In de brede zin draait sociale duurzaamheid om het streven de leefkwaliteit van mensen te verbeteren in zowel huidige als toekomstige generaties. Hierachter gaan verschillende waarden schuil, zoals diversiteit, democratie, sociale rechtvaardigheid, individueel welzijn, collectief welzijn en sociale cohesie.
Laten we dan eens dieper induiken op elk van deze 4 duurzaamheidsprincipes; de sociale, economische, menselijke duurzaamheid en het milieu.
Duurzaamheid is een breed begrip. In een duurzame wereld zijn mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht, zodat we de aarde niet uitputten. Duurzame ontwikkeling betekent de aarde zo gebruiken dat toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben.
Een gezonde, groene en klimaat adaptieve leefomgeving waar mens en natuur in kunnen floreren.
In een duurzaamheidsbeleid beschrijft jouw organisatie doelen rondom het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Dit soort doelen hebben vaak betrekking tot het doorvoeren van energiebesparende maatregelen en het verminderen van CO2-uitstoot.
Door duurzamer te leven, kunnen we de uitstoot verminderen en bijdragen aan het beperken van klimaatverandering. Bescherming van ecosystemen: Door duurzamer te leven, kunnen we bijdragen aan het behoud van natuurlijke ecosystemen en biodiversiteit.
Duurzaam leven is een bewustere levensstijl. Het is niet alleen minder consumeren, energie besparen en je woning duurzaam maken. Maar ook kiezen voor duurzaam reizen en vakantie vieren. Vaker vegetarisch eten, minder verspillen, afval scheiden en recyclen.
Duurzaamheid betekent dat er blije mensen en dieren leven op een gezonde aarde, nu en in de toekomst. En dat er altijd genoeg is voor iedereen. Lees hieronder meer over duurzaamheid en ook wat je zélf kunt doen!
Duurzame oplossingen zijn er om verspilling te beperken door goedkopere en zuinigere alternatieven te gebruiken. Het voorkomen van verspilling geldt voor investeringen en voor energiegebruik. U krijgt dus waar voor uw geld en zoveel mogelijk energiebesparing.
Duurzaamheid bij Theek 5
De doelen richten zich op 5 P's: People, Planet, Prosperity, Peace & Partnerships (oftewel: Mensen, Aarde, Welvaart, Vrede & Partners – maar in het Engels klinkt het net wat beter…).
Deze drie aspecten zorgen de basis voor de 3 P's: People, Planet & Profit.
In een duurzame samenleving zijn de drie P's met elkaar in evenwicht: People (mens), Planet (milieu) en Profit en prosperity (winst en welvaart).
Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.
Niet-duurzame goederen (ook wel aan geduid als soft goods of fast-moving consumer goods) zijn het tegenovergestelde van duurzame goederen; hieronder worden goederen verstaan die hetzij in één keer opgebruikt worden (eten, benzine), hetzij die een levensduur van minder dan drie jaar hebben (rol wc-papier, smartphones, ...
Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar te brengen, aldus de definitie van de VN-commissie Brundtland uit 1987.
Top 5 namen voor duurzame mensen
Groene vrienden. Duurzame dodo's. Milieuliefhebbers. Natuurliefhebbers.
Duurzaam bouwen is een breed begrip. Bij duurzaam bouwen en verbouwen wordt er rekening gehouden met de effecten op het milieu. Dat moet dan zowel bij het ontwerp van een gebouw of bouwwerk gebeuren als tijdens bouw, verbouw, renovatie of sloop. Bij duurzaam bouwen gaat het ook over het gebruik van het gebouw.
Duurzaamheid of duurzaam is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten.
“Duurzaamheid komt van het Engelstalige concept sustainable development. In 1980 verscheen voor het eerst een beleidsdocument over natuurbescherming waarbij het woord zelfs in de ondertitel stond. In die tijd werd duurzaamheid dus met name gebruikt in de context van natuurbescherming en biodiversiteit.
De afgelopen decennia wordt de impact van de mens op de aarde steeds meer voelbaar. Het klimaat verandert en dit zorgt voor extreme weersomstandigheden: Droogte, overstromingen maar ook extreme stormen zijn het nieuwe normaal aan het worden. Dieren sterven massaal uit en ook de biodiversiteit neemt sterk af.
Duurzaamheid is dé megatrend voor de komende decennia. Toenemende schaarste van bijvoorbeeld grondstoffen en olie alsook de beschadiging van milieu en de gevolgen van klimaatverandering vertalen zich steeds concreter in zowel kansen als extra lasten voor uw organisatie. Consumenten gaan steeds meer voor duurzaam.