In de slotgracht van Kasteel Doornenburg! Voor diegenen die niet meer helemaal weten wie Floris was; wij hebben alle 12 afleveringen voor u op een rij gezet. Floris was een zeer populaire Nederlandse televisieserie. De hoofdrollen werden vertolkt door Rutger Hauer (Floris), en Jos Bergman (Sindala).
Centraal staat de jonge ridder Floris van Rosemondt (Rutger Hauer). Als hij na een lange reis samen met zijn vriend, de fakir Sindala (Jos Bergman) uit India, terugkeert, komt hij erachter dat de hertog van Gelre zijn kasteel heeft ingenomen.
Floris is een populaire jongensnaam die al decennialang gebruikt wordt. Hij nam in de jaren '90 sterk toe in populariteit, wat zich de jaren daarna voortzette. Ongeveer 16.000 mannen en jongens dragen inmiddels deze naam. De variant Floor wordt vooral de laatste jaren steeds vaker gebruikt.
Floris is een Nederlandse jongensnaam. Het betekent `florisant, bloeiend, voortvarend`.
Hij benadert enkele ontevreden Hollandse edelen, waaronder Gijsbrecht van Amstel, die ook een appeltje hebben te schillen met de graaf. In juni 1296 nemen de edelen Floris gevangen tijdens een valkenjacht in de buurt van Utrecht. Daarna sluiten ze de graaf op in zijn eigen Muiderslot.
Een van hen was Gerard van Velsen (?-1296), de man die uiteindelijk de moord pleegde op 27 juni 1296, nadat Floris enkele dagen eerder tijdens een valkenjacht gevangengenomen was en in de westtoren van het Muiderslot gegooid was. Daar beleefde hij op 24 juni zijn 42e en laatste verjaardag.
In de Grote of Sint-Laurenskerk in Alkmaar staat een kist met daarbij een plaquette uit de 17e eeuw waarop staat dat de kist de ingewanden bevat van Floris V en dat hij in deze kerk begraven is vóór het hoofdaltaar onder een "wittige steen".
De moord op Floris V had grote gevolgen voor de provincie Utrecht. De zoon van Floris, Jan, werd graaf van Holland en eiste het land van de gevluchte heren van Amstel op. Zo werden Muiden, het Gooi en Amstelland aan Holland toegevoegd.
Windsor mag dan het oudste kasteel ter wereld zijn (900 jaar), dit optrekje is nog steeds favoriet bij de Britse koninklijke familie. Zo gaat The Queen hier in de weekenden en tijdens de zomermaanden regelmatig onder zeil.
Malbork, ook wel bekend als Slot Mariënburg, is het grootste kasteel ter wereld. Je vindt dit kasteel in het gelijknamige plaatsje Malbork in het noorden van Polen, vlakbij de stad Gdansk. Het kasteel is gebouwd in 1274 en werd vanwege de toenemende grootte van het leger gedurende de jaren steeds verder uitgebouwd.
Kasteel Hoensbroek mag zich het 'Allermooiste kasteel van Nederland' noemen. Een vakjury koos het Limburgse kasteel uit een top 5 waar ook Kasteel Westhove (ZL) , Kasteel de Haar (UT), Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD) in stonden.
Na de dood van Godfried en Willem in 1076 belegerden Robrecht en zijn stiefzoon Dirk V IJsselmonde en wisten de nieuwe bisschop Koenraad gevangen te nemen en te dwingen de gebieden van Dirk V terug te geven. In de eerste helft van de 13e eeuw werd het huidige Den Haag de zetel van de graven van Holland.
De bisschop van Utrecht steunde hem. Maar Floris had ruzie met de graaf van Vlaanderen in het zuiden. Het was nodig dat edelen Floris hielpen om Holland en Zeeland te besturen. Gijsbrecht van Amstel, Herman van Woerden en Gerard van Velzen heetten de edelen.
Floris V bouwde kastelen om zijn gebied te beveiligen tegen de aanvallen van de Friezen. Historici denken dat hij het vierhoekige kasteel in Nederland introduceerde. Kort na 1282 begon hij met de bouw van kasteel Nieuwendoorn, kasteel Medemblik, kasteel Wijdenes en de kastelen Nieuwburg en de Middelburg bij Alkmaar.
Burg Hochosterwitz, Oostenrijk
De nummer één is… het kasteel Hochosterwitz in Oostenrijk! Dit bijzondere kasteel verdient de eerste plek voor de mooie route naar de burcht toe.
In een beschermd natuurgebied bij Rossum zijn archeologen op zoek naar de resten van een duizend jaar oud kasteel; de Hunenborg. Mogelijk gaat het om het oudste kasteel van ons land. Tot nu toe is er nauwelijks iets over de geschiedenis van de burcht bekend.
De plek met de meeste kastelen is Wales, waar je meer van deze imposante bouwwerken per vierkante kilometer vindt dan waar dan ook in Europa. Van de noordelijke bergstreek Snowdonia tot de Swansea Bay in het zuiden, overal zie je kastelen opdoemen die in de Arthur-legenden niet zouden misstaan.
Slot Mariënburg, het grootste kasteel van Europa (Malbork, 40 km van Gdansk)
Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland en ligt vlak buiten Utrecht en slechts een half uur rijden van Amsterdam. Het heeft alles wat je van een kasteel verwacht; torens en transen, grachten, poorten en ophaalbruggen.
In een kasteel wonen de kasteelheer met zijn vrouw en kinderen. Ook de bedienden wonen in een kasteel. Belangrijke mensen woonden in de hoofdburcht. Minder belangrijke mensen in de voorburcht.
Ze wonen van Bloemendaal tot Naarden, maar de meeste zijn toch wel woonachtig te Amsterdam. 'De kakker' rijdt rond in een Porsche en kan geen genoeg krijgen van merken als Burberry, Polo Ralph Lauren, Tommy Hilfiger en Lacoste.
In Huizen, Laren, Blaricum, Bussum en Naarden kan je daarom prima BN'ers spotten die “wereldberoemd zijn in Nederland”. In Blaricum bijvoorbeeld zanger Gordon, in Naarden ontwerper Jan des Bouvrie en presentatrice Linda de Mol in Huizen.