Bieren bevatten van nature meer suikers en zijn daardoor nog calorierijker. Een glas pils bevat zo'n 110 Kcal, donker bier tot meer dan 200 Kcal. Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
1/ Champagne (57 kcal per glas)
Hét alcoholische drankje met de minste calorieën is verreweg champagne (prosecco of cava telt ook). Zo krijg je per glas zo'n 57 kcal binnen, vergelijkbaar met een appel (alleen dan zonder de gezondheidsvoordelen).
1 glas bier is 6 gram suiker
In een glas bier zit ongeveer 6 gram suiker, terwijl een flesje Breezer bijna 30 gram bevat. Een glas rode wijn bevat 5 gram suiker en een glas droge witte wijn slechts 1. Deze suikers hebben uiteraard ook invloed op de suikerspiegel van iemand met diabetes.
Van alle alcoholische dranken heeft rode wijn de beste reputatie. Elke dag een glas rode wijn nuttigen versterkt je hart en kan de kans op kanker verkleinen. En in tegenstelling tot witte wijn, waar suiker aan wordt toegevoegd, word je niet dik van rode wijn.
Welke wijnen mag ik dan wel drinken? White zinfandel, sauvignon blanc en chardonnay zijn ideaal voor als je op je lijn let. Één glas bevat minder dan 85 calorieën, 2,6 gram koolhydraten en 1 gram suiker. Inspiratie: de leukste manier om je wijn te bewaren.
Als je de behoefte echt niet kunt weerstaan en je tevreden bent over je gewichtsverlies dan kun je kiezen voor één alcoholisch drankje met zo min mogelijk koolhydraten. Een aantal van deze drankjes op een rij: Prosecco, Cava, Champagne, witte droge wijn, wodka en Bacardi puur of in combinatie met een colaatje light.
De droge witte wijn bevat gemiddeld het minste aantal calorieën. Dat komt omdat in deze wijnen minder restsuiker zit. Minder dan in de zoete wijn die dus veel meer calorieën hebben. Het alcohol percentage bepaalt uiteindelijk het precieze aantal in jouw glas.
Ja , van bier drinken kun je een dikke buik krijgen. Dit komt omdat er in alcohol, en met name bier, veel calorieën zitten. Zelfs nog meer dan in suiker. (1 gram alcohol = 7 kcal.; 1 gram suiker = 4 kcal.)
Na 2 weken niet drinken zal daar al verbetering in optreden. Je tanden worden minder aangetast. Alcohol bevat suikers en zure stoffen zoals citroenzuur die het tandglazuur aantasten, waardoor tandbederf, toenemende tandplak en soms ook een slechte adem ontstaat. Hoogstwaarschijnlijk begin je te vermageren.
Op zich is dat niet zoveel, maar op een maand zijn het wel 1600 kcal en op een jaar 20800 kcal. Een kilo vet is 9000 kcal. Op een maand tijd zou je dus 170 gram afvallen en op een jaar 2,3 kg.
Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat je de controle een beetje loslaat. Dat kan soms fijn zijn, maar niet als je aan de lijn bent. Het wordt dan namelijk nóg lastiger om verleidingen - zoals nog een drankje of een paar lekkere hapjes - te weerstaan. Als je wil afvallen is het drinken van alcohol dus niet verstandig.
Volgens de deskundigen kun je tijdens je dieet gewoon blijven genieten van een glaasje wijn. Sterker nog: wanneer je 2 a 3 avonden per week maximaal 2 glazen wijn drinkt, kun je alsnog afvallen. Je mag je alcoholinname ook verspreiden over 6 dagen: in dat geval kom je op 1 glas per avond uit.
Mensen die geregeld veel drinken, eten daarbij doorgaans slecht. Ze krijgen hierdoor weinig voedingsstoffen binnen. De voedingswaarde van alcoholhoudende dranken is namelijk te verwaarlozen. De calorieën die in alcohol zitten, noemen ze ook wel 'lege calorieën'.
Het beste wat je kunt drinken tijdens een dieet is water. Water bevat geen calorieën, het versnelt de stofwisseling waardoor je dagelijks meer calorieën verbrandt, het remt je hongergevoel en het zorgt ervoor dat je afvalstoffen kunt verwijderen uit je lichaam. Water drinken kan op den duur saai en vervelend worden.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Vet verbranden met groene thee
Twee stoffen in groene thee zorgen ervoor dat jouw stofwisseling zal versnellen: namelijk catechine en cafeïne. Dagelijks 3 kopjes groene thee drinken is voldoende om dit effect te krijgen. Na één tot drie maanden kan je tot 1 kilo vet verliezen door dit effect van groene thee.
Daarnaast laat onderzoek zien dat overtollige energie door het lichaam voornamelijk wordt opgeslagen als vet rond de buik3. Er zijn aanwijzingen dat alcohol (vooral bij overmatige consumptie) een risicofactor is voor het opslaan van buikvet, vooral bij mannen.
Ook al ziet een glas koel, goudblond bier er nog zo verleidelijk uit, vooral veel vrouwen laten het staan vanwege zijn reputatie als dikmaker. Dat is onterecht, want een glas bier bevat zo'n honderd calorieën en dat is net zoveel als een glas witte wijn. Het woord 'bierbuik' doet het imago van bier ook geen goed.
Witte wijn heeft over het algemeen nou eenmaal minder calorieën dan rode wijn. Ben je toch echt een rode wijn-liefhebber, ga dan voor de lichtere varianten gemaakt van gamay, pinot noir of barbera, waar minder alcohol en suiker aan te pas komt.
Wat calorieën betreft, is rode wijn in principe de grootste boosdoener: 100 ml rode wijn bevat gemiddeld 82 kcal, rosé wijn 71 kcal en witte wijn 67 kcal. Dit geldt echter enkel voor droge witte wijn. Zoete witte wijn bevat 90 kcal per 100 ml, en wordt dus het best vermeden door mensen die een dieet volgen.
Rode wijn bevat ongeveer 1,5 gram suiker per glas. Zoete witte wijn bevat bijna 6 gram suiker per glas. Droge witte wijn bevat slechts zo'n 0,6 gram suiker per glas. Rosé wijn bevat 2,5 gram suiker per glas.