Speciale gerechten zijn mechoui, geroosterd lam en pastilla, een ovengerecht van duif (of kip) en amandelen in dun bladerdeeg. Een ander lekker gerecht is poulet au citron, malse kip, gestoofd met olijven en citroenen. Een typisch Marokkaans dessert is beghrir, pannenkoekjes met boter en honing.
Andere populaire gerechten zijn: kiptajine met olijven en citroen, harirasoep, alle soorten tajines (stoofpot van groenten, peulvruchten, vlees of vis), bissara (spliterwtensoep), mhemsa of berkoukhesh (parelcouscous met kruiden, specerijen, groenten en vlees), pastilla (filodeeg gevuld met vis, zeevruchten of kip), ...
Pastilla, Couscous, Rfissa, Tajine, Méchoui... De Marokkaanse culinaire kunst weerspiegelt een veelheid aan invloeden die tot een rijke traditie hebben geleid. De gerechten zijn zeker lekker, maar ook Marokkaans gebak heeft zijn zegje te doen. Gazelle-hoorns, Briouates met honing, Ghriba...
Marokkaanse gerechten hebben veel smaak en zijn vaak kruidig. Bekende voorbeelden zijn couscous (griesmeel), tajine (stoofpot), harira (soep), mechoui (lamsvlees) en kefta (gehaktballetjes). Ook Marokkaanse salades staan op het menu.
Couscous is het nationale gerecht van Marokko en ontbreekt dan ook nooit op feestelijkheden. Het gerecht bestaat uit gestoomde semolina, kleine graankorreltjes samen met een stoofpot van groentes, vlees (meestal lamsvlees) en specerijen met veel kookvocht.
In Marokko is gastvrijheid een essentieel onderdeel van de cultuur, bekend als "l'hospitalité marocain." Het is een traditie die inhoudt dat gasten in huis worden verwelkomd, dat ze gul worden bediend en dat ze respectvol worden behandeld . Deze traditie wordt voortgezet in Marokkaanse restaurants, wat een unieke eetervaring oplevert.
Khobz, een rond brood, en batbout, kleine broodjes, zijn niet te missen op de Marokkaanse ontbijttafel. Geserveerd met boter, olijfolie, of als basis voor andere gerechten, zijn ze een essentieel onderdeel van het ontbijt.
Omdat Marokko overwegend islamitisch is, is het een islamitische gewoonte om geen varkensvlees te eten . Als je nu in een hotel met een eigen restaurant verblijft, kun je varkensvlees op het menu vinden. Maar wees er over het algemeen op voorbereid om geen varkensvlees te eten. In plaats daarvan vind je eiwitten zoals geit, lam, kip en veel groenten en vers fruit.
Alles wat halal is, kunnen moslims zonder beperking consumeren of doen. Bijvoorbeeld: vleesproducten uit ritueel geslachte geoorloofde of toegestane soorten eten. alle groenten, fruit, brood en andere graansoorten eten.
Couscous
Een van de populairste Marokkaanse gerechten is couscous. Traditioneel wordt het gemaakt van tarwepasta, die met de hand wordt gerold en gesneden. Het wordt gestoomd met gestoofd vlees en seizoensgroenten. Tijdens het serveren wordt de couscous bedekt met vlees, waarna er groenten bovenop of op de randen van de piramide worden gelegd.
De meeste Marokkanen eten echter wit of bruin khubz (Marokkaans brood, te vergelijken met Turks brood) met hartig beleg (feta, salami, worstjes) en olijven. Kinderen gebruiken vaak zoet beleg zoals chocoladepasta, jam of honing. Bij het ontbijt drinkt men koffie, maar ook muntthee, karnemelk of fruitsap.
Olijven, amandelen, dadels en citrusvruchten zijn de vier belangrijkste fruitsoorten die in Marokko worden verbouwd. Het grootste deel van het fruitoppervlak in Marokko wordt door olijfbomen in beslag genomen.
Marokkaanse donuts, plaatselijk bekend als sfenj, worden gebakken in olie die al dan niet vers is. Daarom is het beter om gefrituurd voedsel zoals sfenj en zelfs churros te vermijden. Donutwinkels zijn in bijna elke straat te vinden en je herkent ze snel aan de geur van olie en de mensen die met donuts in hun hand komen en gaan.
Hoewel Marokkaans eten over het algemeen niet pittig is, worden er wel pittige ingrediënten gebruikt, maar dan met mate. Pittig paprika- of chilipoeder in bissara bijvoorbeeld, of harissa, een pasta van gepureerde chilipepers en olie met knoflook en specerijen erdoorheen.
Een prijs van een maaltijd ligt gemiddeld rond de 10 euro. Een biertje kost tussen de 3 en 5 euro, een fles wijn ongeveer 15 euro en frisdrank 1,50 euro. Verse jus d'orange is overal verkrijgbaar en kost 1 tot 2 euro voor een groot glas.
Couscous wordt gezien als het nationale gerecht van Marokko.
Groene muntthee is meer dan alleen een thee, het is een ceremoniële drank die diepgeworteld is in de Marokkaanse tradities. Deze dorstlessende thee wordt geserveerd in een klein, kleurrijk glas. Of het nu in de stad of op het platteland wordt geserveerd, groene muntthee wordt traditioneel een meter hoog geschonken.
Kippenvlees dat in McDonald's restaurants in Marokko wordt geserveerd is officieel halal gecertificeerd. In mei dit jaar voerde het Marokkaans Normalisatie-Instituut een audit uit bij het slachthuis dat vlees aan de fastfoodgigant levert.
Traditioneel Marokkaans ontbijt is een gebakken ei geserveerd in olijfolie met een stukje roomkaas en een paar olijven . Dan 'jiben' - een iets zachtere en zuurdere geitenkaas - die op zichzelf wordt gegeten. Gevolgd door zoete muntthee. De Marokkaanse manier van eten is met je handen.
Voordat je eet of drinkt, moet je bismillah zeggen (in de naam van Allah (swt)) en na het eten moet je Alhamdullilah zeggen. Dit is een zeer goede gewoonte om in jezelf te verankeren, en door dit te doen, is Allah (swt) tevreden met een persoon die dit doet, krijgt een persoon goede daden en eet shaytan niet met hem.
Een tajine voor drie personen kost je ongeveer €3,- of tussen de 30 en 40 dirham. Voor accommodatie ben je ongeveer 100 a 130 dirham per nacht kwijt, het gaat hier dan om 1 persoonskamers met de douch en wc op de hal.
Marokkanen zijn doorgaans gastvrije en vriendelijke mensen . Als je het geluk hebt om Marokkaanse vrienden te maken of in een familie te worden verwelkomd, zal dat je verblijf nog gedenkwaardiger maken en je vrienden voor het leven bezorgen!
Het Marokkaanse volk staat bekend om hun tolerantie en respect voor de overtuigingen en het persoonlijke leven van anderen. Ze belichamen de waarden van gastvrijheid, vriendelijkheid en vrijgevigheid , die diepgeworteld zijn in hun cultuur. Het Marokkaanse volk staat bekend om hun gastvrijheid, een waarde die van generatie op generatie wordt doorgegeven.
Van trekking, kameelrijden, snowboarden en windsurfen , Marokkanen maken optimaal gebruik van het terrein. Dit geldt ook voor de kinderen, die vaak naar buiten gaan om een aantal van de meer traditionele spellen te spelen, zoals Dinifri, Kick and Catch en Ronda.