Een aardbeienneus (rhinophyma) ontstaat door vergroting van talgklieren op de neus en naderhand een toename van bindweefsel. De neus gaat er verdikt en knobbelig uitzien en wordt in het dagelijkse taalgebruik aangeduid als “drankneus” of “bloemkoolneus”.
Een aardbeineus komt voornamelijk voor bij oudere mannen en is een zwelling van de huid op de neus met verwijde bloedvaten en poriën. Het is een variant van rosacea, hierbij heeft u huidproblemen in het gezicht en ervaart u klachten zoals bultjes, roodheid en puisten. De neus ziet er verdikt of knobbelig uit.
Hoe ziet een aardbeineus eruit? De neus krijgt een knolachtig uiterlijk met soms ontstekingen en een rode tot paarse verkleuring met verwijde bloedvaatjes. Rhinopyma doet zich meestal voor op de onderste helft van de neus, op de neusvleugels en de neuspunt.
Wat is een aardbeineus? Zwelling van de huid van het onderste deel van de neus, voornamelijk bij oudere mannen, met verwijde bloedvaatjes en poriën. Als behandeling is het goed om voedsel te vermijden dat bloedvatverwijding geeft, zoals kruiden, sterke koffie en alcohol.
Paarse neus
Er zijn 2 aandoeningen die dit kunnen veroorzaken, couperose en rosacea. Couperose komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en hoeft niks met alcoholgebruik te maken te hebben. Het kan wel met alcoholgebruik te maken hebben en het advies aan mensen met couperose is ook om minder alcohol te drinken.
Rhinophyma kan op verschillende manier worden behandeld. Behandeling van rhinophyma kan middels plastische chirurgie, elektrocoagulatie en CO2 lasertherapie. De meest veilige en effectieve behandeling is behandeling middels de CO2 laser.
We noemen een bloemkoolneus ook wel rhinophyma. Het is een vorm van rosacea waarbij de talgklieren van uw neus verwijd zijn. Er ontstaan onregelmatige verdikkingen van de neus en de originele vormen van uw neus gaat verloren. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Het ontstaat door de groei van bindweefsel en talgklieren in de huid. De huid wordt daardoor dikker en hobbelig. De neus krijgt een knolachtig uiterlijk met soms ontstekingen en een rode tot paarse verkleuring met verwijde bloedvaatjes.
Die zwarte puntjes zijn simpelweg poriën die verstopt zijn. Ze raken verstopt met een mix van dode huidcellen, vuil en vet en ze komen over het algemeen vaker voor bij mannen. Je ziet ze meestal opduiken op de neus en kin of de "T-zone" net boven en tussen je wenkbrauwen.
Rosacea van de neus
De neus is dan rood en gezwollen en er kunnen puskopjes op zitten. Er wordt dan ook wel gesproken over een “drankneus”.
Bloemkoolneus of aardbei-neus. Rhinophyma is een ernstige vervorming van de weke delen van de neus. Het ontstaat door het woekeren van bindweefsel en talgklieren in de huid. De huid wordt daardoor dikker en vervormt.
De huid kan plaatselijk blauw worden bij een langdurig gebrek aan zuurstofrijk bloed. De medische term daarvoor is cyanose (cyaan = blauw). Blauw verkleurde huid kan voorkomen in de vingers en de nagels, maar soms ook in de lippen en het gezicht.
Om mee-eters te voorkomen kan je bijvoorbeeld je gezicht regelmatig wassen met salicylzuur. 'Salicylzuur gaat de poriën in en maakt ze los, zodat de proppen van talg vanzelf tevoorschijn komen. Regelmatig schoonmaken houdt alle dode huid van je gezicht en voorkomt dat deze in je poriën gaat zitten.
Alcohol heeft een invloed op de weerstand. Als je veel drinkt wordt je weerstand lager. Je wordt daardoor eerder ziek. Je bent bijvoorbeeld eerder verkouden, maar ook gevoeliger voor het coronavirus.
De meest elegante en effectieve manier om couperose te behandelen is met behulp van een vaatlaser. Geschikte vaatlasers zijn onder andere de Pulsed Dye laser (V beam), KTP laser en de Neodynium YAG laser (merk Eliipse). Gemiddeld zijn er 3 tot 4 behandelingen nodig met tussenpozen van 2 maanden.
Liever niet: mee-eters uitdrogen met tandpasta
Mee-eters verwijderen met tandpasta wordt weleens aangeraden, omdat je op deze manier de mee-eter kunt uitdrogen. Dit werkt alleen niet altijd goed. De tandpasta kan je huid namelijk ook gaan irriteren.
Puistjes en mee-eters uitknijpen: wanneer je puistjes en mee-eters gaat uitknijpen, beschadig je je huid. Soms is deze schade zelfs permanent, als door het uitknijpen littekens ontstaan. Ook zitten er vaak bacteriën op je handen. Wanneer die in aanraking komen met je huid kunnen ze de puistjes en mee-eters verergeren.
Neem dan wat toiletpapier of je gezichtstissues en wikkel ze over je wijsvingers. Knijp dan zachtjes de mee-eters uit.
Wat is de behandeling? Rosacea is doorgaans goed te behandelen, maar zelden definitief te genezen. Binnen een halfjaar na staken van de therapie treedt bij de helft van de mensen weer een verergering op. Bij een milde rosacea wordt gekozen voor lokale behandeling (op de huid zelf).
Nee, de huidaandoening rosacea is niet gevaarlijk. En gelukkig is het ook niet besmettelijk. Wel bestaat er een vorm van rosacea die in de ogen voorkomt. Dit kan oogproblemen veroorzaken.
Rhinophyma is een huidaandoening waarbij er sprake is van ernstige verdikking en bobbels op de neusvleugels en het puntje van de neus. Er is bij deze huidaandoening sprake van sterk vergrote poriën en verwijde bloedvaatjes, waardoor de neus een dooraderd uiterlijk krijgt.
Hoe couperose precies ontstaat is niet bekend. In veel gevallen ontstaat het spontaan. Soms ontstaat couperose door te veel ultraviolet licht (zon, hoogtezon en zonnebank), gure wind en felle kou. Mensen met een lichte, dunne huid hebben er vaker last van.
Rosacea is een chronische huidaandoening van het gezicht. Bekende symptomen zijn roodheid, uitgezette bloedvaatjes, bultjes en puistjes. Rosacea komt vooral voor op de neus, wangen en kin, maar ook rondom de ogen. Rosacea is meestal goed te behandelen, maar helemaal genezen zal je nooit.