Het dubbele concentraat wordt verkregen door de puree korte tijd op hoge temperatuur te verhitten, zodat een kwart van het vocht verdampt. Een blikje met een percentage van 18-20% heeft dus iets minder kwaliteit, is een iets meer waterige tomatenpuree.
Tomatenpuree is de meest geconcentreerde vorm van geconserveerde tomaten in blik. Voor tomatenpuree worden tomaten heel lang ingekookt tot een dikke pasta met een dieprode kleur en intense smaak.
Tomatenpuree: geconcentreerde smaakmaker
Van tomatenpuree heb je maar weinig nodig om een gerecht smaak te geven. Vanwege de dikke consistentie en de heldere, rode kleur, voegt tomatenpuree body en kleur toe aan sauzen, soepen en stoofschotels.
Passata zijn gekookte tomaten die, zonder vel, gezeefd zijn. Tomaten puree is een geconcentreerde bewerking van de tomaat. De tomaten puree vind je vaak in de kleine blikjes of kleine tubes.
Maar wat zijn nou de verschillen tussen deze smaakmakers? Tomatenpuree is geconcentreerder dan tomatensaus. De consistentie van tomatensaus is vloeibaarder dan tomatenpuree. De smaak van tomatenpuree is sterker, waardoor je minder nodig hebt.
Tomatenpuree geeft veel smaak aan sauzen, maar kan wat zurig of bitter zijn. Je kunt tomatenpuree gemakkelijk zelf 'ontzuren' door de puree even te bakken in wat olijfolie. Blijf er altijd bij, want tomatenpuree brandt snel aan. Door het verwarmen wordt de tomatenpuree lekker zoet.
Verse tomaten en tomaten uit blik zijn even gezond. De voedingswaarden van beiden blijven hetzelfde. Echter kunnen fabrikanten (ongezonde) toevoegingen doen bij het product. Je kunt hierbij denken aan zout, suiker of conserveermiddelen voor de houdbaarheid.
De blikjes zijn er in 70 g en 140 g. De inhoud van de tubes verschilt per merk van 135 g tot zo'n 200 g. Een blikje tomatenpuree is nog altijd een stuk goedkoper, maar heeft tot nadeel dat je het nooit opmaakt. 70 g tomatenpuree is ongeveer 4-5 eetlepels en dat is teveel voor één gerecht.
Volgens kenners zijn de aller-allerbeste tomaten uit blik San Marzanotomaten met een officiële D.O.P.
Hoeveel eetlepels is een blikje tomatenpuree? De inhoud van de tubes verschilt per merk van 135 g tot zo'n 200 g. Een blikje tomatenpuree is nog altijd een stuk goedkoper, maar heeft tot nadeel dat je het nooit opmaakt. 70 g tomatenpuree is ongeveer 4-5 eetlepels en dat is teveel voor één gerecht.
Vul een blikje van de tomatenpuree drie keer met water en voeg dit toe om de saus wat dunner te krijgen. Strooi van alle kruiden wat bij naar smaak (ongeveer 1 theelepeltje per kruid).
We leggen het je graag even uit! Door hem even te fruiten, ontzuur je de tomatenpuree. Zo krijg je een minder zure of bittere tomatensaus. Ook krijgt de tomatenpuree meer smaak omdat hij door het verwarmen wat zoeter wordt.
Passata is tomatensaus dat gemaakt wordt van verse, rijpe tomaten die gekookt en nadien gezeefd worden. Pulp en zaadjes worden dus verwijderd. Is passata dus hetzelfde als gezeefde tomaten? Ja, het is de Nederlandstalige benaming hiervoor.
Wat is tomatenconcentraat? Tomatenconcentraat is tomatenpuree die is ingekookt tot een dikke pasta. Door dat proces blijft er minder dan een vijfde van het oorspronkelijke vochtgehalte van de tomaat over. Dit geeft een intense smaak en kleur.
Tomatenpuree (de naam zegt het eigenlijk al), is gepureerde tomaat. Deze puree is dik en stevig omdat het meeste vocht uit de tomaat wordt gehaald. Hierdoor krijgt het een sterke tomatensmaak en is het een ideale smaakmaker in soepen, sauzen en zelfs aangelengd als tomatensap.
Zit amper zout in en geen suiker, gewoon puur! Gezeefde tomaten komen dan wel uit een pakje of fles, maar het is heel erg gezond (mits je kiest voor merken die niets extra's toevoegen) en de saus is meer geconcentreerd dan wanneer je zelf tomaten gaat pureren.
Je doet de tomatenpuree best in een ander potje dat je kan afsluiten met een deksel. Druppel eerst nog wat olijfolie over het oppervlak, zo blijft de tomatenpuree afgesloten van de buitenlucht en is het langer houdbaar. Sluit het potje daarna nog af met een deksel. Reken een week tot twee weken houdbaarheid.
De delicate smaak en de zachte textuur maken dit de perfecte basis voor stoofgerechten, in een pasta, op een pizza of in een rijstgerecht. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos!
Tomatenpuree uit blik is in veel opzichten gezonder dan verse tomaat. Tomaten bevatten lycopeen, een stof die heel gezond is. Maar de lycopeen zit opgesloten in cellen. Ons darmstelsel is niet in staat die cellen kapot te maken, zodat de stof vrijkomt en door het lichaam kan worden opgenomen.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan.
Je kan tomatenpuree ook in de vriezer bewaren. Schep het restant in kleine bakjes, zakjes of nog beter in een ijsblokjesvorm. Op die manier kan je het wel maanden bewaren. Vergeet niet om de datum erop te schrijven.
Mutti Polpa bewaart alle versheid van vers geplukte tomaten. Dit unieke product combineert het fijngesneden vruchtvlees van de vrucht met het sap van diezelfde vrucht.
Om tomatenpuree te bereiden worden rijpe tomaten gewassen en de bladeren en de stam worden verwijderd. Soms wordt de huid van de tomaat ook verwijderd. Vervolgens worden de tomaten gestampt of mechanisch gehakt. Tomatenpuree kan worden gebruikt in bijvoorbeeld soepen, stoofgerechten en sauzen.