Kan de rente nog lager?

De komende tijd gaat de centrale bank daarom nog vaker de beleidsrente verhogen. Analisten verwachten dat pas in 2023 of zelfs 2024 de inflatie op het gewenste niveau zit. Tot die tijd zal de hypotheekrente eerder stijgen dan dalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hypotheek-rentetarieven.nl

Hoe lang kan de rente nog laag blijven?

De conclusie van deze institutionele obligatiebeleggers is dat de lange rente de komende drie jaar laag blijft. Dat komt vooral voort uit de structureel hoog blijvende vraag naar langlopende obligaties. Bovendien blijken ze zich momenteel eveneens geen zorgen te maken over een stijgende inflatie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fd.nl

Wat gaat de rente doen in 2022?

Van Bruggen Adviesgroep acht het meest waarschijnlijke scenario dat de hypotheekrente in 2022 licht gaat stijgen met 0,2 à 0,4%.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vanbruggen.nl

Wat doet de rente de komende jaren?

Verwacht wordt dat de rente op leningen met een korte looptijd stijgt en de rente op leningen met een lange looptijd eerst daalt en dan ook stijgt. De inflatie in de eurozone is het afgelopen jaar fors gestegen van 2,2% in juli 2021 naar 8,9% in juli 2022.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op abnamro.nl

Wat gaat de rente doen in 2023?

De economen van DNB maken hierbij de schatting dat de 10-jaarsrente in 2022 stijgt naar een niveau van 0,2 procent en in 2023 verder oploopt naar 0,4 procent. De verwachting is dus dat de 10-jaars staatsrente de komende twee jaar met ongeveer een half procentpunt stijgt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op businessinsider.nl

Kan de spaarrente nóg lager? - Z TODAY

29 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de hoogste hypotheekrente ooit?

De hoogste hypotheekrente ooit in Nederland was 13,4 procent. Het was in het jaar 1981.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op adviesnederland.nl

Zal spaarrente stijgen?

Spaarrente omhoog

Een verdere stijging van de spaarrente lijkt waarschijnlijk. De verwachting is dat de lange rente in 2022 verder gaat stijgen. Als je kiest voor een spaarrekening met een variabele rente, dan heb je vooral te maken met de gevolgen van de besluiten van de Europese Centrale Bank ECB.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op spaarrentesvergelijken.net

Wat is de hypotheekrente in 2025?

De prognose hypotheekrente 2025 zegt dat de rente gaat stijgen. Ga jij de historisch lage rente vastzetten voor 20 of 30 jaar? Het is mogelijk dat de hypotheekrente over 30 jaar weer boven de 10 procent zit. Dan zou jij dus nog steeds kunnen profiteren van een hypotheekrente van nog geen 2 procent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op adviesnederland.nl

Hoe lang de rente vastzetten?

Kies je voor een rentevaste periode van 10 jaar of langer? Dan mag je meer lenen dan bij een kortere rentevaste periode. Bij een rentevaste periode van minimaal 10 jaar berekenen hypotheekaanbieders je maximale hypotheek op basis van de echte hypotheekrente. Bijvoorbeeld 2,5% bij een rentevaste periode van 10 jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Kan de rente weer zakken?

Ook Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO, deelt zijn verwachting voor de hypotheekrente in 2022. Zijn voorspelling is, net als die van ons, dat de rente hooguit licht zal stijgen voor zowel hypotheken met een lange als korte looptijd. De inflatie is de belangrijkste oorzaak voor die verwachte lichte stijging.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hypotheek.nl

Hoe lang rente vastzetten 2022?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het vastzetten van de hypotheekrente. Populaire periodes zijn 5, 10 en 20 jaar, maar je kunt de hypotheek ook voor 1 of 30 jaar vastzetten. En je kunt er ook voor kiezen om de hypotheekrente helemaal niet vast te zetten, maar variabel in te steken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jeroenhypotheekadvies.nl

Waarom is de rente zo hoog?

De rente stijgt zo als het risico stijgt: hoe hoger het risico is, hoe hoger de compensatie daarvoor moet zijn. Als je geld wilt lenen zal de rente die je moet betalen hoger zijn naarmate het risico dat je loopt hoger wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op examenoverzicht.nl

Hoe lang blijft rente stijgen?

De ECB streeft naar een inflatie van 2%, maar in veel Eurolanden stijgen de prijzen nog altijd met zo'n 10%. De komende tijd gaat de centrale bank daarom nog vaker de beleidsrente verhogen. Analisten verwachten dat pas in 2023 of zelfs 2024 de inflatie op het gewenste niveau zit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hypotheek-rentetarieven.nl

Is het verstandig om je hypotheek over te sluiten?

Je hypotheek oversluiten naar een lagere rente kan duizenden euro's voordeel opleveren. Het kost wel geld. Denk aan boeterente om je oude hypotheekrente af te kopen en afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek. Oversluiten naar een andere bank is alleen zinvol als je die kosten weer terugverdient.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Is een variabele rente verstandig?

Variabele rente heeft ook een paar nadelen: Als de rente stijgt heb je de maand erop direct hogere maandlasten. Je hebt minder zekerheid over je maandlasten in de toekomst. Je kunt minder lenen dan wanneer je de rente minimaal 10 jaar vastzet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op viisi.nl

Wat kan ik het beste doen met mijn spaargeld?

Zodra je voldoende buffer hebt opgebouwd, zijn er verschillende manieren om meer uit je geld te halen. Je kunt het geld bijvoorbeeld beleggen, investeren in je woning, op een spaarrekening met een vaste rente zetten of er je pensioen mee aanvullen. Door hier vooraf over na te denken, kan je geld meer waard worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rabobank.nl

Waarom gaat de spaarrente niet omhoog?

De spaarrente is nu laag, omdat er onder andere heel veel gespaard wordt in Nederland, zegt Benink. "Die banken moeten dat geld eigenlijk uitzetten, maar dat kan niet. Ze kunnen het geld niet kwijt." Daarnaast konden banken heel goedkoop lenen bij de ECB.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eenvandaag.avrotros.nl

Waarom is de spaarrente nog zo laag?

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente al jaren. Dat doet de ECB om te economie te stimuleren. Bij een lage rente sparen mensen minder. Ze geven juist geld uit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op centraalbeheer.nl

Populaire vragen