Helaas zijn er veel zonnebanken welke niet hetzelfde licht geven, let daarom goed op. Verder kan de kleur van uw huid na het zonnen wel beïnvloed zijn door stoffen in de crème die u mogelijk gebruikt; sommige crèmes bevatten bijvoorbeeld de stof caroteen, waardoor een wat geel/oranje teint kan ontstaan.
U hoeft daarvoor maar 1x per week een zonnestudio bezoeken. Een zonnesessie van enkele minuten volstaat al om uw vakantiekleur te behouden. Waarom wordt de huid niet overal gelijkmatig bruin? De binnenkanten van armen en benen bruinen minder goed omdat zij minder pigmentvormende cellen bevatten.
Van een keer onder de zonnebank gaan word je niet direct bruin. Ga daarom zeker in het begin iedere week een keer onder de zonnebank. Begin met sessies van 10 tot 15 minuten en bouw dit geleidelijk op.
Cosmetica, make-up of parfum onder de zonnebank
Cosmetica, make-up, of parfum kunnen huidirritaties veroorzaken in combinatie met UV-licht. Verwijder dus altijd make-up, laat je luchtje weg, of je was je cosmetica er eerst af. Dit kan bij ons in de zonnestudio voordat je gaat zonnen.
Is de zonkracht van de zonnebank hetzelfde als die van de zon? De gevaren van een zonnebank zijn volgens de Gezondheidsraad hetzelfde als de gevaren van de zon. Huidkanker kan dus ook ontstaan door de zonnebank.
Mag ik douchen na de zonnebank? Het gerucht dat een verfrissende douche na de zonnebank ervoor zorgt dat het bruin weer wordt weggewassen en -geschrobd, klopt absoluut niet. De bruine tint ontstaat in de huid, niet op de huid.
Eén keer goed verbranden is voldoende. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jonge mensen melanomen ontwikkelen, en dat daar vaak een periode van zonnebanken aan vooraf is gegaan. 'Niemand weet precies bij hoeveel keer per jaar je "veilig" zit, omdat elk huidtype anders reageert.
Wist je dat een gebruinde tint gemiddeld slechts tien dagen lang blijft hangen? Dat komt omdat een bruine huid het resultaat is van de activatie van pigmentcellen in de bovenste huidlaag en onze huid zich constant blijft vernieuwen. Gelukkig kan je door een optimale verzorging dat zomerse kleurtje langer houden.
Wij raden aan om minimaal twee uur te wachten met douche. Het beste is zelfs vier uur, en wil je optimaal profijt van je teint ga dan slapen nadat je onder de zonnebank bent geweest. Hierdoor heb je zeker acht uur dat de DHA-bronzer qua eiwitten aan je huid kan hechten en verzeker je een meer langdurige bruine teint!
Als beginner is het goed om te beseffen dat je niet direct resultaat hoeft te merken na je eerste zonnebank minuten. Het kan even duren voordat je wat kleur krijgt. Wees dus geduldig en ga niet extra lang onder de lampen liggen, omdat je zo snel mogelijk bruin wilt worden. Opbouwen is belangrijk, net als bescherming.
Je kan je wél gewoon scheren voor het zonnen, maar niet vlak voordat je de zon ingaat. Je huid wordt door het scheren namelijk aangetast en is na het ontharen altijd gevoeliger. Direct na het ontharen is de huid gevoelig en door zon, zee en chloor kan de huid geïrriteerd raken. Daarom is er wat hersteltijd nodig.
Hoe vaak per week mag je op de zonnebank? Ga niet vaker dan 3 keer per week en niet vaker dan 40 korte sessies per jaar.
Hoe vaak mag ik onder de zonnebank? Tussen elke zonsessie hoort 48 uur rust te zitten. Zo geef u uw huid voldoende rust tussendoor. Mocht u een regelmatige zonnebanker zijn dan adviseren wij u eens per week te komen om uw kleurtje bij te houden.
Van één bezoekje, ga je niet opeens langdurig bruiner worden. Daarom raden wij je in het begin aan om voor een wekelijkse beurt onder de zonnebank te kiezen. Op die manier zal de bruine kleur dieper doordringen in je huid. Als beginner doe je er goed aan de duur van je sessie te beperken tot 10-15 minuten.
Voordat je de eerste keer naar de zonnebank gaat, is het belangrijk om je huid voor te bereiden. Dit is één van de belangrijkste tips zonnebank. Scrub je huid een dag van tevoren om dode huidcellen te verwijderen en hydrateer je huid goed met een crème om uitdroging te voorkomen.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
We kunnen er kort over zijn. Inmiddels weten we namelijk dat te veel zon niet goed is voor een acne gevoelige huid. Ook regelmatig onder de zonnebank kan acne verergeren.
Waarom je beter geen geen SPF kunt gebruiken onder de zonnebank. De SPF-factor in zonnebrandcrème is bedoeld om de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen van de zon. Onder de zonnebank heeft dit geen nut aangezien de huid alleen blootgesteld wordt aan kunstmatige UV-stralen.
Onder de zonnebank gaan heeft, mits je er verstandig mee omgaat, naast het opdoen van een lekker kleurtje en een goed gevoel een aantal andere prettige bijkomstigheden. Zo ontspant de warmte je spieren en stimuleert het je bloedsomloop, waardoor je lichaam afvalstoffen sneller afvoert.
Onder de zonnebank mogen geen producten worden gebruikt die voor de buitenzon bedoeld zijn. Die producten bevatten namelijk een sun protection factor en beschermen dus je huid. Die zonnebrand moet je dus absoluut niet gebruiken onder de zonnebank.
Sommige mensen geloven dat een propere huid ervoor zal zorgen dat je sneller bruint. Maar in werkelijkheid moet je ten allen tijde vermijden dat je onder de zonnebank gaat met een vochtige huid.
Daar hebben we één duidelijk antwoord op: ja, je hebt echt goede aftersun nodig nadat je jouw lichaam hebt blootgesteld aan de uv-straling. Kies bij voorkeur niet voor een gewone bodylotion of hele vette producten, maar voor een aftersun na zonnebank op waterbasis.
De huid blijft na verbranding rood voor ongeveer 1 tot 3 dagen. De pijn kan meestal enkele dagen tot ongeveer een week aanhouden. Het is in de tussentijd belangrijk dat je de huid gedurende 1 tot 3 dagen niet opnieuw blootstelt aan de zon.
Door gebruik te maken van de zonnebank kan de huid inderdaad wat vitamine-D aanmaken. Echter verschilt dit erg tussen de apparaten en is het de vraag of dit daadwerkelijk voldoende is. Uit onderzoek blijkt ook dat het een korte piek geeft, maar dat het vitamine-D gehalte ook snel weer afvlakt.