Infiltratievoorziening. Overtollig regenwater in de grond laten sijpelen of een infiltratievoorziening is verplicht bij bouw, herbouw of uitbreiding van een overdekte constructie met een nieuwe oppervlakte van meer dan 40 m2. Bij nieuwe verkavelingen zijn collectieve infiltratievoorzieningen verplicht.
'Een wadi is een groene greppel in het stedelijk gebied. Het Arabische woord is in Nederland een afkorting van Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Een wadi bergt regenwater en zuivert het, waarna het water infiltreert in de ondergrond. Zo helpt de wadi tegen wateroverlast en droogte.
In gebieden waar het grondwater hoog staat, zakt veel extra water onvoldoende weg. Daarom moet bij aanleg van een wadi de gemiddelde grondwa- terstand meer dan 0,7 meter onder het maaiveld liggen.
Graaf een ondiepe kuil in een lager gelegen deel van je tuin. Let erop dat het water van je huis wegstroomt door bijvoorbeeld een gootje aan te leggen vanaf de regenpijp tot aan de kom. Beslis zelf hoe groot je wadi wordt. Een vierkante meter met zo'n 20 cm diepte kan al 200 liter regenwater bufferen.
Wadi's moeten goed onderhouden worden. Om dichtslibben en verontreiniging te voorkomen, is het aan te raden twee keer per jaar bladafval en zwerfvuil te verwijderen, de slokoppen leeg te zuigen en één keer per jaar de drainage schoon te spuiten.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Voor de aanleg van wadi's gelden de onderstaande uitgangspunten. - Bodem minimaal 20 cm boven Gemiddeld Hoogste Grondwaterstand (GHG). - Taluds minimaal 1:3 in verband met onderhoud. - Waterstijging bij bui 10 tussen 30 en 50 cm afhankelijk van de doorlatendheid van de bodem.
Het oppervlak van de vlakke bodem en de taluds bepaalt bij een wadi de grootte van het infiltratieoppervlak. Voor de taluds rekent u met 40% van het oppervlak beneden het overloopniveau van de slokop. Voor de doorlatendheid van de voorziening is de doorlatendheid van de toplaag van gras vaak maatgevend.
HOE ZIET EEN WADI ERUIT? Bij droog weer ziet een wadi eruit als een laagte (meestal begroeid met gras). Bij regen vult deze laagte zich met water dat vervolgens langzaam in de bodem zakt.
Voor de berekening gaan wij uit van een rechthoekige wadi die minimaal 30cm diep is en een talud heeft van 1:2; dat laatste betekent dat als de wadi 30cm diep is, de hellingen aan alle vier zijden 60cm breed zijn en de gehele wadi dus minstens 120cm lang en breed is.
U kunt het regenwater eenvoudig laten weglopen naar uw tuin door de regenpijp tot ongeveer 20 cm boven de grond af te zagen. Haal het onderste stuk pijp weg. Zet een deksel op het deel van de regenpijp dat de grond in gaat. Plaats een bocht op het overgebleven stuk regenpijp.
Beplanting wadi
Een wadi kan beplant worden met vochtminnende planten die ook tegen droogte kunnen. De wadi kan ook ingezaaid worden met gras. Dat vraagt wel meer onderhoud doordat het gras regelmatig gemaaid moet worden. Een wadi beplant met hoog opgaande vegetatie draagt ook bij aan de biodiversiteit.
Een wadi is een rivierdal in droge gebieden dat gedurende het grootste deel van het jaar droog staat. Zo'n rivier wordt aangeduid als efemere of periodieke rivier. Alleen gedurende natte periodes en regenbuien stroomt er veel water door een wadi.
Gebruik een regenton
De simpelste manier is het installeren van een regenton waarin je het water opvangt. Dat water kan je daarna gebruiken om je planten water mee te geven.
Infiltratievoorziening. Overtollig regenwater in de grond laten sijpelen of een infiltratievoorziening is verplicht bij bouw, herbouw of uitbreiding van een overdekte constructie met een nieuwe oppervlakte van meer dan 40 m2. Bij nieuwe verkavelingen zijn collectieve infiltratievoorzieningen verplicht.
De ideale diepte van een grindput is de diepte wanneer je op zandgrond komt. Maak gebruik van een grondboor en boor een gat en probeer op zandgrond te komen. Als je op zandgrond komt heb je gelijk de ideale diepte van je grindput te pakken.
Hoeveel water er kan worden opgeslagen in de bodem hangt af van de grondsoort. In een kleigrond kan het volume voor 40 tot wel 60 procent bestaan uit poriën. In fijn zand kan dat 20 tot 45 procent zijn.
Bij een wadisysteem stroomt het water van de daken en de wegen niet in de riolering maar via bovengrondse goten en/of grachten of over de berm in de wadi.
2. De bergingseis in mm/m². Vaak wordt dit bepaald door de gemeente waar u woont. Stel, u heeft een dak van 80m2, een verharding van 50m2 en u moet 60mm/m2 aan regenwater bufferen, dan is dat in totaal (80+50) * 60 = 7.800 liter.
Grootte van het infiltratiekrat berekenen
30 liter regenwater. De 200 m2 tuin vermenigvuldigd u met het aantal liters regenwater per vierkante meter. 200 x 30 = 6000 liter. Dit aantal liters is in dit geval benodigd voor een optimale infiltratie van het regenwater.
De eenvoudigste en goedkoopste manier om de grondwaterstand te meten is met behulp van een plopper/dompelklokje. De plopper is een hol buisje dat een “plopgeluid” maakt wanneer deze het grondwater raakt. De plopper hangt aan een meetlint, en kan bij verschillende firma's worden aangeschaft.
Putboringen voor het gebruik van grondwater:
Deze putboring wordt ook wel filterput of boorput genoemd. Filterputboringen voor beregening en grijswatercircuit moeten niet op grote diepte geboord worden. Meestal kan er tot +- 10 m diepte geboord worden waar het grondwater voor deze toepassing gebruikt kan worden.
Grondwaterstand of grondwaterpeil is het peil van het water dat zich in de bodem bevindt. De grondwaterspiegel in Nederland bevindt zich over het algemeen binnen de 2 meter onder het maaiveld.