Het zijn met name culturele kenmerken die mensen benoemen als typerend voor Nederland: eerst en vooral de Nederlandse taal, maar ook nationale feestdagen, tradities en gewoonten, symbolen en iconen. Behalve deze elementen worden ook landschappelijke of omgevingskenmerken (zoals water) als karakteristiek gezien.
Hierbij zijn vooral de Nederlandse taal, symbolen en tradities belangrijk. Er komen opvallend weinig verschillen tussen Neder- landers naar geslacht, leeft ijd, opleiding en afkomst naar voren. We zijn het behoorlijk met elkaar eens over wat Nederland tot Nederland maakt; verschillen bestaan echter wel degelijk.
Nederland staat bekend om zijn molens, tulpen, dijken, klompen, kaas en tolerantie. Nederland wordt informeel vaak Holland genoemd, maar deze benaming omvat strikt genomen slechts twee van de twaalf provincies, namelijk Noord- en Zuid-Holland.
Feesten en symbolen. Ook Koningsdag, de Elfstedentocht, oliebollen en de Nederlandse vlag zijn voor veel mensen belangrijk voor de Nederlandse identiteit. Net als het landschap: de polders, de wolkenluchten en de strijd tegen het water zijn volgens het onderzoek onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse eigenheid.
Iconen. Molens, tulpen en Delfts Blauw. Het zijn zomaar drie zaken die (de rest van) de wereld als typisch Nederlands omschrijft. Natuurlijk, het zijn met recht iconen, maar Nederlands erfgoed gaat veel verder dan dat.
Stroopwafels zijn ook mede het bekendste eten van Nederland. De stroopwafel bestaat uit twee ronde wafels met ruitpatroon, met daartussen de heerlijke bekende siroop. De siroopwafel, beter bekend dus als de stroopwafel is een echte Nederlandse delicatesse.
Op één in het rijtje van belangrijkste kenmerken van ons Nederlanderschap staat de Nederlandse taal. De taal is ook datgene wat ons als Nederlanders het meest met elkaar verbindt. Andere verbindende factoren zijn vrijheid, Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, de nationale vlag en Sinterklaas.
Het zijn met name culturele kenmerken die mensen benoemen als typerend voor Nederland: eerst en vooral de Nederlandse taal, maar ook nationale feestdagen, tradities en gewoonten, symbolen en iconen. Behalve deze elementen worden ook landschappelijke of omgevingskenmerken (zoals water) als karakteristiek gezien.
De officiële naam van het land is Koninkrijk der Nederlanden. Koning Willem Alexander is de koning van het land. Met Holland worden slechts de twee provincies Noord-Holland en Zuid-Holland bedoeld. Toch wordt de naam Holland vaak gebruikt om heel Nederland mee aan te duiden.
Antwoord van de Bieb: De officiële naam van ons land is 'Koninkrijk der Nederlanden'. Met Holland worden slechts 2 provincies : Noord- en Zuid Holland bedoeld. Maar in de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden tussen 1588 en 1795 speelde het gewest Holland een grote economische en bestuurlijke rol.
Het Nederlands maakt deel uit van de West-Germaanse subgroep van Indo-Europese talen.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
Nederland is een land met een heleboel verschillende culturen. Dat noem je een multiculturele samenleving (multi betekent 'veel'). Er wonen in ons land mensen uit maar liefst 190 verschillende landen. Al deze mensen hebben hun eigen eten, kleding, gewoonten, feesten en godsdiensten.
Een van die cultuurgebieden is het westerse cultuurgebied, waar ook Nederland bij hoort.
Als er één soort snoep typisch Nederlands is, is het wel drop. Het is één van de oudste, maar ook de meest geliefde in ons land. Het product is verkrijgbaar in verschillende smaken en vormen: van zacht en zoet tot zout en hard. De populairste dropsoorten zijn muntdrop, Engelse drop en salmiakdrop.
We zijn er bijna allemaal mee opgegroeid. Het typisch Nederlandse snoep zoals: kaneelkussentjes, Haagse hopjes en zuurstokken brengt ons even terug naar vroeger. Altijd leuk en ouderwets lekker om te geven maar ook om te krijgen!
Dutch komt van de oude benaming Duitsch of Dietsch voor het Nederlands. Het Engels heeft het woord Dutch ontleend aan het Nederlands, in een tijd dat wij onze taal zelf nog met Duitsch of Dietsch aanduidden – waarschijnlijk in de late Middeleeuwen.
Nederland werd nog in de Franse tijd en ook onder koning Willem I vertaald in het Frans als Belgique. In de Franse tijd waren de officiële namen eerst de Bataafse Republiek, daarna het Bataafs Gemenebest en voor de invoeging in het Franse keizerrijk het Koninkrijk Holland.