De RAL 9003 is de witste wit van het stel, bijna spierwit, en wordt steeds populairder. Alhoewel deze kleur nog niet veel in nieuwbouw gebruikt wordt zie je steeds vaker dat mensen deze kleuren op de muren toepassen in huis. De officiële naam van de RAL 9003 is signaalwit.
Wanneer je op zoek bent naar de meest witte kleur dan is de standaard wit dus witter dan RAL 9016.
Verschil RAL 9001 en 9010
Ook bij nieuwbouwprojecten wordt vaak gekozen voor deze kleur. De twee RAL kleuren lijken hetzelfde maar er zit een duidelijk verschil tussen beide RAL wittinten. De kleur RAL 9001 is wat geliger van kleur: ook wel crème genoemd. De kleur RAL 9010 heet officieel zuiver wit.
Deze kleur is ook verreweg de meest gebruikte kleur en vooral populair om bijvoorbeeld je muren, plafonds en kozijnen mee te schilderen. De officiële naam van RAL9010 is zuiver wit. Soms wordt de naam ook verward met 9010 RAL.
Zoals gezegd is RAL 9016 verkeerswit en dat wil zeggen dat deze variant dicht tegen spierwit aanschurkt. Ben je op zoek naar iets minder zuiver wit? Dan is RAL 9010 waarschijnlijk de juiste keuze voor jou. RAL 9010 is crèmewit en oogt meer beige wanneer je de kleur naast RAL 9016 legt.
Zuiver wit: RAL 9010
RAL 9010 is nog steeds de meest populaire witte verf voor binnen. RAL 9010 is een zuiver witte verf en heeft een gelige ondertoon. Het is door zijn gelige tint een erg toegankelijke kleur voor het schilderen van plafonds, muren en kozijnen.
RAL 9235. Even voor de goede orde: de kleur RAL 9235 bestaat niet. Het kleurnummer 9235 is roomwit en is een kleur van Wijzonol. Je kunt Wijzonol kleuren dus ook niet omzetten naar RAL.
RAL 9010 heeft een gele ondertoon en wordt om de warmte van deze wit veel toegepast in huis. Ondanks de gele toon wordt binnen de RAL kleuren RAL 9010 toegewezen als zuiverwit of reinwit.
De keuze voor de kleur wit kan heel veel doen voor jouw interieur. In de bouwwereld wordt gewerkt met standaard RAL kleuren, wat het makkelijk maakt om daarbij aan te sluiten. De bekendste vier RAL wit tinten zijn: RAL 9003, RAL 9016, RAL 9010, RAL 9001.
Jan des Bouvrie kiest voor RAL 9016.
Wanneer je RAL 9001 en RAL 9010 naast elkaar houdt, lijkt RAL 9001 meer richting het beige te gaan met licht roodoranje ondertonen. RAL 9010 heeft een licht gelige ondertoon en is duidelijk lichter van kleur dan RAL 9001. Dit komt doordat RAL 9010 voornamelijk grijs en een beetje oxide-geel pigment bevat.
RAL 9010 is zoals gezegd zuiver wit, terwijl RAL 9001 de term crèmewit mee heeft gekregen. Dit wil zeggen dat Ral 9001, dat vaak voor kozijnen en stopcontacten wordt gebruikt, meer beige oogt. RAL 9010 oogt ietwat meer geel en ziet eruit als gebroken wit wanneer je RAL 9010 vergelijkt met spierwit.
Premium wit is een solid wit dat hoge kwaliteit uitstraalt. Met zijn neutrale warme uitstraling vormt het een harmonieus contrast met iedere natuurlijke houtnerf.
Licht. Wit licht onstaat door alle kleuren licht te mengen. Voorbeeld: In een tv-scherm zitten rode, groene en blauwe lichtpuntjes. Als die allemaal even fel branden zie je van een afstandje wit licht.
RAL 9010 is nog steeds de meest gebruikte witte verf en is erg toegankelijk voor het schilderen van plafonds, muren en kozijnen. Dit is de lichtste tint wit van bovenstaande RAL kleuren. Door zijn lichte en frisse tint is 9016 ideaal voor ruimtes met weinig daglicht.
Onze favoriet: RAL 9010
Oké, het is niet echt een trendkleur, maar onze favoriet voor 2022 (en misschien wel voor altijd) is toch wel RAL 9010! Deze veelzijdige wittint is heel populair, en terecht. Je kan het met zo veel kleuren combineren, omdat het een neutrale, en tegelijk lichte en warme kleur is.
RAL 9003. De RAL 9003 is een wittint die bijna spierwit te noemen is en is steeds vaker in nieuwbouwwoningen te vinden. Samen met RAL 9016 zijn dit de opkomde wittinten van dit moment. Vergeleken met RAL 9016 heeft de RAL 9003 een wat grijzere ondertoon, wat het een wat koelere kleur maakt.
Er zijn namelijk heel veel kleuren wit. De meest voorkomende wittinten zijn RAL 9001 en RAL 9010, hiermee wordt ook veel gewerkt in de nieuwbouwsector. Deze kleuren zijn nauwelijks uit elkaar te houden, want niet alleen de naam lijkt op elkaar, maar ook de tint.
Platina is lichtgrijs of wit van kleur, heeft een hogere dichtheid dan goud en is vrijwel ongevoelig voor invloeden van buitenaf. Sieraden die zijn gemaakt van platina behouden hun glans langdurig en hebben maar heel weinig onderhoud nodig. Het woord platina is het verkleinwoord van het Spaanse woord plata=zilver.
Wel zien we dat de meest gebruiken kleur wit voor op de muur RAL 9001 en RAL 9010 zijn. Een andere veel gebruikte RAL-kleur, dat is RAL 9016. De kleur RAL 9016 is het welbekende 'verkeerswit' deze 3 kleuren worden ook wel de RAL classic kleuren genoemd.
Met name de adjectieven sneeuwwit en hagelwit hebben een eigen gebruik en gevoelswaarde. Andere soorten omschrijvingen van wit zijn: zilverwit, melkwit, titaanwit, zinkwit, loodwit, ivoorwit, verkeerswit, vuilwit, gebroken wit, ijswit, wolkenwit, spierwit en crèmewit.
De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, wat vergelijkbaar is met de oude halogeen verlichting en gloeilampen. Als er bij een LED lamp “warm wit” staat, dan is dat bijna altijd 2700K. Warm wit licht (neigt naar geel) is zeer geschikt voor leefruimtes waarin sfeer een belangrijke rol speelt.
Als je een warme gezellige sfeer wilt creëren, kun je kiezen voor warme wittinten die een klein beetje rood of geel bevatten. Deze tinten creëren een zachte rustige sfeer, en zijn dus ideaal als slaapkamer- en woonkamerkleuren.
Witte wanden en plafonds blijven daardoor altijd trendy. Wil je het een groot contrast creëren, dan kies je het voor de wittint RAL 9016. Wil je liever een warmere en zachtheid in het wit terug laten komen, dan is een kleur waar iets rood en geel in zit beter geschikt.