Een aardingstransformator is een transformator die een geaard sterpunt creëert in een geïsoleerd driefasennet. Zonder geaard sterpunt spreken we van een IT-net en zal bij een eerste aardingsfout geen foutstroom vloeien en zal de beveiliging het net niet uitschakelen.
Aarding is het geleidend ("galvanisch") verbinden van een object met aarde. De aarde kan als een geleider van praktisch onbeperkte capaciteit worden gezien. Het resultaat van aarding is dat het geaarde object daardoor een spanning krijgt van nul volt. Dit wordt de elektrische aarde genoemd.
Aarding bij nieuwbouw
Voor een nieuwbouw met funderingen van minstens 60 cm diep gebruikt men een aardingslus. Dat is een koperen geleider van 35 mm² doorsnede op de bodem van de funderingssleuf. Deze draad mag in geen geval in aanraking komen met de funderingsmuren en moet dus met wat aarde bedekt worden.
Een aardpen zorgt ervoor dat ontsnappende stroom de aarde in geleid wordt. Door een aardpen te laten slaan wordt voorkomen dat er overspanning ontstaat bij bijvoorbeeld kortsluiting. Dit zorgt ervoor dat gebouwen en elektrische apparaten geen schade oplopen bij overspanning.
Een aarding is de verbinding van een object met de aarde en beschermt tegen elektrocutie. Een aarding is dus essentieel, verplicht en beschreven in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
Richtprijs. De richtprijs voor het aanschaffen van een aardpen met de montage en installatie in de groepenkast inclusief een aardlekbeveiliging is rond de 160,- euro. De totaalkosten inclusief het slaan van de aardpen in de grond en de kosten van een elektricien zullen tussen de 150,- en de 175,- euro liggen.
Als je wilt controleren als de huis goed geaard is, kun je proberen om de draden aan de basis van een gloeilamp in de gaten van een stopcontact te steken om te zien of de peer oplicht. Als je accurater wilt controleren, gebruik dan een multimeter om metingen te doen.
Het beste kun je kijken naar het bouwjaar van je huis. Sinds midden jaren '70 is een aardpen namelijk verplicht. Is je huis ouder, dan zou hij er nog niet kunnen zitten. In veel huizen is hij dus aanwezig maar in oudere jaren 30 woningen je kans dat dit nog niet het geval is.
Je kan wel een indicatie meting doen met een multimeter. In de meterkast zit een ongeïsoleerde leiding van meterkast naar hoofdaardrail. Als je aan die leiding een lange draad knoopt en dan die draad ook aan je multimeter dan kan je kijken of de aarde in de MK ook op de wcd-en en aansluitpunten aangesloten is.
Aardpen slaan op maximale diepte
Die kosten bedragen gemiddeld € 160. Bij deze prijs is ervan uitgegaan dat de aardpen in een normale grondsoort kan worden geslagen. In totaal bedragen de kosten dus ongeveer € 300.
Zo'n stroomverliezen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen wanneer een beschadigde kabel bloot komt te liggen en de elektrische draden in contact komen met de behuizing van het toestel. Zonder aarding zou die stroom doorheen het lichaam van de eerste persoon gaan die het toestel zou aanraken: dat is elektrocutie.
Maar hoe diep moet de aardpen de grond in geslagen worden bij uw woning? De gemiddelde lengte bij een normaal woonhuis ligt tussen de 2 en de 12 meter diep. De meest voorkomende diepte ligt tussen de 2 meter, 3 meter en 4 meter maar in sommige gevallen kan er wel een diepte van 10 tot 12 meter bereikt worden.
Aarding via een koperen pen. De aardleiding van de elektrische installatie is aangesloten op een speciale koperen pen (aardelektrode) in de grond. Deze pen staat door middel van een vertinde, koperen draad in de meterkast in verbinding met de elektrische installatie.
Er zijn vier manieren van aarding van de elektrische installatie. Dit kan via metalen aardelektrode, waterleiding, netwerkbedrijf of collectief aardnet. Vocht en metaal zijn goede geleiders van elektriciteit. Geaarde stopcontacten zijn daarom verplicht in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.
In vochtige ruimten zoals badkamer en keuken zijn geaarde stopcontacten verplicht. Er bestaan ook dubbelgeïsoleerde toestellen, die dankzij een extra geïsoleerd omhulsel bij defecten niet onder stroom komen te staan. De stekkers van deze apparatuur passen in geaarde en niet-geaarde stopcontacten.
Ik meet bij een kennis tussen nul en aarde 50V en tussen fase en aarde 180V. Tussen de fase en nul normaal 220V.
Weerstand van trafo aarde + impedantie van fase en beschermleidingen is ca 1 ohm (vuistregel). Dus de weerstand waarde naar aarde moet onder de 0,21 ohm blijven.
Bij verbouwingen en renovaties kan men geen aardingslus meer leggen onder de fundamenten van de woning dus kiest men hier voor een aardingspen. Is één aardingspen of aardingsstaaf niet voldoende kunnen verschillende aardingspennen met elkaar verbonden worden door middel van een verbindingsmof.
Steek de tester in het stopcontact en de tester geeft door middel van het oplichten van een, twee of drie lampjes of het stopcontact geaard is en/of dat er iets anders aan de hand is. 3 lampjes: het stopcontact is geaard en de stroomdraden zijn goed aangesloten.
Waarde van de aardingsweerstand
Om veiligheidsredenen moet de aardingsweerstand zo klein mogelijk zijn. in een huishoudelijke installatie mag de weerstandswaarde nooit groter zijn dan 100 Ω.
Om de aardingsweerstand te verlagen kan je meerdere aardingstaven aan elkaar bevestigen, om zo in een diepere laag van de grond te geraken. Een andere optie is om twee aardingsstaven naast elkaar te plaatsen en die door middel van een geel/groene VOB aardingsdraad van minimum 16mm te verbinden.
Houd er echter wel rekening mee dat geaarde stekkers niet werken op een ongeaard stopcontact, dat past niet. Het vervangen van niet geaarde stopcontacten is voor een elektricien een routineklus. Niet zelden is de aarding al aanwezig, maar moet deze enkel nog worden aangesloten.
Normaal gesproken geldt voor bekabeling een technische levensduur van 30 tot 50 jaar. Maar zoals opgemerkt kunnen bepaalde omstandigheden de levensduur flink bekorten. Met name licht met UV-straling en wisselende hoge of lage temperaturen kunnen de levensduur bekorten naar 10 tot 20 jaar.