Zeeland is de zonnigste provincie van Nederland.
Zonnigste plek: leg je handdoek op de veerboot tussen Den Helder en Texel. Het zuidpuntje van het eiland en het noordpuntje van Noord-Holland hebben namelijk de meeste zonne-uren, zo'n 1650 per jaar. Dat je aan onze kust moet zijn om de meeste stralen te vangen zal niemand verbazen.
De meeste zonuren in Nederland zijn in het westen van Nederland, bijvoorbeeld Zeeland en de Waddeneilanden. Van alle Waddeneilanden heeft Texel de meeste zonuren. Daar leveren zonnepanelen dus het meeste op! Het zuidpuntje van Texel heeft namelijk zo'n 1.650 zonuren per jaar.
Op nummer 1 in 2017 staat het Zeeuwse Vlissingen met 1921 uren zon. In het oosten van het land laat de zon zich gemiddeld minder vaak zien.
En de winnaar is: Bergen! Deze Noorse plaats krijgt jaarlijks gemiddeld maar 1187 zonuren. Dat is slechts 3 uur per dag.
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso. Er is ook nog eens genoeg te beleven in het Zuid-Amerikaanse land.
Kaapverdische Eilanden
Op de eilanden van Kaapverdië valt maar weinig regen, en het wordt overdag eigenlijk nooit kouder dan 24 graden. Van februari tot en met juni valt er bijna helemaal geen neerslag.
De Veluwe is met ruim 950 mm per jaar het gebied waar op jaarbasis de meeste regen valt, in Midden-Limburg (minder dan 750 mm per jaar) valt de minste neerslag.
Record hoogste temperatuur
De hoogste temperatuur in Nederland sinds het begin van de metingen is 40.7°C op 25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen. In de zomer van 2019 kwam voor het eerst in Nederland de temperatuur boven de 40°C.
Mei zonnigste maand
Mei is normaal de zonnigste maand met gemiddeld over het hele land 223 uur zon. Dat is 46 procent van de maximaal mogelijke tijd voor de zonneschijnduur. De maanden juni en juli doen daar met achtereenvolgens 213 en 220 zonuren niet voor onder.
Yuma: de stad waar (bijna) altijd de zon schijnt
Je vindt de stad in Arizona, Amerika. Volgens het wereldrecordboek schijnt in Yuma maar liefst 339(!) dagen de zon. Oftewel, er zijn maar 26 dagen per jaar wanneer de zon er niet schijnt.
Ook Cuencano´s mopperen over het weer
Een hele dag regen heb je hier eigenlijk nooit, maar een hele dag alleen maar zon is ook zeldzaam. Doordat de temperatuur hier midden op de dag altijd rond de 20 graden ligt is het wel altijd aangenaam.
April 2022 was een zeer zonnige maand. De zon scheen gemiddeld over het land 233 uur tegen 196 uur normaal. Verder was de maand te koud met een gemiddelde temperatuur van 9,3 graden tegen 9,9 graden normaal en de maand was gemiddeld iets te nat. Gemiddeld viel 51 mm tegen 41 normaal.
De Consumentenbond dook de klimaatgrafieken in en concludeerde dat het Portugese Praia de Rocha in de Algarve de plek is met de meeste zonuren per jaar in Europa.
Almería is de onbetwiste nummer 1 in onze top-11 van plekken met de meeste zon in Spanje. Met net geen 3000 uur zon, 2994 om precies te zijn, is Almería de ware zonnehoofdstad. Dat is maar liefst 8,2 uur per dag!
Gemiddeld wordt er in het westen van het land meer zonnestraling opgevangen dan in het oosten. Jaarlijks schijnt de zon, volgens de KNMI, gemiddeld tussen de 1500 en de 1550 uur (min: 1400 uur & max: 1700 uur). Een jaar telt 8760 uren.
Als je puur naar de gemiddelde jaartemperatuur kijkt is Zeeland met gemiddeld 10,5 graden de warmste provincie van Nederland. In grote delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde jaar temperatuur op 10,2 graden. In het noorden is het duidelijk kouder dan in het zuiden en zuidwesten.
Dat was met een maximumtemperatuur van 25,7 graden de 'koudste' plek van Nederland. De provincie Groningen kent twee meetstations, namelijk Lauwersoog en Nieuw-Beerta. Op laatstgenoemde plek werd het tropisch warm met 30,3 graden.
39 graden is al uniek
Op 24 juli werd het 75(!) jaar oude hitterecord van Warnsveld gebroken toen het in Eindhoven39,3 graden werd. Ook dat was een barrière want nooit eerder werd er in ons land 39 graden gemeten. Tot op de dag van vandaag zijn 24, 25 en 26 juli 2019 de enige dagen geweest met maxima boven 39 graden!
Volgens de gegevens op de neerslagkaart van het KNMI zijn de vijf provincies waar het meeste regen valt: Noord-Holland, Zuid-Holland, Drenthe, Utrecht en Gelderland. Hoewel in Zuidoost-Limburg gemiddeld jaarlijks ook de meeste regen valt, hoort Limburg niet bij de natste provincies.
De Sahara-woestijn in Afrika is kurkdroog en Al-Kufrah in het land Libië is het allerdroogste stukje van de woestijn. Er valt nog geen millimeter regen per jaar!
De droogste maand van het jaar is april met landelijk gemiddeld 44 mm.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
Spanje en Portugal zijn veruit de meest populaire landen om te overwinteren. Ook de Canarische Eilanden zijn een goede optie. Het voordeel van overwinteren op een populaire plek als Spanje of Portugal is dat er volop activiteiten worden georganiseerd.