De belangrijkste feiten in het kort. Platenspelers stellen je in staat analoge muziekmedia af te spelen, d.w.z. vinyl platen af te spelen of te digitaliseren. Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen handmatige, halfautomatische en volautomatische platenspelers.
De meeste platenspelers moet je eerst met een versterker of actieve speakers verbinden voordat je geluid zal hebben. Er zijn echter ook platenspelers waar al een versterker is ingebouwd.
Als je platenspeler een vaste RCA-kabel heeft, gebruik dan 3.5 mm naar 2 x RCA female (gaatjes). Een versterker of speaker met twee grote 6.3 mm jack-ingangen heeft een 2 x 6.3 mm naar 2 x RCA-kabel nodig. Heeft de platenspeler een vaste kabel, koop dan een 2 x 6.3 mm naar 2 x RCA female (gaatjes).
En dan is natuurlijk de vraag: welke moet ik kopen? Laten we eerst maar eens kijken waarom zo'n phono-versterker nodig is. Daar zijn eigenlijk twee redenen voor: het signaal dat uit een platenspeler komt is heel klein en moet extra versterkt worden vergeleken met bijvoorbeeld een CD-speler.
RCA-uitgang
Of het wel slaagt ligt aan de aansluitingen op de platenspeler. Wanneer er een RCA-uitgang (tulpuitgang) op je platenspeler zit kun je hier een voorversterker op aansluiten. Door middel hiervan kun je hem koppelen aan je soundbar.
Let er wel op dat het element standaardafmetingen heeft. Bij een platenspeler heb je een voorversterker nodig. Bij oudere audioversterkers was hij al ingebouwd, maar bij nieuwere niet altijd. Je kunt altijd een losse voorversterker kopen als hij ontbreekt in zowel je platenspeler als je audioversterker.
Gewone lijn ingangen als Aux, Tuner en Tape zijn dus niet geschikt om je platenspeler op aan te sluiten. Je hebt verschillende mogelijkheden om toch goed geluid te krijgen: - Koop een losse voorversterker voor platenspelers.
Heeft uw platenspeler geen voorversterker dan is het in praktijk ook mogelijk om een voorversterker tussen uw platenspeler en uw tv te plaatsen. Let wel: voor het aansluiten van uw platenspeler op uw TV heeft u een verloopstekker nodig van Tulp (platenspeler) naar Scart (op uw TV).
Heeft u een voorversterker nodig? Als u meerdere verschillende bronnen heeft om aan te sluiten, zoals een platenspeler, cd-speler of netwerkaudiospeler, dan luidt het antwoord 'ja'. Hoe meer bronnen u van plan bent om aan te sluiten, hoe meer profijt u zult hebben van een voorversterker.
De oorspronkelijke platenspelers hebben een metalen naald. Deze grammofoons spelen platen af met brede groeven op een snelheid van 78 toeren. De uitslagen van de naald worden mechanisch versterkt en hoorbaar gemaakt. De naald slijt snel en moet na elke plaatkant worden vervangen.
Als je geluid van je laptop, Cd-speler, telefoon of een andere bron af wil spelen op speakers zodat er meer mensen mee kunnen genieten dan alleen jij met je hoofdtelefoon. Dan moet het signaal versterkt worden. Dan kan met actieve speakers, waar een versterker is ingebouwd.
Dankzij de eenstapsfunctie voor volledig automatisch afspelen laat de platenspeler de pick-uparm automatisch zakken, en streamt de muziek naar het gekoppelde Bluetooth®-apparaat. Wanneer de plaat afgelopen is hoeft u niets te doen: de pick-uparm keert automatisch terug in de ruststand.
De echte reden dat er aarding nodig is, is omdat het signaal door de tulpkabel een semi gebalanceerde aansluiting is. chassis van de ontvanger zit dus NIET aan het chassis van de draaitafel verbonden door de afscherming van de tulpkabel, dit gebeurt dus doormiddel van een extra aarde draad.
Simpel gezegd bestaat een draaitafel uit drie delen: het draaiende gedeelte (plateau en motor), de arm en het element. Daarnaast heb je nog een versterker nodig met een 'phono-ingang', hoewel er tegenwoordig ook draaitafels zijn waar die 'phono-versterker' al is ingebouwd. Die kun je op je gewone versterker aansluiten.
Veel moderne platenspelers beschikken over een USB-uitgang. Met deze uitgang kan je de platenspeler aansluiten op een PC of Mac om vervolgens de plaat te digitaliseren. Zo kan je bijvoorbeeld je oude Beatles-platen digitaliseren en vervolgens op je smartphone zetten om in het vliegtuig te genieten van jouw klassiekers.
De groef in de plaat kun je vergelijken met een golfachtig pad of een kronkelende weg. Als je de naald op de plaat zet, volgt die de groef. Daardoor gaat de naald trillen en dat wordt omgezet in een elektrisch stroompje. Dit stroompje wordt versterkt en zorgt dat de muziek uit je speakers komt.
De Phono-ingang is niet meer dan een geïntegreerde voorversterker, die het zwakke signaal van een platenspeler versterkt zodat het krachtig genoeg is voor het signaalpad van de versterker.
Open de Sonos-app op je telefoon of tablet. Ga naar het Bladeren menu en selecteer Lijningang. Kies de geluidsbron. Tik daarna op 'Nu afspelen' en het geluid van je platenspeler wordt afgespeeld via Sonos.
Vaak wordt de term AUX kabel gebruikt voor 3,5mm jack mannelijk naar 3,5mm jack mannelijk kabels. De toepassing van een AUX ingang is doorgaans het ontvangen van een audio signaal vanaf een afspeel apparaat.
Line in en andere deknamen
Maar laat je niet verwarren: het zijn allemaal benamingen voor AUX-ingangen, met uitzondering van de phono-ingang. De namen zijn er alleen voor gedacht om het makkelijker te maken de apparaten op het corresponderende kanaal aan te sluiten.
Om de pick-up te aarden moet u uw aardedraad op de versterker aansluiten. Dit haalt de mogelijke brom dat de platenspeler fabriceert weg. Deze draad sluit u aan op de ground aansluiting welke zich naast de phono aansluiting bevindt. Dit is een ijzeren aansluiting.
Er zijn natuurlijk een aantal merken die destijds de kwaliteitsnorm hebben gezet. Merken als Thorens, Lenco, Dual, Technics en Denon zijn de meest bekende spelers. Daarnaast waren natuurlijk nog andere merken met goede spelers als Yamaha, Luxman of Telefunken.