De Zevende Vloot bestaat uit zeventig schepen en onderzeeërs en telt 20.000 matrozen. Het was dit jaar al het vierde ongeluk met een schip van de Zevende Vloot, die zijn basis heeft in de Japanse havenstad Yokosuka.
De zesde vloot van de Verenigde Staten is een operationele eenheid van de Amerikaanse marine die actief is in de Middellandse Zee . Het is gemaakt aan het begin van de XXI ste eeuw ongeveer 40 schepen , 175 vliegtuigen en 21.000 mensen.
Het hoofdkwartier van de vijfde vloot is gelegen op een marinebasis in Bahrein, de Naval Support Activity Bahrain.
De US Navy heeft op dit moment ongeveer 329.000 personeelsleden in actieve dienst en nog eens 103.000 personeelsleden in het reservistenprogramma. Voor het uitvoeren van haar taken maakt het gebruik van 286 schepen in actieve dienst en meer dan 3700 vliegtuigen.
Verenigde Staten
Van de 415 schepen die het heeft, heeft het 20 vliegdekschepen - de meeste ter wereld met een ruime marge - 10 fregatten, 65 torpedobootjagers, 66 onderzeeboten, 13 patrouillevaartuigen en 11 mijnenbestrijdingsvaartuigen.
De Yamato, in het geheim gebouwd, moest hét verrassingswapen van Japan worden: het grootste slagschip ooit gebouwd. Twee keer groter dan Amerikaanse rivalen, met een bereik van 40 kilometer dankzij de grootste kanonnen ooit op een schip. Het schip werd echter nooit de strijd in gestuurd.
1. Noord Korea: 967 Schepen. Noord Korea kan de strijd aangaan met een marine die 967 marine-eenheden sterk is, waaronder 10 fregatten, twee korvetten, 86 onderzeeërs, 438 patrouillevaartuigen en 25 mijnenoorlogsschepen.
Er is ook een geschat aantal van 26 patrouille- en kustvaartuigen, 18 mijnenleggers en ruimers, acht amfibische schepen en meer dan 130 ondersteuningsschepen. De Pacifische Vloot is gelegerd rond Vladivostok en Petropavlovsk-Kamtsjatski, bestaande uit 15 onderzeeërs en 8 oppervlakteschepen.
Alleen de Verenigde Staten hebben meer vliegdekschepen in hun vloot. Dat land heeft er elf. Op de derde plek staat het Verenigd Koninkrijk met twee schepen. China had al twee vliegdekschepen.
De Russische marine heeft 79 schepen van de omvang van een fregat en groter, waaronder een vliegkampschip, vijf kruisers, dertien jagers en 52 onderzeeërs. Met uitzondering van een klein aantal aanvals- en kruisrakettenonderzeeërs werden vrijwel alle gevechtsschepen gebouwd tijdens de Koude Oorlog.
Langs Oekraïense kant sneuvelden maar 160 tanks, waardoor het land netto nu 78 stuks meer heeft dan voor de oorlog. De westerse militaire steun is dan nog niet eens meegeteld, maar later meer hierover. Daarnaast verloor Rusland nog bijna 1.300 pantservoertuigen en honderden artilleriestukken en raketsystemen.
De Zwarte Zeevloot (Russisch: Черноморский флот, Tsjernomorski flot) is de Russische Vloot in de Zwarte Zee. Zij maakt deel uit van de Russische marine en is gestationeerd rond de Krim. De basis bevindt zich in Sebastopol, dat na de Krimcrisis onder Russische controle staat.
Karel Doorman vliegkampschip (1948)
Het vliegdekschip, of beter: vliegkampschip, Hr.Ms. Karel Doorman (R81) is één van de bekendste Nederlandse marineschepen. Oorspronkelijk was het gebouwd als HMS Venerable van de Britse Colossusklasse.
HMS Queen Elizabeth (R08) is het eerste van twee vliegdekschepen van de Queen Elizabeth-klasse. Het zusterschip wordt de Prince of Wales. De schepen zijn op dit moment in aanbouw en het eerste wordt in 2017 in de vaart genomen. Het worden de grootste schepen van de Britse marine.
De Charles de Gaulle, Frankrijks enige vliegdekschip, heeft 12 Rafales en 9 Super-Etendards aan boord. Daarmee verdubbelt Frankrijk zijn aanwezigheid in de regio. Tot nu toe waren er 9 Rafales in de Verenigde Arabische Emiraten gestationeerd en 6 Mirages in Jordanië.
De kosten van het vliegdekschip van 100.000 ton worden geschat op 17,3 miljard dollar, omgerekend ruim 15 miljard euro.
Zo beschikte de Chinese marine in 1990 niet over moderne jagers, fregatten of onderzeeboten. In 2018 telde de Chinese vloot onder meer al ongeveer 25 moderne jagers, meer dan 40 moderne fregatten en iets minder dan 50 moderne onderzeeboten.
In totaal zijn er nu, inclusief China, tien landen die over één of meer actieve vliegdekschepen beschikken. Italië en Spanje hebben er twee, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, Brazilië, India en Thailand hebben één exemplaar.
De Koninklijke Marine, of het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK), beschikt over 29 marineschepen (excl. sleepboten, opleidingsvaartuigen, etc.). De grote schepen zijn fregatten, onderzeeboten, LPD's en natuurlijk het grootste schip van de Nederlandse marine: het Joint Support Ship (JSS) Zr.Ms. Karel Doorman.
De Zwarte Zeevloot is de Russische Vloot in de Zwarte Zee. Zij maakt deel uit van de Russische marine en is gestationeerd rond de Krim. De basis bevindt zich in Sebastopol, met Mykolajiv, welke plaatsen deel uitmaken van de Oekraïne, dat in 2014 was verwikkeld in de Krimcrisis.
De fregatten Van Speijk, Tromp en De Ruyter dragen de naam van een Nederlandse zeeheld. Het Joint logistic Support Ship heeft de naam Karel Doorman en zeeheld Johan de Witt ziet zijn naam terug op een amfibisch transportschip.
De Ruyter en Hr.Ms. De Zeven Provinciën zijn de laatste kruisers van de Koninklijke Marine. Het waren -in een tijd van tweedehands schepen uit het buitenland- de grootste naoorlogse marineschepen van Nederlandse makelij. Jarenlang waren het naast vliegkampschip Hr.Ms.
Dit voorvoegsel is niet zoals vaak gedacht een onderdeel van de naam, maar een typeaanduiding of een aanduiding welke betrekking heeft op de taken van het schip. MS is bijvoorbeeld een typeaanduiding voor een motorschip, en CV is een aanduiding voor een taak, namelijk het vervoeren van containers.