In Nederland mag alcoholvrij bier 0,1% alcohol bevatten. Om dit te bereiken wordt de alcohol verwijderd na het brouwen of wordt het brouwproces aangepast, zodat er geen alcohol ontstaat. Voor vrijwel alle andere landen in de EU geldt dat alcoholvrij bier maximaal 0,5% alcohol mag bevatten.
Volgens de Nederlandse Warenwet mag alcoholvrij bier maximaal 0,1% alcohol bevatten en alcoholarm bier maximaal 1,2%. In het plaatje hieronder zie je 3 bieren waarvan het etiket aangeeft dat er 0,3% of 0,4% alcohol in zit, terwijl er wel 'alcoholvrij' of 'non-alcohol' op staat.
Heineken® 0.0 bevat minder dan 0,03% alcohol en wordt daarom als non-alcoholische drank gezien.
Ja, alcoholvrij bier is een gezondere keuze dan bier met alcohol. Met het drinken van alcoholvrij bier krijg je vrijwel geen alcohol en ook minder calorieën binnen. Het is ook een veiligere keuze als je nog moet autorijden of fietsen of als je zwanger bent.
Hertog Jan 0.0 is een verfrissende dorstlesser zonder alcohol. Dit alcoholvrije bier wordt gebrouwen met alcohol. De alcohol wordt later onttrokken. Hierdoor heeft dit bier de karakteristieke biersmaak behouden.
Met een kersvers recept - gebaseerd op onze pilsener - weten we de kenmerkende smaak van onze pilsener te behouden. Dat maakt onze vernieuwde Hertog Jan 0.0 een alcoholvrij bier voor de bierliefhebber.
Alcoholvrij bier heeft diverse gezondheidsvoordelen ten opzichte van alcoholhoudende dranken. Een van de voordelen is dat een 0.0 aanmerkelijk minder calorieën bevat dan een gewoon glas bier met alcohol.
Voor vrijwel alle andere landen in de EU geldt dat alcoholvrij bier maximaal 0,5% alcohol mag bevatten. Met een drempelwaarde van 0,1% heeft Nederland dus een relatief strenge wetgeving. In enkele landen, zoals Frankrijk, mag alcoholvrij bier maximaal 1,2% alcohol bevatten.
Alcoholvrij bier wordt dan teveel in verband gebracht met alcoholhoudend bier (de smaak, het flesje, het glas). Hierdoor kan de zucht naar (dit wordt soms ook trek in alcohol genoemd) alcohol worden versterkt waardoor terugval een groot risico wordt. Voor sommige mensen maakt dit het stoppen extra moeilijk.
Als er minder dan 0.1% in zit, mag je het van de Nederlandse drank- en horecawet alcoholvrij of malt noemen. Dat percentage is vergelijkbaar met een overrijpe banaan: je wordt er niet dronken van. Maar als er 0.0% op het etiket staat, mag er helemaal niks meer in zitten.
Aangezien er veel alcoholvrije wijnen zijn met 0,1 tot 0,5% alcohol, zijn deze niet toegestaan door de islamitische wet die de consumptie van dranken strikt verbiedt, zelfs met een minimaal alcoholgehalte. Er is dan een HALAL-certificering nodig om te garanderen dat er geen alcohol in zit.
Amstel Radler 0.0% is een verfrissende mix van Amstel 0.0% bier en sprankelend citroenwater. Amstel Radler 0.0% is een geheel alcoholvrij bier en wordt gebrouwen zonder kunstmatige toevoegingen.
Volgens de Nederlandse wetgeving mag je bier alcoholvrij of malt noemen als er maximaal 0,1% alcohol in zit. Dit is vergelijkbaar met een rijpe banaan. In vruchtensap mag zelfs nog 0,5% alcohol zitten. Als er op het bieretiket 0.0% staat, betekent dat er afgerond 0.0% alcohol in het bier zit.
Je vertrouwde Liefmans On The Rocks maar dan gewoon alcoholvrij: dat is Liefmans On The Rocks 0.0. Ook in deze Liefmans proef je het gekende, fruitige boeket van kriek, framboos, bosbes, vlierbes en aardbei. Je drinkt 'm uiteraard on the rocks voor de meest verfrissende ervaring.
Heineken introduceerde vandaag Heineken Silver in Nederland. Een nieuw biertje dat niet alcoholvrij is, maar wel lichter dan het traditionele goudgele pilsje.
Naast het mogelijke gezondheidseffect van polyfenolen, heeft (alcoholvrij) bier ook een positieve invloed op ons maag-darmstelsel. Uit onderzoek blijkt dat gefermenteerde dranken (en ook voedsel) een gunstig effect hebben om de samenstelling van onze darmflora4,5.
Als je voor de meest gezonde keuze wilt gaan, kan je het beter gaan voor een biertje zonder alcohol dan frisdrank. Per 100 milliliter vind je in een gemiddeld 0.0 procent bier 26 calorieën terug. Daartegenover staat cola met 41 calorieën en sinas met 42 calorieën.
Veel mensen die een tijd problematisch alcohol hebben gedronken willen graag weer sociaal kunnen drinken. Of je weer sociaal of matig kunt drinken hangt af van de ernst van het alcoholprobleem.
Bier en cola leveren dus de minste calorieën, maar cola doet daar nog wel een aantal schepjes suiker bovenop: 10,6 gram koolhydraten per 100 ml, waarvan 10,6 gram suiker. Bier bevat 3 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suiker. Want die suiker, die is door de gist omgezet in alcohol en koolzuur.
Je wordt van alcohol dik omdat: calorieën uit alcohol meteen worden verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet als die boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten. Zij krijgen daardoor een 'bierbuikje'.
De nieuwe generatie alcoholvrije bieren worden gebrouwen als normaal bier. Daar wordt een extra stap aan toegevoegd: het de-alcoholiseren." Dit betekent dus dat er een extra productiestap toegevoegd wordt waardoor het automatisch duurder wordt.
Heineken heeft nog maar kort alcoholvrij bier in het assortiment. Toch scoort Heineken 0.0 hoge ogen. Net als het biologische Budels 0,0% komt hij als lekkerste uit de smaaktest. Beide komen aardig in de buurt van echt pils.
Het gistingsproces kan daarbij gestopt worden net voor er alcohol gevormd wordt in het proces. Alcoholvrij bier dat op de eerste manier is gemaakt (bijvoorbeeld Heineken 0.0) bevat minder suikers dan het alcoholvrije bier dat via de tweede methode is gemaakt (bijvoorbeeld Grolsch 0.0).
"Bepaalde stoffen lossen goed op in water en andere in alcohol", legt Lauret uit. "Haal je het eruit, dan zul je de smaken en de geuren die daarin opgelost zijn ook gaan missen." Het is dus een verfijning met kruiden, hoppen en het blijft een chemisch proces.