Definitie en betekenis Geluk wordt vaak als volgt gedefinieerd: tevreden zijn of genoegen nemen met de bestaande situatie. als alles goed gaat of als het zo gaat als ik had verwacht. als de omstandigheden goed zijn of meevallen.
Het kan omschreven worden als tevreden zijn met de levensomstandigheden waar je je momenteel in bevindt. Wanneer je je gelukkig voelt heeft dit samenhang met positieve emoties zoals vrolijkheid, vredigheid, vreugde en ontspannenheid. Uit onderzoek blijkt dat geluk voor ongeveer de helft erfelijk is.
Denk eens aan dingen als: een nieuwe aankoop die precies is wat je zocht, succes in werk of sport, mooie muziek, fluitende vogels, gezellige drukte, goeie seks, een goed gesprek, lekker eten, tijd voor jezelf, knuffelen, jezelf verwennen, een opgeruimd huis, luieren, het gevoel dat je erbij hoort….
Geluk wordt vaak omschreven als een gevoel van tevredenheid over je leven en wie je bent. Maar geluk is heel persoonlijk. Het betekent voor iedereen wat anders. Dat maakt het ook lastig om te meten hoe gelukkig iemand is.
De term geluk in de wetenschappelijke zin is de mate waarin een individu de algehele kwaliteit van zijn of haar leven in een positieve mate beoordeelt (Veenhoven, 1984.)
Uit de enquête blijkt dat mensen over de hele wereld hun gezondheid en welzijn (zowel lichamelijk als geestelijk), hun familie (partner/echtgenoot en kinderen) en een gevoel van doelgerichtheid het belangrijkste vinden om "geluk" te ervaren.
Het woord 'geluk' heeft twee betekenissen. Geluk hebben betekent dat het lot meezit, gelukkig zijn betekent dat men plezier heeft in het leven.
Volgens het woordenboek betekent geluk: “Met een gevoel van grote blijheid en harmonie”. En dat kan die mooie vakantie zijn, je nieuwe auto, maar ook het gevoel van tevredenheid, het samenzijn met je partner/gezin, de vreugde die je voelt als je 90-jarige moeder geniet van haar verjaardagsfeestje.
Voor de zesde keer op rij is Finland volgens het World Happiness Report 2023 het land met de gelukkigste bevolking ter wereld. Op twee staat de bevolking van Denemarken, op drie die van IJsland.
Om een concreet antwoord te geven op de vraag wat nou daadwerkelijk zorgt voor geluk dan zijn dat drie onderdelen: je omstandigheden, je DNA en je bewuste activiteiten. Ja, je genen bepalen voor een groot deel je geluk, maar hier kan je niets aan veranderen. Dit is je set point en heb je nou eenmaal mee te leven.
Ben je zo ongelukkig dat je het helemaal niet meer ziet zitten? Zorg dan voor professionele hulp.Lukt het je niet alleen, vraag dan hulp van iemand die je vertrouwt en je kan begeleiden. Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat, bel 113 of bel gratis 0800-0113.
Geluk is méér dan de afwezigheid van verdriet, omdat het gaat over een algemeen gevoel van voldoening in het leven. We kunnen geluk ervaren, én ons tegelijk verdrietig voelen.
Gelukkigste land: Finland
Finland blijft Denemarken en Zwitserland voor als gelukkigste land ter wereld.
De gelukkigste inwoners van Nederland wonen in Dalfsen. De Overijsselse gemeente scoort het beste op allerlei aspecten die samen de 'brede welvaart' van een gemeente vormen, blijkt uit berekeningen van deze site op basis van CBS-cijfers.
Geluk zit in je, geef het de ruimte!
Als je regelmatig op soChicken te vinden bent, dan weet je inmiddels dat geluk niet iets is dat je kunt 'najagen'. Het enige wat je kunt doen is jezelf in de juiste situatie brengen, zodat je innerlijke geluk naar buiten kan komen.
Door dingen te maken, door in je vriendschappen te investeren, door creatief aan de slag te gaan, door je werk of huishouden op een andere manier aan te pakken, door anders tegen jezelf te spreken, door op een andere manier met je familie, partner, vrienden, buren of collega's om te gaan.
Misschien ga je door een moeilijke periode heen en zie je het even niet meer zitten. In zulke situaties krijgen veel mensen met ongelukkig zijn symptomen te maken. Ze voelen zich bijvoorbeeld lusteloos en vermoeid.Ook negatief denken over jezelf en je leven hoort bij de bekende ongelukkig zijn symptomen.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.