We spreken van criminele uitbuiting als iemand wordt gedwongen om strafbare feiten te plegen voor iemand anders. Denk aan het runnen en verhandelen van drugs, het plegen van winkeldiefstallen, kweken van wiet, zakkenrollen en bedelen.
Gedwongen diefstal is de meeste herkenbare vorm van criminele uitbuiting. Het gaat vaak om minderjarigen die diefstallen plegen in het bijzijn of in opdracht van anderen. Een volwassenen kan ook gedwongen worden tot het plegen van diefstal. Gedwongen bedelarij kent meerdere vormen.
Seksuele uitbuiting waarbij seksuele handelingen zijn verricht. Uitganspunt is een gevangenisstraf van 24 maanden per slachtoffer wanneer er 1 dag is gewerkt en het slachtoffer dus 1 dag is uitgebuit.
Wat is criminele uitbuiting
Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld drugs dealen, maar ook aan stelen of wiet kweken. Zo worden er bijvoorbeeld steeds meer jongeren benaderd door iemand om voor hen drugs te gaan dealen op school. Een deel of zelfs de hele opbrengst moeten ze dan vaak afstaan.
Er zijn verschillende vormen van mensenhandel: seksuele uitbuiting, overige arbeidsuitbuiting, gedwongen criminaliteit en bedelarij en gedwongen orgaanverwijdering.
heeft altijd smoesjes; heeft ineens dure kleding of spullen of veel geld om handen; er worden bij controle drugs of gestolen spullen gevonden, zonder dat de leerling een voorgeschiedenis heeft met het criminele circuit; wordt altijd opgewacht in de pauzes en/of na school.
Welke straf kan worden opgelegd? De maximale straf die op mensenhandel staat, is vijftien jaar gevangenisstraf of een geldboete van 82.000 euro.
Mensen bedreigen, inbreken of bijvoorbeeld drugs dealen. Dat zijn voorbeelden van crimineel gedrag. Criminele dingen doe je vaak niet voor niets. Meestal is er meer aan de hand als je andere mensen pijn doet, problemen met school krijgt of illegale dingen doet.
Onder criminele activiteiten worden gerekend: dierenmishandeling, drugs gebruik of handel, gijzeling, ontvoering, moord en doodslag, overval, computercriminaliteit, georganiseerde criminaliteit, jeugdcriminaliteit, kindermishandeling, straatroof, stropen, wapenhandel en bezit erv an en zedenzaken.
Iemand wordt crimineel genoemd wanneer hij voortdurend tegen de algemeen geldende maatschappelijke regels ingaat. Deze regels kunnen overigens van cultuur tot cultuur verschillen. In bijna alle culturen worden echter diefstal, toebrengen van lichamelijk letsel, chantage, verkrachting, doodslag en moord veroordeeld.
Financieel misbruik is ongewenst en ongeoorloofd gebruik van geld en/of goederen of andere bezittingen van een oudere door iemand uit de huiselijke kring. De mate kan variëren van het zich niet-realiseren tot aan een strafbaar feit.
Bij seksuele uitbuiting wordt iemand gedwongen om seksuele diensten te verlenen tegen betaling. De betaling kan plaatsvinden in de vorm van geld of andere vergoedingen, zoals kleding of eten (Nationaal Rapporteur Mensenhandel, 2022). Seksuele uitbuiting is in Nederland de meest voorkomende vorm van mensenhandel.
Neem contact op met de politie. Financieel misbruik is een strafbaar feit. De politie kan pas actie ondernemen en iets voor u doen nadat u aangifte heeft gedaan. Neem daarom contact op met de politie wanneer u financieel misbruik vermoedt.
Illegale drugshandel. Illegale wapenhandel. Terrorismebestrijding. Uitbuiting van vrouwen en kinderen (mensenhandel)
Criminaliteit kan zeer algemeen worden gedefinieerd als 'alles wat door een wet of decreet strafbaar is gesteld'.
In 2015 ging het om 35 procent van de minderjarigen. Het percentage zelfgerapporteerde criminaliteit is daarmee relatief stabiel gebleven. Geweldsdelicten, vermogensdelicten en vandalisme komen het meest voor: respectievelijk 20,7 procent, 19,4 procent en 13,4 procent).
'Bonkers' zijn met andere woorden mensen die toegang hebben tot online bankgegevens van anderen en op zoek zijn naar manieren om de virtuele valuta om te zetten in con- tant geld. Het cashen van dit geld gebeurt door zogenaamde 'geld- ezels' (Leukfeldt 2014, p. 239-241).
Ondermijning voorkomen
Door bijvoorbeeld: (lucht)havens beter te beveiligen, zodat minder drugs in- en uitgaan; bedrijven en bestuurders die ondermijning faciliteren stevig aan te pakken; alternatieven aan te bieden aan jongeren in kwetsbare wijken die het risico lopen in de georganiseerde criminaliteit te belanden.
Maatwerk is het toverwoord bij de aanpak van jeugdcriminaliteit. Als gemeente streef je er natuurlijk naar om voldoende sociale voorzieningen aan te bieden waarbij preventie een belangrijke rol speelt. Denk aan jongerencentra, sport in de wijk, inzet van jongeren- en of straathoekwerk.
'Slachtoffers van mensenhandel zijn niet alleen vrouwen, maar ook mannen', schrijft de organisatie op de website over de situatie hier. 'Het meest voorkomende land van herkomst is Nederland. Andere veel voorkomende landen van herkomst zijn Bulgarije, Roemenië en Nigeria. '
Misschien denk je dat loverboys alleen in de stad voorkomen, maar dat is niet zo. Je ziet ze steeds vaker op het platteland. Veel loverboys zijn actief op internet, waardoor hun werkveld heel groot is.
Mensenhandel komt in Nederland voor in met name de seksindustrie, horeca, land- en tuinbouw, de bouw en op de binnenlandse vaart. Verder zien we steeds meer slachtoffers die gedwongen worden criminele handelingen te verrichten, zoals zakkenrollen en winkeldiefstallen plegen.
Hulpverlening aan slachtoffers mensenhandel
Er zijn verschillende organisaties die slachtoffers van mensenhandel identificeren en helpen. Bijvoorbeeld het Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) en de Nederlandse Arbeidsinspectie. Deze en andere organisaties zijn ook in de wegwijzer mensenhandel te vinden.
600 - 800 euro gemiddeld
Op basis van een rapport van de Koninklijk Marechaussee wordt geconcludeerd dat de smokkelaar per gesmokkelde persoon uit Italië gemiddeld 600 euro 'omzet' boekte. Voor Oostenrijk en Hongarije lag het tarief met gemiddeld 800 euro per persoon wat hoger.
Hoe gaan uitbuiters te werk? Mensenhandelaren misleiden slachtoffers vaak vanuit een liefdesrelatie of vriendschap. Ze maken misbruik van een kwetsbare economische, psychische of sociale positie van het slachtoffer.