Sauternes is een exclusieve Franse dessertwijn. Tegelijkertijd is het de bekendste zoete wijn afkomstig uit Bordeaux en misschien wel de bekendste dessertwijn ter wereld.
Er zijn verschillende typen witte wijn die als zoet kunnen worden beschouwd. Naast wijnen gemaakt van de riesling en moscato druif, zijn ook wijnen zoals Gewürztraminer en Chenin Blanc vaak zoet. Deze wijnen hebben een hoog restsuikergehalte, wat bijdraagt aan hun zoetheid en smaakprofiel.
De zoetste wijnen zijn Port, Moscato, Ice Wines, Meads en Tokaji Eszencia . Mead is met name zoet, fruitig en gemaakt met honing. Restsuiker (RS) is de hoeveelheid suikers, meestal druivensuikers, die in een wijn achterblijven nadat de alcoholische fermentatie is voltooid. Het wordt gemeten in g/L, voor elke 1% is er 10 g/L.
Moscato wijn is doorgaans zoet. Deze wijn, gemaakt van de Muscat-druif, staat bekend om zijn fruitige en bloemige aroma's, met smaken van perzik, abrikoos en honing. De meeste Moscato-wijnen zijn licht en hebben een aangename zoetheid, vaak met een sprankelend karakter.
Met de term dessertwijn wordt over het algemeen zoetere tot zoete wijn aangeduid. Niet elke zoete wijn is per definitie een dessertwijn, maar wordt er vaak wel toe gerekend.
Witte dessertwijnen worden het beste gekoeld geserveerd , tussen 43-46°F (6-8°C), met uitzondering van Madeira. Madeira wordt het beste geserveerd op dezelfde temperatuur als rode dessertwijnen.
Is Moscatowijn zoet of droog? Moscato wordt beschouwd als een zoetere wijn , maar hoe het wordt gemaakt, wordt bepaald door de wijnmaker en de stijl die hij wil produceren. Het heeft over het algemeen een lagere zuurgraad, met een lichte zoetheid dankzij hogere niveaus van restsuiker.
Gallo Family Moscato is een lichtzoete en toegankelijk witte wijn. De smaak is heerlijk fruitig vol met aroma's van abrikoos, perzik, steenfruit en citrus. Perfect in balans en heerlijk te drinken tijdens een lange zomeravond.
De moscatel of muskaatdruif wordt gebruikt om zoete wijnen te maken met een hoog suikergehalte en duidelijk aanwezige accenten van gerijpt fruit. Deze wijnen zijn enorm fris en aromatisch en kenmerkt zich door de bloemige aroma's.
Zowel Chardonnay als Sauvignon Blanc zijn traditioneel vrij droog, maar sommige Sauvignon Blancs bevatten restsuiker, waardoor ze zoeter zijn. Sauvignon Blanc kan worden gemaakt tot een dessertwijn, die erg zoet is. Sauvignon Blanc biedt een breder spectrum aan zoetheid.
De meest populaire soorten zoete wijn zijn dessertwijn, moscato en verschillende port.
Icewine is een Canadese dessertwijn die gemaakt wordt van druiven die bevroren zijn terwijl ze nog aan de wijnstok hangen. Port is een Portugese dessertwijn die gemaakt wordt van rode druiven die zoeter, rijker en hoger in alcoholpercentage is .
Is Verdejo droog of zoet? Verdejo is eigenlijk altijd een droge witte wijn. De verdejo-druif is een aromatisch druivenras met frisse zuren. Wijn van deze druif is meestal dus expressief in de geur en sappig en fris van smaak.
Hier zijn enkele kenmerken om op te letten: Het etiket van de wijn geeft vaak al aan dat de wijn zoet is.Kijk naar termen zoals "zoet", "zoetig", "doux", “dolce" of “sweet". Dit geeft aan dat de wijn een hoger suikergehalte heeft.
De Moscato is een witte druif die veel wordt verbouwd in Piemonte, Italië. Van de Moscato worden vele verschillende stijlen wijn gemaakt. De bekendste wijn van Moscato is de Moscato d'Asti, een lichtzoete mousserende wijn uit Piemonte. Naast de zoete Moscato wijnen zijn er ook droge Moscato's.
Moscato d'Asti is een licht bruisende wijn met weinig alcohol (4,5-6,5%) en een heerlijke zoete smaak. De wijn is ideaal als dessertwijn. Asti spumante is een echte mousserende wijn, iets minder zoet dan moscato d'Asti en met een hoger alcoholpercentage (7-9%).
Lichte frisse mediumzoete wijn. Zeer geurig, licht en met slechts 8,5% alcohol. Impressies van uiteraard verse muskaatdruiven in de geur en smaak, maar ook wat tonen van abrikoos, perzik en bloemen. De druiven worden eind augustus/begin september met de hand geoogst.
Gallo Chardonnay is een licht zoete, rijke witte wijn met heerlijke tonen van perzik en een vleugje honing en vanille. Het is het perfecte gezelschap bij een etentje of tijdens een rustige avond op de bank met een goede film.
Red Electra Moscato en Electra Moscato Rosé zijn gemaakt van alleen muskaatdruiven en hebben een alcoholpercentage van slechts 5,5%. Dit is een prima keuze voor wie de voorkeur geeft aan wijnen met een lager alcoholpercentage, en vooral als u van rood fruit houdt en op zoek bent naar een zoete rode wijn.
Zoetheid: Mensen wagen zich vaak op het wijngebied met een glas Moscato, omdat het de zoetste wijn is. Riesling is ook een zoete wijn, maar is minder zoet dan Moscato . Riesling is perfect voor degenen die niet van al te zoete dingen houden.
Vanwege hun hoge suikergehalte bevatten zoete wijnen zoals Port, Lambrusco, Moscato en Sauternes veel calorieën en koolhydraten . Onthoud: hoe zoeter en alcoholischer de wijn, hoe hoger de kans op calorieën en koolhydraten.
Deze wijnen worden vaak geproduceerd van zeldzame druivensoorten of met behulp van gespecialiseerde wijnmaaktechnieken, zoals late oogst, edele rotting of ijswijnproductie . Dit geeft ze een uniek verhaal en een gevoel van exclusiviteit, wat kan worden benut in marketing- en verkoopinspanningen.
Zoete dessertwijnen
De natuurlijke restsuikers zorgen ervoor dat de dessertwijnen meestal langer bewaren. Dit kan variëren van een week tot zelfs 3 maanden. Dit laatste geldt voor oxidatieve dessertwijnen, denk aan een Vin Santo.
Zoete wijnen staan ook bekend om hun hogere alcoholpercentage, voegt Kong toe. Nog een reden waarom ze populair zijn om te drinken na het diner, of het nu gaat om desserts of om gewoon zo te drinken .