Mie is een Chinees deegwaar dat veel lijkt op Italiaanse spaghetti, maar dan dunner. Mie wordt gemaakt uit tarwemeel. De benaming komt uit de Chinese Min Nan-taal en is via Indonesië in de Nederlandse taal gekomen. In Standaardmandarijn heet het "lāmiàn" (in de Hanyu Pinyin-schrijfwijze).
Maar wie Tai Ming-mie ('Tai ming' is Chinees voor 'de beste bami') wil kopen kan gewoon naar de supermarkt. Jumbo, Dirk, Emté en Plus verkopen de Enschedese mie.
Bami (soms geschreven als bahmi of bamie) is, oorspronkelijk, een Chinees ingrediënt. De benaming komt uit de Chinese Minnanyu-taal, waarbij "ba" (ook wel "bak") vlees betekent, en "mie" de Min Nan benaming is voor een soort noedels gemaakt van tarwe.
Toch is er wel een (klein) verschil tussen mie en tagliatelle. Mie wordt gemaakt van harde tarwe en pasta van durumtarwe; een ietwat hardere tarwesoort. Voor tagliatelle wordt durumtarwe gebruikt omdat deze tarwesoort een hoog eiwitgehalte heeft en rijk is aan gluten.
Ze kijken achter op de verpakking van de mie en tagliatelle uit de supermarkt en zien op beide verpakkingen durumgriesmeel of harde tarwegriesmeel op de ingrediëntenlijst. Hetzelfde dus!
Ook hier is het antwoord weer redelijk teleurstellend. Zeker bami is geen haar beter dan gewone witte pasta of noedels. Snelle koolhydraten, dus. Nasi bevat iets meer vezels, maar ook hier gaat het nog steeds om gewone witte rijst in plaats van bijvoorbeeld zilvervliesrijst.
De bami van de Chinees en de nestjes mie die je bij de supermarkt koopt zijn namelijk eigenlijk gewoon Italiaanse pasta. Zelfs Chinese restaurants laten deze 'mie' overkomen uit Italië.
De overeenkomsten tussen mie en tagliatelle zijn eenvoudig aan te wijzen. Allebei zijn ze gemaakt van tarwe en het gaat in beide gevallen om lange, platte slierten. Bovendien worden ze beide opgerold verkocht, als vogelnestjes. Toch is de een veel duurder dan de ander.
Volkoren pasta (spaghetti)
Deze vorm van noedels verwacht je eigenlijk eerder in de Italiaanse keuken dan in de Oosterse keuken. Maar met deze volkoren pasta kun je je meest heerlijke bami maken. Deze pasta heeft wel een langere kooktijd nodig, ongeveer 10 minuten in kokend water.
Honig Mie Nestjes zijn in 1950 geïntroduceerd en sinsdien niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. De Honig Mie Nestjes worden gemaakt van een extra kwaliteit tarwe, die zorgt voor een unieke smaak én beet. Mede hierdoor zijn de Honig Mie Nestjes al jarenlang de favoriet van Nederland.
De minste koolhydraten vind je in de biologische en volkoren noodles van Go-Tan en de Conimex Wok noodles, namelijk 64 en 65 gram per 100 gram. De overige varianten hebben een aantal dat ligt tussen 70 en 74 gram koolhydraten (natuurlijk weer per 100 gram product).
Het beste is chinese wok mie te gebruiken van het merk tai ming want deze gebruiken ze ook in chinese restaurants, deze is gewoon in supermarkten of toko te koop.
Welke mie voor Surinaamse tjauw min? Er is een grote verscheidenheid aan ingrediënten waar het gerecht tjauw min uit kan bestaan. Als basis worden tarwenoedels gebruikt. Daar aan toe wordt vlees (rund, kip, varken), schaaldieren, garnalen, krab en verschillende groenten aan toegevoegd.
Ons kwaliteitsmerk is DE MIEFABRIEK. Deze overheerlijk noedels zijn te koop bij Hanos en Sligro.
Tjauw min is een Surinaams-Chinees bijgerecht bestaande uit dunne tarwenoedels, geroerbakt met een mix van Chinese en Surinaamse smaakmakers en groente. Het wordt geserveerd met vlees – geroosterde kip, cha sieuw en/of fachong (Chinese worst).
Het is ook bekend onder de naam bihoen (mihoen en bihoen zijn beide benamingen uit het Minnanyu) of rijstvermicelli. In Thailand staat deze noedel bekend als sen mie, in Vietnam als bún, in de Filipijnen als bihon, in Maleisië en Singapore als bee hoon en in Indonesië als bihun of mihun.
Vegetarische bami met satésaus
Ook voor 'nasi' moeten we naar de Indonesische keuken kijken. 'Nasi' betekent gekookte rijst, 'goreng' gebakken. Zo eenvoudig kan het dus zijn: gebakken rijst. Het is het nationale gerecht in Indonesië.
Het woord 'bami', of 'bakmi', is van oorsprong Chinees en verwijst naar de basisingrediënten van het gerecht: vlees (ba) en tarwenoedels (mi). Via China belandde het gerecht in Indonesië, waar variaties ontstonden. Toen na 1945 veel Indische mensen naar Nederland kwamen, namen zij hun bami mee.
Het woord pasta komt uit het Italiaans en betekent gewoon pasta, maar ook wel 'deeg' of 'pastei(tje)'. Tegenwoordig wordt pasta alleen gebruikt voor Italiaans deegwaren. Noedels, of beter deegwaren, is een veel algemenere term en omvat ook de diverse Aziatische producten, zoals bami en mihoen.
Spaghetti is een pasta vorm die gemaakt wordt van pastadeeg. Elke pasta vorm die gemaakt wordt van pastadeeg wordt pasta genoemd. Er zijn meer dan 700 verschillende pasta vormen die allemaal onder de productcategorie 'pasta' vallen. Spaghetti is dus ook pasta.
Eiermie. Eiermie is een rijke soort mie haar fijne en zachte smaak. Mie wordt authentiek gemaakt van de beste kwaliteit tarwe zónder extra toevoegingen. Behalve eiermie.
Pasta wordt gemaakt van durum-tarwe, dit is een harde tarwesoort. Tarwemeel, water, soms ei, de emulgator lecithine en zout worden tot een taai deeg gekneed. Van dit deeg kunnen verschillende vormen pasta worden gemaakt, door ze door een mal te persen. De pasta zal soms worden voorgestoomd.