Trakteren is een woord dat doorgaans gebruikt wordt als benaming voor het uitdelen van een lekkernij ter gelegenheid van iets. Vaak is dat ter gelegenheid van een verjaardag of een jubileum. Heel algemeen is het iemand iets overhandigen zonder dat de persoon die iets krijgt daarom gevraagd heeft.
Ik trakteer! 1) Aanbieden 2) Behandelen 3) Feestelijk onthalen 4) Fooien 5) Fuiven 6) Geven 7) Iets lekkers uitdelen 8) Onthalen 9) Op lekkernijen onthalen 10) Regaleren 11) Ronddelen...
Naast dat de jarige cadeautjes krijgt, is het in Nederland heel gebruikelijk dat de jarige ook wat lekkers uitdeelt. Deze traditie is ontstaan uit bijgeloof. Dat schrijft namelijk voor dat iemand die verjaart de hele dag gul en hartelijk moet zijn, omdat dat een positieve invloed heeft op het jaar dat komen gaat.
ik trakteer [1885; WNT]. Ontleend aan Latijn tractāre 'behandelen; voorttrekken', frequentatief van trahere 'trekken', zie → tractor, zie ook → trachten.
Bij trakteren denk je gelijk aan gebak, maar er zijn nog meer zoetigheden om te trakteren. Neem bijvoorbeeld kleine gebakjes mee, zoals eclairs en macarons. Zo kan iedereen kiezen wat ze willen. Ook koekjes zijn populaire traktaties, want met koekjes kan je eindeloos variëren.
Trakteren is een woord dat doorgaans gebruikt wordt als benaming voor het uitdelen van een lekkernij ter gelegenheid van iets. Vaak is dat ter gelegenheid van een verjaardag of een jubileum. Heel algemeen is het iemand iets overhandigen zonder dat de persoon die iets krijgt daarom gevraagd heeft.
Volg gewoon de conventie, zet een schaal tompoezen, roze koeken, kroketten (of wat voor lekkernij dan ook gangbaar is op uw werk) neer en toon uzelf van uw grootmoedige kant. Maak u niet druk dat onaangename collega's ook een graantje meepikken uit deze ruif.
Van popcorn tot eierkoek, eenhoorn, beker vullen of cupcake. Traktatie: mini-stroopwafel, kleine zure mat en spekkie. Leuk lintje er aan en klaar!
trakteren = trakteren werkw. Uitspraak: [trɑkˈterə(n)] Verbuigingen: trakteerde (verl. tijd enkelv.) Verbuigingen: heeft getrakteerd (volt.
Is het 'de traktatie' of 'het traktatie'?
Het is 'de traktatie', want traktatie is vrouwelijk.
Rozijntjes of een rijstwafel is altijd goed, maar het kan ook anders! Je kunt er ook voor kiezen om niet of niet alleen iets eetbaars te trakteren, maar kleine cadeautjes. Voor peuters is het bijvoorbeeld superleuk om kleine boekjes uit te delen of iets anders kleins als bellenblaas.
'Succes met je volgende baan', 'Ik wens je veel plezier en succes met je volgende uitdaging', 'Bedankt voor de fijne samenwerking', 'We gaan je hier missen' of 'Heel veel sterkte de komende tijd' mogen gewoon gezegd worden!
In stijl afscheid nemen kan met een afscheidslunch. Idealiter vindt deze lunch plaats op je laatste werkdag. Een uitstekende manier om herinneringen op te halen en elkaar vaarwel te wensen. Een afscheidslunch levert een positieve laatste herinnering op aan de samenwerking tussen jou en je teamleden.
Zorg er dus voor dat de medewerker positief terugkijkt op de laatste werkdag. Zet de werknemer nog even in het zonnetje! Geef een persoonlijk cadeau, maak een videoboodschap met alle collega's of organiseer een afscheidslunch.
Voorverpakte traktaties
Ongezond lekkers is er voorverpakt genoeg te krijgen, bijvoorbeeld rolletjes mini mentos, doosjes Fruitella dummy, uitdeelzakjes skittles, chips, lollies, verpakte oreo koekjes en ijsjes.
Popcorn zonder toevoegingen is gezond. Met zout iets minder en met suiker nog minder. Maar gewone popcorn is dus gewoon gezond.
WOORDFEIT: Xenofoob is opgebouwd uit het Griekse xenos 'vreemdeling, vreemd' en het achtervoegsel -foob, dat teruggaat op het eveneens Griekse phobia 'fobie, angst', verwant met phobein 'vrezen'. Letterlijk is iemand die xenofoob is dus bang voor het vreemde of voor vreemdelingen.
Een beregezellige stage. Naast een spectaculaire stage kun je ook kiezen voor een beregezellige stage. Voor deze traktatie heb je papieren broodzakjes, een lekkere snack, een viltstift en gelukspoppetjes of een ander klein presentje nodig.