De kans dat een SOA wordt overgedragen is klein. Dit kan gebeuren wanneer het condoom lekt of scheurt, of wanneer je na het gebruik van de condooms de handen niet wast en de handen in aanraking komen met de penis of vagina.
Als je een condoom goed gebruikt, beschermt het goed tegen zwangerschap en soa's. De kans op een soa of zwanger worden is dan klein. Van de 1000 paren die het mannencondoom op de juiste manier gebruiken, worden per jaar 10 tot 50 vrouwen toch zwanger. Bijvoorbeeld doordat het condoom scheurt.
Gebruik je condooms tijdens de seks? Dan krijg je meestal geen chlamydia. En kun je het ook niet aan anderen geven.
Als je een condoom correct gebruikt, beschermt het tegen hiv en een hoop soa's. Toch zijn er een aantal overdraagbare aandoeningen waarbij het condoom niet beschermt: schurft, schaamluizen, en genitale wratten. Heeft je partner herpes of syfilis?
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Om zeker te weten of je een soa hebt ga je naar de huisarts of GGD voor een soa-test. Een soa gaat niet vanzelf over. De meeste soa's zijn wel goed te behandelen. Dat is belangrijk, want van sommige soa's kun je problemen houden, bijvoorbeeld onvruchtbaarheid.
Nu weten we hoevaak Chlamydia en Gonorroe voorkomen in Nederland, maar wat is nou de kans dat je dit krijgt van één keer onveilige seks? Voor vrouwen geldt dat je per keer dat je onveilige seks hebt met een besmette partner, 45% kans hebt om Chlamydia op te lopen en 80% kans hebt om Gonorroe op te lopen.
Wij adviseren je om minimaal zeven dagen te wachten met seks. Dit heeft twee redenen: Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner.
Uit verscheidene studies blijkt dat het condoom een goede bescherming biedt tegen deze drie bacteriële soa. Voor gonorroe is een reductie van 62% aangetoond. Bij het consistente en correcte gebruik van het condoom is er een significante reductie van de gecombineerde incidenties van chlamydia, gonorroe en syfilis.
Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa)
Een soa geeft niet altijd klachten. Je kunt dus een soa hebben zonder dat je het merkt. Wanneer een soa niet op tijd behandeld wordt kan dit ernstige gevolgen hebben. Chlamydia en gonorroe kunnen bijvoorbeeld onvruchtbaarheid veroorzaken.
Een condoom en beflapje beschermen je tegen chlamydia, gonorroe, hiv en hepatitis B. Ze beschermen je ook gedeeltelijk tegen herpes genitalis, syfilis en genitale wratten.
SOA worden overgebracht door geslachtsgemeenschap, maar ook door seksuele contacten via de mond, door anale contacten of contacten met lichaamsvloeistoffen zoals sperma, speeksel, bloed en vaginale afscheiding. Slechts enkele SOA zijn overdraagbaar via huidcontact.
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Maar dit hoeft niet. Ook als je niets merkt kun je chlamydia hebben en dus anderen ook besmetten. Als je chlamydia niet behandelt, kun je minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden.
Doe liever geen zelftest. Probeer eerst een soa-test bij je huisarts of het gratis Sense-spreekuur bij de GGD. Testen die je bij de drogist koopt, zijn niet betrouwbaar. Als je wel een thuistest doet, koop dan een test die je opstuurt naar een laboratorium.
Een soa-test bij de GGD is gratis en anoniem. De GGD geeft je bezoek aan de soa-poli niet door aan jouw ouders, huisarts of zorgverzekering. Bekijk deze video om te zien hoe een soa-test gaat. Voordat je naar de GGD komt is het belangrijk dat je de online vragenlijst hebt ingevuld.
SOA-symptomen bij een man
Pusachtige, waterige afscheiding uit de penis. Blaasjes, zweertjes of wratten op de penis, de eikel of de anus. Een pijnlijke of gezwollen balzak. Jeuk rond de anus/bilnaad.
En hebben jullie in het begin van jullie relatie geen soa-test gedaan? Dan weet je nooit zeker of je allebei geen soa hebt uit de tijd voor je relatie. Je kunt namelijk ook een soa hebben als je geen klachten hebt. Je kunt een soa in je relatie dus aan elkaar blijven doorgeven zonder dat je dat weet.
De meest vastgestelde soa is chlamydia. Bij hetero's volgen herpes en genitale wratten (HPV). Bij homomannen is dat syfilis en gonorroe.
Sommige soa's kun je, behalve door seks, ook krijgen door: Contact van je bloed met besmet bloed van een ander (hepatitis B, hepatitis C en hiv). Besmetting komt dan door bijvoorbeeld: een tatoeage of piercing zetten met spullen die besmet zijn.
Gevolgen. Het is belangrijk om een seksueel overdraagbare aandoening tijdig te behandelen. Anders kan die ernstige gevolgen hebben, zoals verminderde vruchtbaarheid of zelfs onvruchtbaarheid. Zolang een soa niet is behandeld, blijf je besmettelijk voor anderen.
HIV, hepatitis B, syfilis, chlamydia, herpes genitalis en gonorroe kunnen tijdens de geboorte worden overgedragen op de baby. Een SOA krijg je niet door uit het kopje van een ander te drinken. Je krijgt het ook niet via een hoestbui, insectenbeten of een vieze WC-bril. Ook in het zwembad loop je geen risico.
Je kunt de SOA oplopen door het hebben van vaginale, orale (beffen én baffen) en anale seks met iemand met gonorroe, maar ook door te vingeren en af te trekken.