Wat is een aanbetalingsfactuur? Een aanbetalingsfactuur maakt u wanneer u een bepaald bedrag vooraf wilt ontvangen. Op de aanbetalingsfactuur vermeldt u het aanbetalingsbedrag. Deze factuur moet aan dezelfde eisen voldoen als een gewone factuur.
Ga jij goederen of diensten leveren aan jouw klant en vraag je hier een aanbetaling voor? Stuur dan een factuur voor de aanbetaling en daarna een factuur voor het restbedrag. Ben je btw-plichtig, dan moeten allebei de facturen met btw gemaakt worden.
Wat is vooruitbetalen? Vooruitbetalen is een betaalvoorwaarde waarbij klanten betalen vóórdat ze het product ontvangen. Een vooruitbetaling kan een forfaitaire vergoeding, een (complete) vooruitbetaling, of een aanbetaling (voorschot) zijn.
Een aanbetaling is een zekerheid voor de verkopende partij dat die voor het maatwerk of grote verkoop alvast wat geld heeft ontvangen. Dit in het geval er voor een of andere reden de koop niet doorgaat of de klant niet kan betalen.
U moet alleen vooruit betalen als u dat hebt afgesproken met de verkoper. Een afspraak over aanbetaling staat bijvoorbeeld in de overeenkomst of in de algemene voorwaarden. Vraagt de verkoper na het sluiten van de overeenkomst om een aanbetaling? Dan hoeft u daar niet akkoord mee te gaan.
Bedrijven vragen vaak om een aanbetaling. Dat betekent dat je een deel van de rekening vooruit moet betalen. Pas hiermee op. Als het bedrijf failliet gaat, ben je in de meeste gevallen je geld kwijt.
“Voor online aankopen geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Dit betekent dat u altijd binnen 14 dagen kosteloos kunt annuleren (en dus uw betaling of aanbetaling terug kunt krijgen).
Product of dienst. Koopt u een product dan mag het bedrijf u verplichten om een aanbetaling te doen. Dit moet wel in de algemene voorwaarden staan. Neemt u een dienst af, huurt u bijvoorbeeld een aannemer in, dan is aanbetalen niet verplicht.
Vooruitbetaling is het verschuldigde (geld) overhandigen of overboeken voordat de tegenpartij zijn verbintenis is nagekomen. We spreken van vooruitbetaling tot op het moment waarop de koper de feitelijke macht krijgt.
Wettelijk mag de verkoper niet meer dan 50 procent van het aankoopbedrag als aanbetaling vragen. Er mag meer gevraagd worden, zelfs het hele aankoopbedrag, maar alleen als koper en verkoper dit samen overeenkomen. De handtekening van de koper is daarbij vereist.
Aanbetaling: maximaal 50% van het aankoopbedrag
Dit kun je altijd weigeren. Lees de algemene voorwaarden daarom altijd goed door voordat je iets ondertekent. Het is natuurlijk wel mogelijk om samen met de verkoper (mondeling) af te spreken dat je meer gaat aanbetalen.
Als een aanbetaling is gedaan, dan is sprake van een koopovereenkomst. Als de koper zich bedenkt voor de afgesproken levertijd, dan is deze de aanbetaling kwijt. Is een aanbetaling gedaan, maar kan de verkoper niet op tijd leveren, dan is het in sommige gevallen mogelijk om de koopovereenkomst te ontbinden.
Een proforma factuur (in het Engels een proforma invoice) is een onofficiële, voorlopige factuur die de koper informatie biedt over de producten of diensten die je gaat leveren. Vaak verzend je een proforma factuur nadat je klant een offerte heeft geaccepteerd, maar voordat je daadwerkelijk gaat leveren.
Er zijn verschillende redenen waarom een ondernemer graag wil dat jij een aanbetaling doet: zekerheid dat jij aan je afnameverplichting gaat voldoen;tegemoetkoming voor de inkoopprijs die de verkoper vooraf aan de fabrikant moet betalen;meer financiële stabiliteit.
Een klant is bereid om een aanbetaling te doen, maar wil wel zekerheid dat hij zijn geld terugkrijgt als de leverancier zijn leveringsverplichtingen niet nakomt. Met deze vooruitbetalingsgarantie zorgt een andere partij voor deze zekerheidstelling.
Partijen kunnen termijnen overeenkomen waarbinnen (deel)betalingen uiterlijk moeten zijn ontvangen. Als een (deel)betaling te laat wordt ontvangen, mag de wederpartij de overeenkomst ontbinden of schadevergoeding eisen vanwege een tekortkoming in de nakoming.
Een voorschot van 10 of 15 procent is in veel sectoren gebruikelijk, maar is nooit verplicht. Alle voorschotten zijn wettelijk toegelaten, gaande van 0 procent tot 100 procent. Vindt u het gevraagde voorschot te groot, dan kunt u aan de leverancier vragen om akkoord te gaan met een lager bedrag.
Een aanbetaling op keukens is niet verplicht, er zijn ook bedrijven waarbij een keuken kopen zonder aanbetaling mogelijk is. De meeste winkels vragen echter wel een aanbetaling om wanbetalers te voorkomen; De maximale wettelijke aanbetaling op keukens is 50% van het aankoopbedrag.
Kijk dus goed naar de voorwaarden en hoeveel u moet aanbetalen. De meeste keukenzaken hanteren gelijkwaardige percentages, dit verschilt van 30 tot 40 procent. Het resterende bedrag dient u te betalen op het moment dat de desbetreffende onderdelen/producten geleverd worden.
Annuleren is niet in de wet geregeld. Door te annuleren vertel je de verkoper dat hij/zij de overeenkomst niet hoeft na te komen. Andersom kan de verkoper jou wel aan de overeenkomst houden. Wil je zonder wettelijke grondslag van de koop af dan zijn hier meestal kosten aan verbonden.
Betalen bij levering is ook een optie, dit kan alleen als je producten levert, omdat diensten over een bepaalde periode lopen. Het voordeel hiervan is dat de klant niet vooruit hoeft te betalen en jij wel meteen je geld hebt zodra je het product hebt geleverd.
Hoeveel moet ik aanbetalen? Een aannemer moet materiaal inkopen voordat hij begint, dus is het logisch dat hij om een aanbetaling vraagt. Gangbaar is 10 procent vooraf en 10 procent na de oplevering, met tussendoor een aantal termijnen die afhankelijk zijn van de grootte van het project.
Rechten bij een koopovereenkomst
een product zonder beschadigingen; een compleet product; een product dat over de kwaliteiten beschikt die de verkoper heeft aangegeven; vermelding door de verkoper van bijkomende kosten, zoals bezorgkosten of installatiekosten.