NIET op de extremiteiten (handen, voeten) en NIET op beschadigde of geïrriteerde huid. Liefst op weinig behaarde huid. Eventueel haren afknippen maar deze niet scheren, want dit irriteert de huid. - Plaats een nieuwe pleister NOOIT op dezelfde plaats.
Verwijder het beschermfolie: Verwijder voorzichtig de beschermfolie aan de achterkant van de pleister, zonder de kleeflaag aan te raken. Plaats de pleister op de huid: Breng de kleefzijde van de pleister gelijkmatig aan op de gekozen plek op de huid.Oefen lichte druk uit om ervoor te zorgen dat de pleister goed hecht.
Knip een gelpleister niet door; er komt dan in één keer een grote hoeveelheid medicijn vrij. De meest geschikte plaatsen om de pleister te plakken zijn op de borst direct onder de sleutelbeenderen, de bovenarmen, de overgangsplaats van rug naar bil of de bovenbenen. Knip eventuele haartjes op de huid weg; niet scheren.
Transdermale geneesmiddelen worden weliswaar op de huid aangebracht, maar hebben hun werking niet op of in de huid. De huid fungeert als transportmiddel voor de werkzame stof die meestal in de vorm van een pleister, soms als een gel, daarop wordt aangebracht.
Ja, liefst elke keer op een andere plaats. Er kan in sommige gevallen een allergische reactie optreden op de pleister. Lijmresten die blijven zitten kun je verwijderen met een watje met (baby)olie.
- Plaats uitzoeken om de pleister aan te brengen (bovenarm, bovenlichaam). NIET op de extremiteiten (handen, voeten) en NIET op beschadigde of geïrriteerde huid.
Breng de pleister aan op een droge niet geïrriteerde of bestraalde huid met zo weinig mogelijk haren van het bovenlichaam of de bovenarm. Elke keer op een andere plaats. De pleister mag niet worden geknipt. Raak de plakzijde van de pleister niet aan, anders plakt de pleister niet goed.
Check of de vijf basisregels kloppen: juiste cliënt, juiste tijdstip, juiste medicijn, juiste tijdstip, juiste manier van toedienen en juiste dosis; Voorkom als zorgverlener direct huidcontact met het medicijn.
Door transdermale toediening is het tevens mogelijk om (1) de ontleding van stoffen in de maag te ontgaan, (2) de afbraak in darmwand en lever te vermijden (het first-pass-effect) en (3) de therapietrouw te verbeteren.
Stap 3: Steunlaag verwijderen en aandrukken
Probeer de kleefzijde van de pleister niet aan te raken. - Druk dit klevende gedeelte van de pleister op de huid. - Duw gedurende ten minste 30 seconden op de pleister. Zorg dat de pleister goed kleeft, vooral aan de randen.
Controleer bij losse medicatie: juiste cliënt, juiste medicijn, juiste hoeveelheid, juiste tijd, juiste vorm.
Injecteren in de bloedbaan (intraveneus) is de meest directe wijze van toedienen. Met een injectienaald wordt het medicijn rechtstreeks in de bloedbaan gebracht. Injecteren leidt snel tot het gewenst effect, soms al binnen enkele seconden.
Transtec is een analgeticum (een pijnstillend geneesmiddel) bedoeld om ernstige chronische pijn, welke niet reageert op andere soorten pijnstillers, te verlichten. Transtec werkt door de huid heen.
Oliën en zeep werken ook effectief, smeer de pleister bijvoorbeeld in met een wattenstaafje.Zodra de randjes van de huid loslaten, trek je de pleister langzaam verder los. Het voordeel van losweken met water is dat er geen lijmresten op de huid achterblijven en ook het wondkussen goed nat wordt.
Buprenorfine Sandoz pleisters bevatten een pijnstillend geneesmiddel, buprenorfine geheten. Als u de pleister op uw huid plakt, wordt de buprenorfine vrijgegeven door de pleister. Via uw huid wordt de burpenorfine opgenomen, en komt het in uw bloedbaan terecht waar het een pijnstillende werking heeft.
Zo worden geneesmiddelen "voor cutaan gebruik" op de huid aangebracht om hun werking uit te oefenen, bijvoorbeeld ter genezing of preventie van oppervlakkige bacteriële of mycotische infecties), maar ook worden sommige anesthetica cutaan aangebracht voor een (korte) plaatselijke verdoving of als pijnstiller.
Ernstige bijwerkingen die kunnen voorkomen bij buprenorfine zijn vergelijkbaar met die van andere sterke pijnstillers. Dit kunnen onder andere ademhalingsproblemen en lage bloeddruk zijn. beklemmend, drukkend, pijnlijk gevoel op de borst (angina pectoris). hoofdpijn, duizeligheid, sufheid of slaperigheid.
Wat houdt de regel van 5 in
De regel van 5 is in het leven geroepen om de medicatieveiligheid te vergroten, zodat toediening van geneesmiddelen juist zijn voorgeschreven, afgeleverd en worden gebruikt.
Bij de dubbele controle van losse risicovolle medicatie moeten weer 5 dingen worden gecontroleerd: juiste cliënt, juiste medicijn, juiste dosis, juiste vorm en juiste tijd.
Voorbeelden Van de drie P'S Bij de indeling van de verhalen is er een onderscheid gemaakt in de drie P's: Pil, Proces en Patiënt. In de cate- gorie 'Pil' vallen de voorbeelden van verbeteringen die gericht zijn op farmacotherapeutische effecten zoals bij- werkingen en interacties tussen medicijnen.
Niet langer dan een dag. Een pleister vervult diverse functies. Zo helpt deze om het bloeden van de wond te stoppen.
Leukoplast® elastic. Leukoplast elastic is een flexibele wondpleister voor kleine wonden, snij- of schaafwonden. Omdat ze heel elastisch en hechtend zijn, zijn ze ideaal voor vingers en andere gebieden die veel bewogen worden. Het non-woven wondkussen is absorberend maar plakt niet aan de wond.
De pleister kan geneesmiddelen en vaccins in de huid toedienen zonder dat de patiënt er pijn bij voelt. De technologie kan een belangrijk alternatief bieden voor bestaande toedieningsvormen, waaronder injecties en orale medicatie.