Een fibroadenoom (bindweefselknobbel) is het meest voorkomende goedaardige 'knobbeltje' in de borst. Het is een gladde, ronde of ovale knobbel die meebeweegt met het borstweefsel. Over het algemeen wordt een fibroadenoom niet veel groter dan 2 á 3 centimeter.
Belangrijk om te weten is dat een fibroadenoom een goedaardige afwijking is. Fibroadenomen zijn opgebouwd uit klier- en bindweefsel en hebben niets te maken met borstkanker. Daarom hoeven ze niet verwijderd te worden. Omdat een fibroadenoom hormoongevoelig is, kan de grootte onder invloed van hormonen veranderen.
Een fibroadenoom is een goedaardig knobbeltje in de borst. De radioloog haalt het fibroadenoom weg met een holle naald en een vacuümpomp. Met echografie bepaalt de radioloog de juiste plek voor de behandeling. Deze behandeling noemen we de Mirabelprocedure.
Een fibroadenoom ontstaat door wildgroei in het bindweefsel en is meestal scherp afgegrensd van de rest van de borstklier. De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar tast gezonde cellen niet aan. Soms voelt het als een gladde, makkelijk wegschietende knikker in de borst.
Een fibroadenoom is een rond, zacht, stevig en pijnloos knobbeltje in de borst dat bestaat uit bind- en klierweefsel. Een fibroadenoom voelt rubberachtig aan en kunnen gemakkelijk in de borst heen en weer worden bewogen. Een fibroadenoom is een goedaardige tumor. Fibroadenomen komen meestal bij jonge vrouwen voor.
Een goedaardige tumor kenmerkt zich vaak door een ronde vorm. Een kwaadaardige tumor daarentegen groeit meer als een aardappel die begint uit te lopen. Deze 'sprieten' groeien door de wanden van omliggend weefsel en organen heen.
Fibroadenomen kunnen vanzelf weer verdwijnen omdat het lichaam het zelf opruimt. Dit kan echter wel een aantal jaar duren. Controles zijn daarbij niet nodig. Sommige vrouwen hebben echter veel klachten omdat het voor iedere menstruatie pijnlijk is of omdat het precies onder de rand van de BH zit.
Fibromen kunnen voorkomen in alle weefsels die zijn ontstaan uit het mesenchym. Kwaadaardige tumoren van bindweefsel worden fibrosarcomen genoemd.
Soms kan een goedaardige tumor kwaadaardig worden. Dat gebeurt als de tumorcellen steeds meer gaan afwijken van normale cellen. En als ze vervolgens ongecontroleerd gaan delen. Met controles houdt de arts de afwijkende cellen in de gaten.
Goedaardige tumor
Goedaardige tumoren groeien niet door in omliggend weefsel en zaaien niet uit naar andere delen van het lichaam. Een goedaardige tumor kan wel vervelend of pijnlijk zijn als deze op het omliggende weefsel drukt. Als een goedaardige tumor klachten geeft, kunnen we de tumor weghalen.
Sommige vrouwen hebben echter veel last van hun fibroadenoom. Bijvoorbeeld omdat het voor iedere menstruatie pijnlijk is of omdat het precies onder de rand van de BH zit.
Een phyllodes tumor is een fibroadenoom die heel snel kan groeien. Omdat deze afwijking vaak terugkomt en kwaadaardig kan worden, wordt deze verwijderd en komt u onder controle.
Borstkanker kun je opmerken door een verandering in je borst. Je voelt bijvoorbeeld een knobbeltje in de borst. Of je tepel of de huid van je borst ziet er anders uit dan normaal. Dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan.
Verhardende adenosis Verhardende adenosis is een aandoening waarbij bepaalde cellen van het borstweefsel zich op een slordige manier vermenigvuldigen en de plaats innemen van een deel van het omliggende bindweefsel.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
Een adenocarcinoom is een type kanker. Carcinoom geeft aan dat het kwaadaardig is, vandaar dat het om kanker gaat. Lees op deze pagina meer over het adenocarcinoom en waar deze tumor in het lichaam voorkomt.
Deze soort longkanker groeit meestal langzaam. De tumor kan al jaren in het lichaam zitten voordat de kanker ontdekt wordt. De soort zaait ook minder snel uit dan kleincellige longkanker.
T1-T4 beschrijft de grootte tumor en de mate van verspreiding naar omringende weefsels. Hoe groter het getal na de T, hoe groter de tumor is.
Met bevolkingsonderzoek kan men een bepaalde kankersoort in een vroeg stadium opsporen. Door deel te nemen aan bevolkingsonderzoek vergroot u de kans op vroegtijdige ontdekking en genezing van kanker.
Je arts zal je wel aanraden om de ontwikkeling van het fibroom regelmatig op te volgen (echografisch op te meten). Afhankelijk van de grootte en lokalisatie van het fibroom, van je leeftijd en medische voorgeschiedenis gebeurt dit best om de 6 à 12 maanden.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Een zwelling kan lang onopgemerkt blijven als deze diep in het lichaam of in elastisch weefsel zit. Vage pijnklachten kunnen dan de eerste klachten zijn. Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn.