In de 'uit-stand' worden storingen voorkomen, het geheugen behouden en het leven van de batterij verlengd. Over het algemeen zal je telefoon beter functioneren als je hem af en toe uitzet. Dit heeft te maken met de vele dingen die tegelijk gebeuren wanneer je telefoon aan staat.
Druk op de aan/uit-knop en houd de knop ingedrukt tot er een pop-upmenu op het scherm verschijnt. Druk op Uitschakelen. Druk op Uitschakelen.
Volgens een technische expert zou je minstens twee keer per maand je telefoon opnieuw moeten opstarten. “En als de tijd het toelaat, is één keer per week ook goed. Maar meer dan dat is totaal onnodig. Het herstarten van de telefoon stopt gewoon alle applicaties die mogelijk op de achtergrond draaien.
Tip 1: start opnieuw op
Houd de standby knop en de volume omlaag knop tegelijk ingedrukt. Laat weer los wanneer het toestel uitgaat. Zet het toestel weer aan door de standby knop ingedrukt te houden.
BELANGRIJK: Als je een telefoon terugzet op de fabrieksinstellingen, worden alle gegevens op de telefoon gewist. Alle gegevens die zijn opgeslagen in je Google-account, worden teruggezet, maar alle apps en de bijbehorende gegevens worden verwijderd.
Een kapotte batterij
Deze oorzaak zie je het vaakst: de batterij van de telefoon heeft zijn beste tijd gehad. Batterijen zijn gebruiksvoorwerpen die niet het eeuwige leven hebben. Hoe vaker en langer je een batterij oplaadt, hoe sneller de kwaliteit van de batterij achteruit zal gaan.
Het is niet goed voor telefoons om nooit te worden uitgezet. In de 'uit-stand' worden storingen voorkomen, het geheugen behouden en het leven van de batterij verlengd. Over het algemeen zal je telefoon beter functioneren als je hem af en toe uitzet.
Spaarstand inschakelen
De spaarstand zorgt ervoor dat je batterij langer meegaat door het automatisch beperken van de prestaties, trilfeedback en locatieservices van je smartphone. Op veel toestellen is de spaarstand te vinden door het menu met instellingen boven in beeld verder uit te klappen.
BELANGRIJK: Als je een telefoon terugzet op de fabrieksinstellingen, worden alle gegevens op de telefoon gewist. Alle gegevens die zijn opgeslagen in je Google-account, worden teruggezet, maar alle apps en de bijbehorende gegevens worden verwijderd.
Zware apps, oftewel grote apps zijn ook grote batterij verbruikers. Denk bijvoorbeeld aan de Netflix app, Spotify, Facebook of apps zoals Skype en WhatsApp waarmee je kunt videobellen. Maak je geen gebruik van deze apps dan zal je batterij waarschijnlijk een stuk langer meegaan.
Achterhaal eenvoudig hoeveel energie je apps verbruiken. Tik in de app 'Instellingen' van je Android-smartphone of iPhone op 'Batterij'. Daar zie je welke apps de grootste boosdoeners zijn.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Ongebruikte apps
Je kan in de instellingen bij het onderdeel 'Apps' gaan kijken maar dat is best omslachtig. Files by Google maakt dat proces een stuk makkelijker. Deze app zoekt namelijk ongebruikte en dus overbodige apps op je telefoon op zodat jij kan besluiten welke van deze apps verwijderd kunnen worden.
1. Automatische helderheid uitschakelen. De functie waarbij je scherm automatisch de helderheid van je scherm instelt, is een functie die veel batterij kan slurpen. Door het feit dat je telefoon constant gebruikt maakt van de lichtsensoren, verbruikt deze dus ook batterij.
Je batterij altijd de volle 100 procent opladen is niet goed voor je batterij. Die slijt daardoor sneller. Je batterij altijd tussen de 40 en 50 procent houden is het beste voor je batterij, zeggen de experts. De gemiddelde smartphonebatterij gaat 300 tot 500 laadcycli mee.
Als apps een tijdje niet worden gebruikt, zet Android ze op sluimerstand. Dat betekent dat wanneer er een update voor de app is, die niet direct zal worden geïnstalleerd. Zolang u de app niet gebruikt, zal er dus ook geen extra opslag en batterij voor een update worden gebruikt.
Wanneer u de vliegtuigmodus inschakelt, worden alle radio's (behalve Bluetooth) uitgeschakeld. Als u Bluetooth uitschakelt terwijl de vliegtuigmodus is ingeschakeld, zal het apparaat dit onthouden de volgende keer dat u de vliegtuigmodus inschakelt.
De eerste optie is het opladen van je telefoon, zodat je zeker weet dat de batterij vol is. De tweede optie is het resetten van je telefoon. Met een harde reset dwing je je toestel om zichzelf opnieuw op te starten. De derde optie is het herstellen van de fabrieksinstellingen.
Als het apparaat is vastgelopen en niet reageert, houd je de Power-knop en de knop Volume omlaag gelijktijdig gedurende meer dan 7 seconden ingedrukt om het apparaat opnieuw op te starten.