Ruim 300 salmonella-infecties in Europa door Kinder-chocolade, drie in Nederland. De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft tot nu toe in twaalf verschillende landen 324 salmonella-infecties vastgesteld. Bijna alle gevallen zijn de herleiden tot de Kinderchocolaatjes geproduceerd door Ferrero in het Belgische Aarlen.
Toezichthouder: eet geen enkel Kinder-chocolaatje uit Belgische Ferrero-fabriek. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om alle Kinder chocola uit een Ferrero-fabriek in België niet te eten. Het snoepgoed kan een salmonella-besmetting veroorzaken.
Na verschillende meldingen van salmonellagevallen na het eten van chocolade leidde een onderzoek naar de bron van de besmetting, de Belgische fabriek van Ferrero in Aarlen. Daar wordt onder meer het populaire Kinder Surprise-ei geproduceerd. Begin april was er een terugroepactie voor bepaalde producten.
Ingrediënten. Ingrediënten Kinder Chocolate: Superieure melkchocolade 40% (suiker, melkpoeder, cacaoboter, cacaomassa, emulgatoren: lecithinen [soja], vanilline), suiker, magere, melkpoeder, palmolie, boterconcentraat, emulgatoren: lecithinen [soja], vanilline.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje uit de fabriek te eten. Eerder werden producten met bepaalde houdbaarheidsdata al uit de schappen gehaald.
Buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree beginnen 6 tot 72 uur na inname van besmet voedsel of water.Macroscopisch kan er bloed en slijm bij de ontlasting te zien zijn. Naast de gastro-intestinale klachten kunnen koorts, hoofdpijn en spierpijn optreden.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met Salmonella en de eerste klachten is meestal 6 tot 72 uur. Niet iedereen die besmet is met salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) roept op om geen Kinder Surprise en andere chocolade-eieren van Ferrero te eten. De producten worden gelinkt aan een salmonella-uitbraak in verschillende EU-landen.
In België waarschuwde de voedsel- en warenautoriteit FAVV consumenten gisteren al om de chocola van Ferrero niet te eten. In Groot-Brittannië zijn zeker 63 salmonellagevallen gemeld die gelinkt worden aan de chocoladeproducten. De producten die uit de schappen zijn gehaald: Kinder Surprise (alle verpakkingen)
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet vorige week aan RTL Nieuws weten dat het twee meldingen had gekregen over jonge kinderen die ziek waren geworden door de bewuste salmonellabacterie. Het gaat om dezelfde bacterie die op andere plekken in Europa is gevonden, meldt een woordvoerder.
U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn al 105 salmonellabesmettingen gelinkt aan het eten van o.a. Kinder Surprise, Schokobons, en Kinder Mini Eggs. De populaire chocolade-eieren worden in ons land gemaakt, in Aarlen. Maar hoe kunnen chocolade-eieren nu besmet worden met salmonella?
Veiligheidswaarschuwing: melksporen in pure chocolade Ferrero. De chocolade van Grand Ferrero Rocher Dark bevat mogelijk sporen van melk en kan daardoor potentieel gevaarlijk zijn voor mensen met een melkallergie. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Zoetwaren & chocolade zijn de n na grootste oorzaak van voedselgerelateerde Salmonella besmettingen bij de mens, met 10,5 procent van de gevallen.
Salmonella is een besmettelijke darmziekte. Mensen krijgen het door een salmonella-bacterie. Dieren kunnen deze bacterie bij zich dragen, vooral boerderijdieren. Mensen kunnen besmet raken met deze bacterie.
Kinder Bueno is een tussendoortje met een unieke smaak, omdat het een lekkere melkachtige vulling met hazelnoot combineert met een knapperige dunne wafel, volledig overgoten met een laagje heerlijke Kinder chocolade en bovenop versierd met pure chocolade. Het wordt aangeboden in enkelvoudige, apart verpakte porties.
"Bij een besmetting in een fabriek moeten de machines daarom worden verhit tot circa 80 graden", aldus Velzeboer. Salmonella kan heel lang in leven blijven in chocolade.
Salmonella aangetroffen in Kinder Surprise uit België: 'Ook onderzoek in Nederland' In België en Groot-Brittannië worden inwoners opgeroepen onder meer geen Kinder Surprise meer te eten. De chocolade-eieren worden gelinkt aan een grote salmonella-uitbraak in meerdere Europese landen.
Het bedrijf erkent inmiddels 'interne tekortkomingen'. 'Dit is de enige en juiste beslissing om het maximale niveau van voedselveiligheid te verzekeren en het risico van verdere besmetting uit te sluiten', reageert Ferrero via een persbericht .
Ferrero benadrukt dat het in Nederland geen klachten van consumenten heeft ontvangen en dat geen van de producten die het op de markt heeft gebracht positief is getest op salmonella.
Superieure melkchocolade 47% (suiker, melkpoeder, cacaoboter, cacaomassa, emulgatoren: lecithinen [soja], vanilline), magere melkpoeder, suiker, plantaardige vetten (palm, shea), boterconcentraat, emulgatoren: lecithinen [soja], vanilline. * Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kj/2000 kcal).
Salmonella is een bekende en beruchte ziekmakende bacterie. Salmonella kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren, en op rauwe groente, kiemgroente en fruit. Kinderen tot 5 jaar, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand worden sneller ziek na een besmetting.
De eerste is via bijvoorbeeld het melkpoeder dat in chocola zit en dat afkomstig is van dieren. Daarnaast kan de apparatuur die in een fabriek wordt gebruikt besmet zijn geraakt met salmonella, waarna de bacterie in de chocola terechtkomt.
Infectieuze micro-organismen kunnen zich onder andere verspreiden door water, voedsel, insectenbeten, handen schudden, niezen en hoesten of seksueel contact. Symptomen verschillen per infectie. Algemene symptomen van een infectie zijn; roodheid, zwelling, warmte en pijn.