Passiflora houden van een plekje in de volle zon. Zoek daarom een geschikt plekje waar de plant genoeg zonlicht kan krijgen. Zaaien kan het hele jaar, maar kan het beste in het voorjaar of in de nazomer. Op een geschikte plek spit je de grond om en bedek de zaden vervolgens na het zaaien.
Zaaimethode. In de cyclus van de plant is een zaaitijd van februari-mei aan te bevelen, met extra zorg is echter jaarrond zaaien mogelijk. Week de zaden eerst 1 dag in melk, vervolgens zaaien in een luchtig mengsel van 3/4 gezeefde turfmolm en 1/4 gewassen zand, onder bedekking van een kap of folie.
Passiebloem zaden kopen en zaaien | Tuindreef. Passiebloemen kunnen gezaaid worden, al is er door het heersende klimaat wel veel geduld voor nodig. Als de planten eenmaal groot genoeg zijn, groeien deze snel, waardoor deze de perfecte oplossing zijn voor het bedekken van een kale schutting.
De passiebloem kun je het best in mei/begin juni planten, zo geef je deze klimplant een goede start. De bovenkant van de kluit moet gelijk komen met het grondniveau. Voor een mooi vol effect kun je van de passiebloem langs een muur of schutting één plant per strekkende meter in de grond zetten.
Zaai in kleine potjes van ongeveer 5cm Ø 1 zaadje per pot. Gebruik goede vochtig gemaakte zaai-en stekgrond. Houd de zaden vochtig maar niet nat. Zet ze op een warme plaats met een zo constant mogelijke temperatuur, zorg ook voor voldoende licht omdat de passievrucht een lichtkiemer is.
Stekken kun je al vanaf april tot in juni nemen. Neem kop- of topstekken van ongeveer tien cm lang en laat enkel de bovenste twee bladeren zitten. Plant de stek in een pot met stekgrond en plaats er een plastiek diepvrieszakje overheen of een afgesneden flessehals van een petfles met de dop erop.
Snoeien van Passiflora's die als kuipplant worden gehouden kan het beste worden gedaan voordat ze eind september naar binnen worden gehaald. Hierbij worden bij voorkeur de oude reeds houtige takken weggesnoeid en de jonge groene takken aan de plant gelaten.
De Passiflora edulis zou heerlijke vruchten geven. Helaas is de Nederlandse zomer vaak te kort om ook daadwerkelijk passievruchten uit eigen tuin te kunnen eten. Als de donker paarse vruchten (de schil) aan de klimplant hangen zouden deze goed rijp en zoet moeten zijn.
Helaas zijn de meeste soorten van het geslacht Passiflora niet winterhard en kunnen we dus niet in onze tuin gebruiken (behalve als kuipplant om ze vorstvrij te kunnen laten overwinteren). De Passiflora caerulea daarentegen is wel behoorlijk goed winterhard en kan temperaturen tot -12 makkelijk aan.
Gemiddeld leeft een passiebloem 5 jaar. Als je hem als kuipplant houdt, dan kan hij als de ijsheiligen geweest zijn op een bewolkte dag naar buiten op een zonnige plaats. In de volle grond kun je hem het beste op een zonnige standplaats zetten.
De passiebloem automatisch snoeien
Als hij over een goed wortelgestel beschikt kan hij in het voorjaar op 50 tot 100 cm vanaf de grond afgeknipt worden, en opnieuw weer uitlopen.
Spant een paar tuindraden waar ze zich met hun hechtranken zullen vasthechten. Begiet ze regelmatig met kraantjeswater (kalk) zodat de grond niet uitdroogt maar zorg dat het teveel aan water wegloopt. Natte voeten zijn uit den boze. Verlangen een luchtige, goed doorlaatbare grond.
De Passiebloem caerulea heeft een standplaats nodig met volop zon, en zal zijn zonnige plek belonen met een uitbundige bloei. De passiebloem kan tot 3 meter hoog worden.
Geef de passiebloem een rek of draad om langs te groeien, ze klimmen namelijk met behulp van ranken die ze ergens omheen willen draaien. Ook staat de plant graag op een zonnige en warme plek, een rek tegen een warme zuidmuur is dan ideaal bijvoorbeeld.
De bladverliezende klimmer bloeit overvloedig en voor een lange tijd, namelijk van mei t/m september. De passiflora kan tot wel enkele meters per jaar groeien.
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom die van u lege knoppen geeft. Als de plant in de volle grond staat kan het zijn dat hij te nat of te koud staat, te weinig zon krijgt of teveel mest. In het laatste geval geeft de plant vooral veel blad, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Werking passiebloem
Deze bloem wordt, vanwege haar rustgevende eigenschappen, sinds oudsher gebruikt bij stress en rusteloosheid. Passiebloem helpt ook om sneller in slaap te vallen*.
Passiebloem is een meerjarige plant met eetbare vruchten. Omdat de plant een klimmer is kan deze makkelijk gecombineerd worden met andere meerjarige planten zoals rode zonnehoed en de exotische paradijsvogelbloem.
De passiebloem heeft relatief veel water nodig.
Enkele soorten hebben zich in de Verenigde Staten gevestigd. Zowel de tropische bergsoorten als de soorten met een noordelijke verspreiding kunnen wat kou verdragen. Gemiddeld genomen leven Passiflora's in de tuin zo'n 5 jaar.
Zijn de passiflora eetbare bloemen? Zowel de Passiflora edulis als Passiflora caerulea maken vruchten die eetbaar zijn.
De vruchten zijn eetbaar, maar hebben weinig smaak. De plant kan het beste vermeerderd worden door stekken, omdat zaad genetisch onzuivere planten oplevert.
Verzorging van Passiebloem caerulea 'Constance Elliot'
U verwijdert dan de grootste stengeldelen. Bij strenge vorst rond de wortels bedekken. Bemesting doet u in het voorjaar met DCM Meststof Terrasplanten & Mediterrane planten en herhaalt u in het groeiseizoen nog een keer.
Je geeft de plant teveel water. Passiflora heeft graag een voedzame, vochthoudende grond maar kan geen natte voeten verdragen; zorg ervoor dat de pot goed gedraineerd is (onderste laag met kleikorrels en/of steenbrokken) zodat het overtollige water weg kan.