Gereformeerden in Nederland zijn grofweg onder te verdelen in bevindelijken en orthodoxen, samen ongeveer 4 procent van de Nederlanders. Onder de bevindelijken vallen de zwaarste kerken van Nederland, zoals de Gereformeerde Gemeenten, de kerken waar vrouwen hoeden en rokken dragen.
Het zijn net 2 verschillende stromingen. Over het algemeen is hervormd wat zwaarder.
De grootste kerk van Nederland qua vloeroppervlak is de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch gevolgd door de Kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem.
Notre-Dame, Parijs
De Notre-Dame hoort zeker in het rijtje van mooiste kerken en kathedralen ter wereld thuis. Dit is een kathedraal in het prachtige Parijs en heeft veel invloed op de schoonheid van de hoofdstad van Frankrijk.
Niet de Domkerk in Utrecht, niet de Sint Jan in den Bosch, maar de heilige Willibrordusbasiliek in het Zeeuws-Vlaamse Hulst is gekozen tot de mooiste kerk van Nederland.
Kerkelijke gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hebben samen een vermogen van zeker een miljard euro, blijkt uit onderzoek van een adviescommissie. Het gaat om geld dat 'over' is en dat de gemeenten niet nodig hebben om voort te kunnen bestaan, schrijven het Nederlands Dagblad en Trouw.
Ondanks grote interne verschillen hadden de protestanten hun afkeer van het katholicisme gemeen. Ze waren het niet eens met de visie dat de kerk God vertegenwoordigt en tussen God en de gewone gelovige staat. Volgens de protestanten staat elk mens rechtstreeks in contact met God.
De term 'artikel 31' slaat op een gereformeerde groepering in Nederland. De leden van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt (GKV) werden met deze benaming, artikel 31, aangeduid als 'artikel 31-ers'.
Kenmerkend voor baptisten is dat men zich laat dopen nadat men tot geloof in Jezus Christus is gekomen en door middel van een openbare belijdenis Jezus als Verlosser en Heer heeft aangenomen. De doop geschiedt door volledige onderdompeling in water.
Plaatsen met een groot aandeel van bevindelijk gereformeerden in de bevolking, zijn Staphorst, Genemuiden, Grafhorst, Elspeet, Uddel, Barneveld, Woudenberg, Scherpenzeel (Gelderland), Ederveen, Ede, Renswoude, Veenendaal, Opheusden, Geldermalsen, Groot-Ammers, Nieuw-Lekkerland, Hardinxveld-Giessendam, Alblasserdam, ...
De reformatorische christenen kregen hun eigen kerk, krant, politieke partij en verenigingen. Die instituties leiden nog steeds een bloeiend bestaan. De refo's vormen de laatste zuil van Nederland. Het gaat om circa 300.000 mensen, die twee en soms wel drie keer per week naar de kerk gaan.
De scriba is de landelijk secretaris van de kerk. Hij is daarmee het gezicht van de PKN, zowel binnen de kerk als buiten. De scriba geeft geestelijk leiding aan de kerk en staat voor de Protestantse Kerk in Nederland in kerkelijke en maatschappelijke verbanden.
Evangelischen leggen meer dan traditionele protestanten de nadruk op de persoonlijke kant van het geloof. "In de evangelische manier van geloven is er volop aandacht voor persoonlijke keuze en innerlijke beleving. De herontdekking van de zintuigelijkheid van het geloof sluit nauw aan bij de huidige belevingscultuur."
Maarten Luther en Johannes Calvijn waren beiden kerkhervormers, maar ze verschilden fundamenteel van inzicht over theologische leerstukken. Predestinatie: Volgens Luther konden gelovigen in de hemel komen door goed gedrag, maar Calvijn geloofde dat het al bij de geboorte door God beschikt was wie er naar de hemel ging.
Gelovigen moeten als het ware bewijzen dat het geloof hun menens is door minimaal 10 procent van hun inkomen aan de kerk af te staan, wat ook wel het 'geven van tienden' wordt genoemd.
Geschat wordt dat 22% van alle onroerend goed, ongeveer 115.000 panden, in Italië aan de RK kerk behoort. Het gaat om in totaal 1,1 miljard vierkante meter, met een geschatte waarde van €1200 miljard. Ook buiten Italië bezit de kerk grond en panden. Zelfs op de duurste locaties in Londen, Parijs, Zürich en New York.
De Nederlandse Hervormde Kerk is een protestants kerkgenootschap in Nederland dat in 2004 is opgegaan in de Protestantse Kerk in Nederland.
1. De Sint-Pietersbasiliek (1506 – 1626), Vaticaanstad. De grootste Rooms-Katholieke basiliek staat natuurlijk in de meest belangrijke stad binnen het geloof: Vaticaanstad. De basiliek is ontworpen door enkele grote architecten en kunstenaars uit die tijd, zoals Donate Bramante, Michelangelo en Gian Lorenzo Bernini.
Een kathedraal is een kerk waar een bisschop zijn zetel, zijn 'cathedra' heeft. Aan een kathedraal werd soms de eretitel basiliek verleend, bijvoorbeeld als de kerk een belangrijke functie had als bedevaartsoord.
Een basiliek is in de Rooms-Katholieke Kerk een kerkgebouw met een bijzondere status. Alleen de paus bepaalt welke kerken basiliek mogen heten. Basilieken hebben een belangrijke rol in de kerkgeschiedenis gespeeld of vormen het centrum van bedevaarten.
1. De Notre-Dame de Paris in Parijs, Frankrijk. We beginnen met misschien wel de bekendste kerk in heel Europa, en één van de hoogtepunten van je stedentrip naar Parijs: de Notre-Dame de Paris.
Sint-Pietersbasiliek (Vaticaan Stad)
De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaan Stad is niet alleen de grootste kerk van Europa, het is ook de bekendste kerk.