Een achtervoegsel (of: suffix) is een taalelement dat niet als los woord kan voorkomen, maar aan een grondwoord wordt toegevoegd, waardoor een nieuw woord ontstaat.
Een achtervoegsel is een taalelement dat niet als los woord kan voorkomen, maar achteraan aan een woord wordt toegevoegd om een nieuw woord te vormen. Een woord met een achtervoegsel als laatste deel wordt een afleiding genoemd.
Een achtervoegsel (of: suffix) is een taalelement (een affix) dat niet als los woord kan voorkomen, maar aan een grondwoord, de woordstam, wordt toegevoegd, waardoor een nieuw woord ontstaat.
Onze taal bezit veel achtervoegsels (suffixen), waarmee we van zelfstandige of bijvoeglijke naamwoorden of van werkwoordstammen woorden vormen. Om slechts enkele voorbeelden te noemen: -heid (waarheid), -ing (rekening), -ij (bakkerij), -er (bakker), -ster (naaister) enz.
Een suffix is een getal of aanduiding dat achter een woord of getal wordt gezet. Het is het tegenovergestelde van een prefix. In de verkeerskunde worden suffixes gebruikt na een wegnummer of afritnummer.
Suffix is een toevoeging. Zoals Eric al aangaf staat jr/sr voor Junior/Senior, en de cijfers voor "de Tweede", de Derde" etc., zoals we bij ons koningshuis Willem I t/m III kennen.
in een afleiding*: element dat niet als los woord kan voorkomen, maar achter een grondwoord* wordt toegevoegd. Voorbeelden: (waarde)loos, (hoek)ig. Als het element voor het grondwoord komt, is het een voorvoegsel*.
Achtervoegsel. -te na "e", "i", "ö" of "ü" en een stemloze medeklinker.
Door middel van het onbeklemtoonde achtervoegsel -lijk zijn van een voorzetsel afgeleid: achterlijk, voorlijk en met tussenvoeging van -er-: innerlijk, uiterlijk.
Afleidingen van een persoonsnaam met het achtervoegsel -achtig worden met een kleine letter geschreven als er niet rechtstreeks naar de persoon verwezen wordt.
Het achtervoegsel waard zou verbasterd kunnen zijn van de benaming waritha, wat de benaming is voor een gebied dat deels of geheel omsloten is door rivieren, of van de benaming werth(Dts) dat land of eiland aan het water betekent.
Zelfstandige naamwoorden die op het achtervoegsel -fiel eindigen, verwijzen doorgaans naar personen die liefhebber zijn van wat in het grondwoord wordt genoemd: anglofiel, bibliofiel, cinefiel, homofiel. Ook extremofiel is in die betekenis opgenomen in de Grote Van Dale.
in een afleiding*: element dat niet als los woord kan voorkomen, maar voor een grondwoord* wordt geplaatst. Voorbeelden: on(schuld), be(gaan). Als het element achter het grondwoord komt, is het een achtervoegsel*.
Een tussenvoegsel of voorvoegsel (beide termen hebben hun voor- en nadelen) is een deel van sommige eigennamen; meestal hoort het bij de familienaam. Vaak is het een kort woord zoals 'van' of 'de'. Daarna komt dan het grondwoord van de naam: het deel dat meer kenmerkend is voor de persoon of familie.
De achtervoegsels lijk, baar en zaam., Noord en Zuid.
Een woord met een voorvoegsel als eerste deel wordt een afleiding genoemd. Voorbeelden van voorvoegsels zijn her- in heropenen, wan- in wansmakelijk, on- in onweer, co- in coauteur. Afleidingen kunnen ook gevormd worden met achtervoegsels.
Een eigennaam is een zelfstandig naamwoord waarmee een unieke persoon, plaats, instelling, een merk of een historische gebeurtenis benoemd wordt. Bijvoorbeeld: Hugo Claus, Amsterdam, Raad van State, Coca-Cola, Tweede Wereldoorlog.
De definitie van thee volgens van Dale: thee [de; m; meervoud: theeën].
„Een woordfamilie”, legt Telling uit, „dat zijn alle woorden die gemaakt worden met dezelfde stam, bijvoorbeeld met 'werk': 'werkster', 'werkstuk', 'werkloos', enzovoort.
Je BTW Suffix is het laatste gedeelte van je BTW nummer.
Het prefix is altijd een gebonden morfeem (afhankelijk woorddeel). Dit houdt in dat het, in tegenstelling tot een cliticum, niet als afzonderlijk woord voorkomt. De tegenhanger van het prefix is het suffix (achtervoegsel), dat achter het grondwoord wordt geplaatst.
Wanneer je een ticket boekt, vul je altijd je eerste voornaam– en achternaam in zoals deze in je paspoort of op je identiteitsbewijs staat. Het komt vaak voor dat mensen hun roepnaam gebruiken, terwijl dit niet zo in hun paspoort staat. Heb je meerdere (doop-)namen, dan gebruik je op je ticket alleen de eerste.
Roemrijk is nagenoeg hetzelfde als beroemd, het is éen begrip geworden en het woord rijk, dat eigenlijk het hoofdwoord van de samenstelling is, is bijna afgedaald tot een achtervoegsel.