Je bent leerling, ouder, docent of OOP-er op een school en je bent uitgenodigd om een bijdrage te leveren in de BAC. Vanuit je eigen rol wordt er van je gevraagd een uitspraak te doen over de geschiktheid van een sollicitant. En dat doe je dan niet gewoon op je gevoel, maar aan de hand van een lijstje selectiecriteria.
Veel benoemingsadviescommissies (BAC) bestaan uit 6 of meer personen. De gedachte hierachter is dat scholen het belangrijk vinden om draagvlak voor de benoeming te creëren. En dit doen ze dan door medewerkers vanuit verschillende functies en taken te betrekken bij de selectiegesprekken.
In de lokale selectiefase zul je in de regel een of meer gesprekken voeren met een lokale selectie-adviescommissie(SAC) cq. lokale vertegenwoordiging en het gerechtsbestuur van het gerecht dat de vacature heeft opengesteld, op de locatie van het gerecht.
1. Vertel iets over jezelf. Een goede manier om deze vraag te beantwoorden is eerst iets te vertellen over het heden, dan over het verleden en daarna over de toekomst. Zo kun je benoemen wat je nu doet, hoe je daar terecht bent gekomen en waarom je zo enthousiast bent over de baan waarvoor je nu op gesprek bent.
Het benadrukken van de voordelen van de baan of de goede match met het bedrijf, zijn indicatoren dat het gesprek goed verloopt. Ook het benoemen van de arbeidsvoorwaarden in het eerste gesprek kun je zien als een positief signaal.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Bij een tweede sollicitatiegesprek draait het erom dat de organisatie en jij er achter komen of jullie de juiste match zijn. Het tweede gesprek kan met een andere interviewer zijn, dus ook nu is het belangrijk een goede eerste indruk achter te laten zodat je ook deze gesprekspartner voor je kan winen.
Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
Leg de link tussen jouw ervaring en de functie
Overtuig jouw gesprekspartner ervan hoe jouw ervaring en skills aansluiten bij het bedrijf. Geef aan wat je eerder hebt gedaan en welke zaken overeenkomen met de functie waarop je solliciteert. Focus dus op kennis en ervaring die relevant is.
Zeg iets als: 'De vakken die ik heb gevolgd tijdens mijn opleiding hebben me goed voorbereid op deze functie' of 'De twee jaar die ik gewerkt heb bij bedrijf x hebben me ruime ervaring bijgebracht met alle taken en vaardigheden waar u om vraagt in uw vacaturetekst. '
Soms is er ook een 'gerede kandidaat', dan heeft de vacaturehouder al iemand die de functie kan vervullen, maar wordt de functie toch opengesteld voor als er nog geschiktere kandidaten komen.
Nou, als je op een sollicitatiegesprek wordt gevraagd naar een slechte eigenschap, benoem je die als verbeterpunt. Dus: waar ben je niet zo goed in en wat wil je graag leren, verbeteren of ontwikkelen? En geef ook een voorbeeld van hoe je dat zou willen doen.
Iedere eigenschap en persoonlijke kwaliteit heeft zijn valkuil. Je kunt valkuilen nog het beste vergelijken met slechte eigenschappen. Een valkuil is dan ook een eigenschap of kwaliteit die je te veel, of als destructief talent, inzet en laat zien.
Je motivatie hoeft ook niet heel groots te zijn. Als jij aan het einde van een werkdag met een blij gevoel naar huis gaat, als je je klanten naar tevredenheid hebt geholpen, dan is dat een prima motivatie. Vertel in ieder geval met enthousiasme wat je leuk vindt om te doen en welke resultaten je een goed gevoel geven.
Kwaliteiten zijn unieke en positieve eigenschappen die bij ieder van ons horen. Bescheidenheid is bijvoorbeeld een kwaliteit, daadkracht en zelfstandigheid zijn dat ook. Kwaliteiten en positieve eigenschappen zijn vaak verbonden met een bepaald type karakter of persoonlijkheid.
Bedank de sollicitant voor de genomen moeite en leg uit waarom hij of zij het niet geworden is. Je kunt bijvoorbeeld aangeven hoe groot de concurrentie was en dat er kandidaten zijn die betere papieren hebben. Wens hem of haar succes met de verdere sollicitaties.
# 1 De baan sloot niet goed aan op je carrière pad
Je hebt niet duidelijk kunnen maken waarom deze baan past in jouw carrière pad! Heb jij tijdens het gesprek met de werkgever laten zien waarom jij een goede fit bent van deze rol voor jezelf en de organisatie?
Begin met je naam, leeftijd en geef een paar karaktereigenschappen. Vertel in een paar zinnen wat jou bezighoudt en vooral waar je passie ligt. Wanneer je vanuit je passie vertelt, zullen je ogen gaan twinkelen en komt er vanzelf een informeel gesprek op gang.
Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan. Ik snap dat er waarschijnlijk andere goede kandidaten zijn. Toch breng ik een extra kwaliteit mee - mijn passie voor hard werken. Ik wil graag veel uren steken in een uitdaging.