Spoofing in e-mail is het namaken van e-mailberichten met een vervalst afzenderadres. Omdat e-mailprotocollen van origine geen authenticatiemechanisme hebben, komt het vaak voor dat e-maildomeinen misbruikt worden voor spam en phishing.
E-mail spoofing is een vorm van online fraude waarbij een kwaadwillende zich voordoet als iemand anders door het vervalsen van de afzender van een e-mailbericht. Zo lijkt het alsof de e-mail afkomstig is van een bekende en vertrouwde bron bijvoorbeeld een bedrijf, collega of familielid.
Zo werkt website spoofing
Een oplichter stuurt je een link een website, bijvoorbeeld via een e-mail of SMS. De link lijkt echt, maar gaat naar een gevaarlijke website. Zo'n nepwebsite lijkt sprekend op een echte website. Zo kan je denken dat je op de website zit van je bank, verzekering of webshop waar je vaak koopt.
Internetcriminelen kunnen toegang krijgen tot online betaalaccounts (zoals je PayPal-account), aankopen doen in iemands naam, geheime bedrijfsgegevens inzien of fraude plegen. Door middel van dergelijke hackaanvallen, trojans of phishing worden jaarlijks ontelbare accounts gestolen.
Meld het bij de meldpunten die online te vinden zijn: Discriminatie: mindnederland.nl. Fraude: fraudehelpdesk.nl. Spam: spamklacht.nl (OPTA)
Een hacker kan een hoop met toegang je e-mail doen. Ze kunnen je e-mailadres gebruiken om spam te sturen, je persoonlijke gegevens stelen en andere accounts die je gebruikt hacken. Ze kunnen daarnaast ook je inbox lezen om te zien wat je doet, wie je kent en wat je interesses zijn.
U "Phishing-e-mails" sturen: Phishing-e-mails bevatten malwarebijlagen of kwaadaardige links naar frauduleuze websites. Zodra je op de link hebt geklikt of de bijlage hebt gedownload, kan malware het systeem binnendringen en gebruikt worden om je persoonlijke gegevens te stelen.
U kunt op haveibeenpwned.com controleren of criminelen uw inloggegevens hebben bemachtigd bij bekende datalekken. Bedenk waar u deze gegevens mogelijk nog meer heeft gebruikt en pas zo snel mogelijk de wachtwoorden aan.
Door middel van IP-spoofing kunnen cybercriminelen kwaadwillende handelingen uitvoeren, vaak onopgemerkt. Zo kunnen ze je gegevens stelen, malware installeren op je apparaat of je server vast laten lopen. Your browser can't play this video.
Spoofing en phishing
Zoals gezegd is er sprake van spoofing wanneer iemand communicatiemiddelen vervalst om zijn ware identiteit en bedoelingen te verbergen. Phishing daarentegen is een soort cyberaanval waarbij dit vervalste materiaal, zoals vervalste e-mails of websites, als hulpmiddel wordt gebruikt.
Wanneer uw telefoonnummer gespooft is, wordt er niet echt vanaf uw nummer gebeld, maar de ontvanger ziet uw nummer wel op zijn/haar telefoon staan. Omdat er in werkelijkheid vanaf een ander nummer wordt gebeld, zult u het gesprek niet terugvinden in uw belgeschiedenis en op uw factuur.
De belangrijkste redenen waarom criminelen aan spoofing doen zijn: Mensen overhalen persoonlijke informatie, zoals bankgegevens, te delen.Malware op een apparaat installeren.Het computersysteem van een persoon of grote organisatie platleggen.
Waar mogelijk beschermt Gmail je informatie door je e-mails automatisch te versleutelen. Ze worden dan tijdens de bezorging omgezet in een code. Deze beveiligingstool heet Transport Layer Security (TLS) en voorkomt dat anderen je e-mails kunnen lezen.
Een onbetrouwbare mail is niet gevaarlijk als u geen bijlagen opent of op linkjes klinkt. Een verkeerde bijlage kan een virus bevatten en achter een link kan een phishingpagina schuilgaan. Daar zit het gevaar.
Wat gebeurt er als je telefoon gehackt is? Wees alert op afwijkend gedrag, bijvoorbeeld vreemde activiteit op je onlineaccounts, oproepen, berichten, sms'jes van onbekenden en vooral als je telefoon opeens heel traag wordt en de batterij snel leegloopt.
Op de website haveibeenpwned.com kan je controleren of jouw e-mailadres betrokken is geweest bij een datalek. Als dat zo is, is het raadzaam om het wachtwoord van de desbetreffende dienst te veranderen.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.
Tekenen dat je Apple ID is gehackt
Apple heeft je op de hoogte gesteld (via een melding of e-mail) van accountactiviteiten die je niet herkent (bijvoorbeeld als je Apple ID is gebruikt om in te loggen op een apparaat dat je niet herkent of als je wachtwoord is gewijzigd door iemand anders dan jezelf).
Gegevenslekken: Hackers kunnen je e-mailgegevens hebben verkregen via een gegevenslek. Als je voor meerdere accounts hetzelfde wachtwoord gebruikt, kan een hacker met één gecompromitteerd account toegang krijgen tot al die accounts.
Wanneer je door een onoplettendheid toch in de phishingval getrapt bent en op een link in een phishingmail geklikt hebt, wordt je doorverwezen naar een pagina, die tevens vaak ook vertrouwelijk of zo authentiek mogelijk word nagemaakt.