Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden. Dat geldt ook voor allerlei zoetigheid. Geef varkens gerust fruit, maar slechts heel af en toe en erg weinig. Let erop dat de kwaliteit zo is dat u het zelf ook zou durven op te eten.
Bladeren en andere plantdelen van de nachtschadefamilie (zoals aardappelen, aubergines en tomaat) zijn giftig voor varkens. Aardappelschillen voeren wordt dan ook afgeraden bij varkens. Daarnaast is het bij wet verboden om varkens keukenafval te voeren.
De druk van een lijn aan het tuig vinden de meeste varkens een onprettig gevoel omdat het ze het als prooidier het gevoel geeft gevangen te zijn en niet weg te kunnen. Ook hier geldt weer langzaam aan leren en opbouwen.
Voer absoluut geen vlees, zout en keukenafval aan varkens. Het voeren van vlees aan varkens is verboden vanwege het verspreiden van varkensziektes. Dus geef ook bijvoorbeeld geen boterham met een plakje worst erop.
Geen vis of vlees
Hoewel varkens kunnen helpen om de voedselafvalberg te verkleinen, mag je ze niet alle soorten voedsel geven. "Je mag zeker nooit vis of vlees aan je varken geven, om infecties en varkenspest te vermijden", vertelt Nathalie. "Dieren mogen nooit in contact komen met hun eigen soort vlees.
Christenen en Joden zeggen allebei hun geloof te baseren op (onder andere) het Oude Testament. Daarin staan duidelijke spijswetten. Zo is varkensvlees verboden.
Snacks voor varkens:
nooit: vlees (wettelijk gezien mag dat niet) voedsel met chocola, suiker of zout toegevoegd. Keukenrestjes (voer sowieso niet van het aanrecht af of direct uit de koelkast, daar zijn varkens te slim voor en gaan vanzelf op zoek naar meer)
Varkens in de vrije natuur eten eigenlijk alles, zowel planten als vlees. Een varken eet allerlei soorten groenvoer zoals plantenwortels, paddenstoelen, gras en fruit.Maar een varken eet ook insecten en kikkers. Varkens die voor het vlees gehouden worden, krijgen brokken en pap te eten om zo groot mogelijk te worden.
Varkens zijn hele nuttige dieren. Ze zorgen voor vlees en spek, ploegen akkers om en zorgen voor bemesting van schrale grond. Daar hoeven ze niet veel voor terug: ze eten namelijk alles. Zo verwerken ze al het afval en de bijproducten van de boerderij.
Een weide met een oppervlakte van ongeveer 0,5 hectare huren, kost ongeveer 800 euro per jaar. De kosten voor stro, het voer en de dierenarts zijn ongeveer 42 euro per varken per maand. Wat heeft een varken nodig? Varkens zijn zeer nieuwsgierige, sociale groepsdieren, die in de natuur grote gebieden bewonen.
Wanneer een varken piept klinkt dit als een soort gil. Dit doet een varken als hij opgewonden is.
Geluid is voor varkens de belangrijkste manier om iets tegen elkaar te vertellen. Er zijn ongeveer 26 verschillende varkensgeluiden. Varkens kunnen knorren, grommen, schreeuwen, tandenknarsen en smakken.
Wat zijn de gevolgen van bijtgedrag bij varkens? Het bijten kan leiden tot verwondingen. De smaak van bloed en de onrust in het hok kunnen ertoe leiden dat het probleem escaleert en ook andere varkens het bijtgedrag gaan overnemen.
De lijst met giftige planten voor varkens is best wel lang. Alle bolgewassen (tulp, narcis, sneeuwklokje, etcetera), rhododendron, Amerikaanse vogelkers, lupines, bremsoorten, kardinaalsmuts, hulst, taxus, robinia, laurierkers, skimmia, cyclaam.
Andere giftige planten die als snoeisel in de wei terecht kunnen komen zijn bijvoorbeeld buxus, oleander, klimop, rhododendron, kardinaalsmuts en laurierkers.
Kou kan zeer gevaarlijk zijn bij transport en kan zorgen voor sterfte als gevolg van onderkoeling. Zelfs bij temperaturen boven nul. Door de wind kan een buitentemperatuur van 4°C voor een varken namelijk aanvoelen als -12°C. Door regen gaat de gevoelstemperatuur nog verder omlaag.
Varkens zien voornamelijk contrasten en alleen de kleuren rood, groen en blauw. Wat dan wel weer handig is: ze hebben een zicht van 310 graden en zien dus bijna helemaal rondom. Toch gebruikt een varken liever zijn snuit om een nieuwe omgeving te verkennen.
Schapen en geiten slapen zo'n 4-5 uur per dag. Varkens daarentegen slapen, net als mensen, zo'n 8 uur per dag.
Varkens gebruiken hun neus om de grond om te woelen, op zoek naar wormen, insecten en ander eetbaar spul: gras, wortels, knollen, zaden, fruit en bessen.
Zo'n vier uur per dag wil het varken samen met soortgenoten de omgeving verkennen, spelen en wroeten. Voor mesten en urineren wil het varken een aparte plek. Ook willen varkens een veilige omgeving waar het niet te warm en niet te koud is, ze willen zichzelf kunnen verzorgen (modderbad) en voldoende bewegen.
Bij niet-drachtige zeugen varieert de waterbehoefte tussen 8 en 12 liter per dag. Tijdens de lactatie hebben ze meer water nodig, ongeveer 1,5 liter extra per big. Een zeug met tien biggen heeft daarom zo'n 25 liter water per dag nodig.
Een big van een hobbyvarken hoeft niet zo snel te groeien en mag zo'n 1% tot 2,5% van zijn lichaamsgewicht per dag eten.
Wat eten varkens? Het varken heeft maar één maag en zijn spijsvertering lijkt daarmee op die van de mens. Varkensvoer is daarom heel erg geschikt om resten uit de voedingsmiddelenindustrie te verwerken.
Varkens drinken liever uit een drinkbakje dan uit een nippel. Varkens leren sneller drinken uit een bakje en er is minder vermorsing van het water. Drinkbakjes vergen wel meer arbeid, omdat de kans op vervuilen groter is.