Met een thermografische infraroodcamera kan een expert die warmteverschillen door je muren waarnemen. Zo kan hij heel precies je waterleiding lek opsporen. Traceergas: bij deze methode blaast een specialist traceergas in je leidingen. Waar er schade is, ontsnapt het gas langs de openingen.
Doordat de sporen niet altijd snel zichtbaar zijn, kan het soms wel maanden of zelfs jaren duren voordat je een waterlek opgemerkt. Pas nadat er tekenen van een lekkage zijn, zul je je vaak pas realiseren dat dit door een kapotte waterleiding of afvoer wordt veroorzaakt.
Een lekdetectie kost gemiddeld tussen de 250 en 500 euro. Dit is inclusief voorrijkosten, gebruik van apparatuur, uitgebreide bevindingen en resultaten van het onderzoek. In de meeste gevallen worden deze kosten ook gedekt door je verzekering.
Veel verzekeraars vergoeden de kosten voor het uitvoeren van lekdetectie. In veel gevallen is het voor het declareren van de kosten van het herstel van de waterschade zelfs verplicht om een lekdetectie uit te laten voeren. Lekdetectie spoort de bron van een lekkage heel nauwkeurig op.
Signalen die kunnen wijzen op een waterlek in huis
Vochtige muren op bepaalde plaatsen. Bruine plekken op de muren. Schimmel op bepaalde plaatsen in huis. Een hogere luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte zonder directe aanleiding.
Maar lekkages wil je natuurlijk zo vroeg mogelijk opsporen om schade te voorkomen. Bij leidingen en buizen die niet zijn weggewerkt, kun je controleren op lekkages door langs de buizen te gaan met een wc papiertje. Als deze nat wordt, weet je dat daar een lek is.
Is schade door een lekke leiding verzekerd? De kosten om de lekkage van de lekke leiding op te sporen en om de lekke leiding te repareren zijn verzekerd als het uitstromende water, stoom of olie de woning beschadigt.
Vooral als het een lekkage betreft in een leiding die in de muur of vloer loopt. Met een lekdetectie kan de loodgieter de lekkage in de badkamer gemakkelijk vinden en repareren. Al zal dit bij een lekkende leiding in de vloer of muur wel voor wat breekwerk kunnen zorgen.
Laat een lekkage altijd verhelpen door een loodgieter in te schakelen. Zo weet u zeker dat een nieuwe lekkage rond uw leidingen of afvoer voorkomen wordt.
De kosten voor lekdetectie en van de gevolgschade worden doorgaans door verzekeraars vergoed, afhankelijk van de polisvoorwaarden. Kosten voor reparatie van het lek worden niet vergoed. Indien het lek niet door de huurder is veroorzaakt, dient de verhuurder deze kosten te dragen.
Bel je lekkage specialist voor reparatie
Dan krijg je van de lekdetectie specialist een lekdetectie rapport. Op basis daarvan kan de loodgieter of dakdekker je lekkage heel gericht repareren. Het beste bel je hiervoor jouw lokale lekkage specialist.
Waar lopen leidingen? Gas, water en elektriciteit worden via leidingen de woning binnengebracht. De leidingen zijn soms goed zichtbaar, maar ze lopen ook achter of in de muur en onder of in de vloer te vinden. Ook in het plafond zijn leidingen aanwezig.
Hoe werkt lekdetectie? De meeste lekkages worden opgespoord via een warmtebeeldcamera. Door via een speciale camera naar een object te kijken, kan worden gezien hoe warm of koud dit object is.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Indien je lek na je watermeter is dan is de verantwoordelijkheid bij jou: in dat geval kan je zelf de lek herstellen of contact opnemen bij een loodgieter. Als de oorsprong van je lek van jouw buur afkomstig is dan moet meld je de lek bij je verzekering.
Een waterleiding kan springen door verstoppingen, verkalking, slijtage of invloeden van buitenaf, dan is direct ingrijpen noodzakelijk om verdere waterschade en waterverspilling te voorkomen. De buitenkraan is ook een veelvuldige oorzaak van het springen van de waterleiding.
De hoofdkraan in de meterkast
Deze hoofdkraan is voorzien van een kogelkraan met hendel of een draaiknop met spindel. Ook zie je vaak een hendel of draaiknop zowel voor als ook na de watermeter. De hendel voor de meter is van de waterleverancier, de hendel na de meter behoort tot het leidingnet van de woning.