Niet één groente bevat alle voedingstoffen uit groente die je nodig hebt. Het beste is om te kiezen voor een gevarieerd voedingspatroon waar kiemgroenten onderdeel van kunnen zijn. Je hoeft dus niet een vaste hoeveelheid per dag te eten om daaraan te voldoen.
Zo kunnen ze op een soepje, door een salade, als garnering bij vis- en vleesgerechten, bij een wokmaaltijd, op een broodje met vleeswaren, kaas, op hummus, kruidenboter, in een smoothie of eet ze als snack door ze te roosteren. Kiemen zijn zo makkelijk.
Je eet de kiemen gewoon rauw. Broccoli kiemen zijn niet in elke supermarkt te vinden, maar staan soms toch gewoon in het koelvak. Grote kans dat je het bij Deen supermarkten vindt, of bij de betere groentewinkel.
Alle (groente)zaden, pitten, granen, peulvruchten en noten kun je laten kiemen. Lekker, makkelijk en gezond. Maar er zijn grote verschillen in hoe je ze kunt eten. De kiemen van groenten, zoals broccoli, radijs en preischeuten, maar ook alfafa en tuinkers kunnen rauw gegeten worden.
Bewaar ook zelfgekweekte kiemen dus niet langer dan enkele dagen in de koelkast, en ruik en bekijk ze goed voor consumptie. Dat kiemen meestal rauw worden gegeten maakt ze extra risicovol: bacteriën en hun eventuele gifstoffen krijg je daardoor direct binnen. Was ze dus altijd goed.
Je kunt kiemgroenten het beste in de koelkast bij 4°C bewaren. Check Veggipedia om te kijken hoe lang elk soort kiemgroente houdbaar is. Ga je in de keuken aan de slag met deze decoratieve plantjes? Was ze dan van tevoren goed onder stromend water.
Maar kijk je verder dan hun uiterlijk, dan weet je dat er uit deze broccolikiemen binnen een aantal weken sterke stronken broccoli ontspringen. Kun je nagaan hoeveel levenskracht er in zo'n klein kiempje schuilgaat. Reden genoeg voor topsporter Janneke van der Meulen om elke dag minimaal 80 gram kiemen te eten.
Veel mensen die kiemgroenten eten, eten ze op de boterham in combinatie met vleeswaren, kaas of tomaat, als salade, in roerbakschotels, in soepen of als garnering. Je kunt er ook sproutbread of kiemenbrood van bakken. Taugé wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten, zoals nasi goreng, gadogado en soto-soep.
Broccolikiemen zijn rijk aan vitamine B6, C en foliumzuur en bevatten tevens veel vezels. Daarnaast zijn broccolikiemen een goede bron van de vitamines B1 en B5. Ook bevat de broccoli(kiem) de plantenstof sulforafaan. Sulforafaan komt ook voor in onder andere broccoli, bloemkool en spruitjes.
Kan ik kiemen ook invriezen? Voor onze producten geldt dat peulvruchtkiemen zoals taugé en sprouty kunnen worden ingevroren, mits ze vanuit ingevroren toestand direct worden verwerkt in bijvoorbeeld een roerbakschotel. Voor rauwkostkiemen geldt dat ze vanwege hun kwetsbaarheid niet kunnen worden ingevroren.
Alfalfa is de naam van een heerlijke kiemgroente. Alfalfa wordt gebruikt in allerlei gerechten en op luxe broodjes. Alfalfa ziet er uit als een soort mini taugé en is enorm gezond, want het zit boordevol plantaardige eiwitten, vitamines (C, D en E) en mineralen.
Kiemgroenten zijn ontkiemende zaden van planten, waarbij de eerste paar blaadjes reeds gevormd zijn. De kiempjes bevatten veel vitaminen en mineralen en ook veel antioxidanten. Bekende kiemgroenten zijn tuinkers, broccolikiemen en alfalfa.
Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Tuinkers kiemgroente is een bekende spruitgroente waarvan zowel de kiemspruit als de jonge blaadjes gegeten kunnen worden. Tuinkers bevat mosterdolie en smaakt heerlijk in salades en op brood. Voor het kweken van de kiemgroente hebben wij een heel geschikt kiemschaaltje in ons assortiment.
Tuinkers bevat in vergelijking met andere groenten veel essentiële voedingsstoffen. Zo is het rijk aan voedingsvezels, vitamine A, E, C en foliumzuur. Daarnaast is het een goede bron van ijzer, vitamine B1 en B6.
Alfalfa schoonmaken
coli. Vooral kleine kinderen, ouderen en mensen met verminderende weerstand moeten hierop letten. Zo verminder je het risico: Het is belangrijk om alfalfa voor gebruik goed te wassen onder stromend water.
Broccolikiemen kweken in 6 simpele stappen
Doe 2 eetlepels broccolizaad de schaal en bedek dit in een royale laag water. Zet de schaal weg in een warme, donkere plek voor 8-12 uur, bijvoorbeeld in een keukenkastje. Zo geef je de zaadjes de gelegenheid om uit te komen.
Pittige kiemgroenten trio is een makkelijke en gezonde manier om je salade of broodje mee te verrijken. Met radijs-, groene radijs- en preikiemen.
De grote zaden, zoals pompoenpitten, zonnebloempitten en pijnboompitten, kun je zo uit de hand eten. Dat is niet aan te raden voor kleinere zaden zoals chiazaad, lijnzaad, sesamzaad en maanzaad. Deze kun je beter aan een gerecht toevoegen, zoals havermoutpap, een smoothie of een bakje kwark.
De Kiemtoren bestaat uit een vaste schaal, waarin een bodempje kraantjeswater komt, en twee kiemschalen met luchtgaatjes. In de eerste kiemschaal verdelen we zaden van rucolakers, in de andere schaal zaden van de meer gekende alfalfa.
De groenten met het hoogste sulforafaan gehalte zijn spruitjes, broccoli en boerenkool. Behalve bij kruisbloemigen, zijn er veel meer groenten - en andere AGF - met een mogelijke antikanker werking.
Je kunt alfalfa ook rauw eten, maar er bestaat een risico dat het besmet is (net als taugé) met verschillende bacteriën, bijvoorbeeld salmonella. Was alfalfa dus goed voor gebruik!
AH Milde kiemgroente bestellen | ah.nl.