedingen en blauwe plekken. Ook kunnen rode of paarse puntvormige huidbloedingen ontstaan, even groot als een speldenknop.
Voor een vermindering van de zwelling is het belangrijk om direct te koelen. Door het koelen “krimpen” de bloedvaten en wordt voorkomen dat er nog meer bloed naar plekken stroomt waar het niet thuis hoort.
Arniflor gel en zalf zijn natuurlijke middelen op basis van Arnica montana (valkruid). Arniflor gel bevat naast Arnica montana ook Calendula officinalis (goudsbloem). Eerste hulp voor de cosmetische verzorging van blauwverkleuring van de huid. Eerste hulp voor de cosmetische verzorging van blauwverkleuring van de huid.
Kleine kneuzingen, zoals blauwe plekken, zijn goed zelf te behandelen met wrijfmiddelen in de vorm van een crème of gelei. Het belangrijkste bestanddeel van deze producten is veelal arnica, ofwel valkruid. Het heeft de reputatie om zwellingen door kneuzingen tegen te gaan.