Polyester is sterker en in het geval van gerecycled polyester duurzamer dan katoen. Zelfs na een aantal wasbeurten behoudt polyester zijn kleuren en blijft het lang mooi. Hierdoor is de stof ook goed bestand tegen zonlicht. Het is niet voor niks dat je de stof vaak in vitrages ziet.
Wat betreft het gebruik van chemicaliën en water in het productieproces scoort polyester beter dan katoen. Ook is een kledingstuk van polyester – ondanks het vaak goedkope uiterlijk – praktisch onslijtbaar en leent het materiaal zich goed voor recycling.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Polyester, acryl en elastaan
Toch zijn synthetische materialen relatief duurzaam. Er hoeft namelijk geen land voor gebruikt te worden, en ook de CO2-uitstoot en het waterverbruik zijn relatief laag. ARMEDANGELS gebruikt overigens nog een betere variant, namelijk gerecycled polyester.
De voor- en nadelen van polyester
Polyester staat erom bekend dat het statisch is, kledingstukken kunnen soms gaan pillen en het materiaal neemt niet zo goed vocht op, het is dus slecht ademen. Toch wordt polyester vaak in sportkleding gebruikt.
Polyester is niet biologisch afbreekbaar, maar kan daardoor goed gerecycled worden.
Voor een kilo katoen is ongeveer 10.000 liter water nodig. Dat betekent dat voor een t-shirt 2500 liter water nodig is, en meer dan 7000 liter voor een spijkerbroek. Dat zijn hoeveelheden waar je toch wel even van staat te kijken. Het water voor alle velden vol katoen komt uit rivieren, meren en waterreservoirs.
Katoen is jammer genoeg een grondstof met een grote ecologische impact. Het kweken ervan verbruikt een zeer grote hoeveelheid landbouwoppervlakte en water: twee essentiële elementen voor de groeiende wereldbevolking en de toekomst van onze planeet.
Polyester wordt gemaakt uit aardolie en aardgas. Men voegt hier onder hoge hitte chemische stoffen aan toe, zodat er een stroperige massa ontstaat. Deze massa wordt dan door een spindop met hele kleine gaatjes geperst, waardoor lange draden ontstaan. Deze draden worden weer versneden tot kleine stukjes, de vezels.
Allereerst het draagcomfort; een katoenen stof voelt natuurlijk aan op je lichaam en de duurzaamheid van katoen maakt het tot een populair materiaal voor kleding. Ten tweede is katoen erg stevig, waardoor het bestand is tegen mechanische en chemische invloeden van buitenaf. Verder absorbeert de stof veel vocht.
Het gewas wordt op natuurlijke wijze beschermd tegen nadelige insecten door bijvoorbeeld gebruik te maken van vlinders. Dit alles zorgt ervoor dat biologisch katoen beter is voor zowel het milieu als voor de gezondheid van de katoenboeren en hun dieren.
Polyester is een ademend
Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo charmant. Polyester of polyamide (het zusje van) nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten. Zo kan vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat.
- synthetische stoffen en kleding vermijden, zoals polyester en acryl. Ook al lijken die delicaat en zacht, ze absorberen onvoldoende tijdens het zweten en laten de huid niet echt ademen.
Polyester is een polymeer die veelal wordt gemaakt van polyethyleentereftalaat – ook wel bekend als PET, een plastic op basis van ruwe olie waar frisdrankflessen van worden gemaakt. Het plastic wordt gesmolten, waarna de substantie door een spindop wordt gegoten, een soort douchekop, zodat er lange vezels ontstaan.
Zo zijn kurk, katoen, haren en stukken hout allemaal biologisch afbreekbaar, maar de afbraak duurt te lang. Te lang om composteerbaar genoemd te mogen worden.
Biologisch katoen biedt een milieuvriendelijker en ethisch verantwoord alternatief voor katoen. Het is hetzelfde soort katoen als normale of conventionele katoen. Alleen de verwerking ervan gebeurt op een milieuvriendelijkere wijze en onder goede arbeidsomstandigheden.
Het grootste verschil tussen de biologische en gangbare katoenteelt is het gebruik van natuurlijke in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen. Verder wordt er bij biologische katoenteelt regelmatig van gewas gewisseld om uitputting van de grond tegen te gaan.
Katoen is behalve een handige vezel om kleding van te maken ook een giftig gewas. Katoenzaden bevatten de giftige chemische stof gossypol, die schade toebrengt aan lever en hart. Ze kunnen alleen worden gegeten door runderen, die vier magen hebben die het gif afbreken.
De totale industrie draagt bij aan zo'n 32% van de totale uitstoot van de broeikassen. Eén van deze vervuilers is de chemische industrie. De chemicaliën die voor deze vervuiling zorgen worden gebruikt in producten als plastic en kunstmest.
Spijkerbroeken zijn extreem vervuilend
Om de katoenplanten op de plantages water te geven en het garen te verven, wordt naast stinkende chemicaliën ongeveer 7.000 liter water gebruikt. En dat allemaal voor de productie van één jeans. Er worden jaarlijks meer dan 2 miljard spijkerbroeken verkocht, dus reken maar uit.
Het antwoord daarop is ja, gerecycled, ook wel herbruikbaar polyester, is duurzaam. Het recyclen van polyester stof heeft namelijk een kleinere impact op het milieu, want er zijn geen nieuwe grondstoffen nodig voor de productie ervan. Dit betekent dat het duurzamer is dan nieuw polyester.
Katoen/polyester is een samengestelde vezel (vaak 65%/35%) die positieve eigenschappen van beiden zoveel mogelijk combineert. Katoen/Polyester staat voor comfortabele kleding: uiterst comfortabel draagcomfort. grote vochtopname, met hoog warmte-isolerend vermogen.
Gerecyclede polyester gebruikt PET (polyethyleentereftalaat) als grondstof. Deze kunststof wordt o.a. gebruikt voor petflessen en voor verpakkingen van voedingsmiddelen. De techniek om polyester te recyclen uit PET is al tientallen jaren beschikbaar.