Verreweg de meeste overboekingen binnen het SEPA-gebied worden als Instant Payment verstuurt. Soms niet, dan duurt het wat langer. Bijvoorbeeld wanneer je een overboeking doet in vreemde valuta of naar een bank die niet met Instant Payments werkt. Dan kan het één tot twee werkdagen duren voor het bedrag is overgeboekt.
Geld overmaken naar een andere bank duurt meestal een dag. Een overboeking naar het buitenland duurt iets langer. Binnen de EU gemiddeld drie dagen en buiten de EU gemiddeld vijf werkdagen.
Vaak wordt het geld nog dezelfde werkdag bijgeschreven, maar het kan ook een aantal dagen duren, dat hangt af van de begunstigde bank. Wanneer je een Wereldbetaling aanmaakt in Mijn ING, wordt de maximale verwerkingstijd getoond, meestal gaat dit dus sneller.
Overboekingen buiten het SEPA-gebied
Het duurt meestal 3 tot 10 werkdagen. De duur is afhankelijk van de bank van de ontvanger. Vul je de Bank Identifier Code (BIC) van de bank van de ontvanger in, dan duurt het meestal 3 werkdagen.
Waarom duurt de verwerking van een overboeking soms lang? Raar maar waar: alle overboekingen tussen 2 verschillende banken lopen via de Europese Centrale Bank (ECB). Een paar keer per dag telt de ECB alle betalingen tussen banken bij elkaar op. Pas daarna kunnen de individuele overboekingen worden verwerkt.
Een bank kan je geld namelijk even vasthouden. Dit kan het geval zijn bij abnormale of bijzonder grote transacties, of overschrijvingen naar buitenlandse rekeningen. Als je een overschrijving doet die merkbaar groter is dan de bedragen die je normaal overmaakt, is dat geen reden tot paniek.
Naar een andere bank op een bankwerkdag hangt het ervan af wanneer je de opdracht ingeeft. Voor 17 uur voert de bank de overschrijving direct uit en dan krijgt de ontvanger het bedrag de bankwerkdag erna op zijn rekening. Als je na 17 uur overschrijft heeft hij het bedrag na 2 bankwerkdagen.
3. Is je geld wel overgeboekt, maar niet aangekomen bij de ander? Dit is helaas lastiger zelf op te lossen. Neem contact op met de bank waar je het geld naar hebt overgemaakt om informatie op te halen.
De SEPA telt 36 lidstaten: België, Groot-Brittannië, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden, de drie EER-landen ...
Bij de meeste banken in Nederland staat het overgemaakte bedrag direct op de rekening van de ontvanger, ook tijdens weekenden en feestdagen.
Een bijschrijving op een ING rekening vindt op dezelfde dag plaats.Een bijschrijving op een niet-ING rekening vindt plaats op de eerstvolgende werkdag. Voor salaris verzamelbetalingen (SALA) geldt dat deze alleen op werkdagen verwerkt worden.
Stuur je een betaalopdracht op werkdagen vóór 15.00 uur: de bank van de ontvanger krijgt het bedrag dezelfde dag. De bank van de ontvanger schrijft het bedrag direct na ontvangst bij op de rekening van de ontvanger.
op werkdagen vóór 14.30u: zelfde dag. op werkdagen tussen 14.30u en 15.00u: zelfde dag of eerstvolgende werkdag. op werkdagen na 15.00u: eerstvolgende werkdag. op zaterdag en zondag: eerstvolgende werkdag.
Een overschrijving in euro naar een rekening bij een andere bank binnen Europese zone (SEPA) wordt meestal binnen 3 bankwerkdagen uitgevoerd. Een overschrijving naar een rekening bij een andere bank buiten de Europese zone (SEPA) wordt meestal binnen 5 bankwerkdagen uitgevoerd.
Een instantoverschrijving (ook Instant Payment genoemd) is een overschrijving die onmiddellijk wordt verwerkt, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7. Dus ook 's nachts, op feestdagen en in het weekend. Het geld verschijnt binnen enkele seconden op je rekening, zelfs al heeft de opdrachtgever een rekening bij een andere bank.
Omdat het systeem voor het uitwisselen van betalingen tegenwoordig grotendeels Europees gericht is (met de invoering van de SEPA betalingen) moeten de afspraken voor de verwerking van de gegevens voor alle aangesloten banken dezelfde zijn. Daarom werd ervoor gekozen om in het weekend geen gegevens uit te wisselen."
U meldt zowel uitgevoerde transacties als transacties die nog niet afgerond zijn (voorgenomen transacties). Zo draagt u bij aan de strijd tegen witwassen, onderliggende delicten en financieren van terrorisme.
Contante transacties boven de € 20.000 moeten altijd gemeld worden.
Mag een bank zomaar je rekening blokkeren? Nee, een bank mag niet zomaar je rekening blokkeren zonder geldige reden. Er moet sprake zijn van bijvoorbeeld fraude, witwassen of het niet naleven van de algemene voorwaarden van de bank.
U kunt de bank vragen om de onterechte incasso terug te boeken.Dit kan binnen 13 maanden na de afschrijving van het bedrag. U moet dan zeggen waarom u het bedrag terug wilt hebben. Uw bank controleert eerst of u een geldige toestemming gaf voor de automatische incasso.
Bij een automatische incasso kun je een overboeking storneren, wel zo handig. Tot acht weken na de datum van afboeking kan je - in principe zonder reden op te geven - daar je bank opdracht toe geven.
De meeste Nederlandse banken doen mee aan Directe Overboeking: naast RegioBank ook ABN AMRO, ASN, ING, Knab, Rabobank, SNS en Triodos.