Taaitaai ontleent zijn naam aan de taaie geaardheid van het deeg. Het bevat vrijwel geen vocht, bestaat alleen uit met honing gekookte stroop en bloem. Het taaitaaideeg moet daarom lang rijpen om te zorgen dat er zuren ontstaan waarop het rijsmiddel kan werken.
Taaitaai is een typische lekkernij die met name in de sinterklaastijd wordt gegeten. Taaitaai lijkt qua smaak veel op speculaas; er zit echter ook een anijssmaak aan. Het product is echter zolang het vers is niet bros zoals speculaas, maar letterlijk "taai".
Waar is taaitaai van gemaakt? Taaitaai wordt onder andere gemaakt van roggebloem, wat meehelpt aan de taaie structuur waar de koek z'n naam aan te danken heeft. Er zit een kleine hoeveelheid speculaaskruiden in, maar die karakteristieke smaak van de sinterklaaskoek komt van anijszaad.
Duurzaamheid taaitaai
Ook dit zoetmiddel kan van eigen bodem komen. Aan deze taaie koeken wordt – helaas – ook vaak palmolie toegevoegd. Naast dat deze olie niet goed is voor onze gezondheid (verzadigd vet!), heeft het een negatief effect op de planeet.
Er zitten 71 kilocalorieën in 1 stukje (20 gram) taaitaai. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'taaitaai'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Doe de taaitaai in een goed afgesloten trommel en laat het minimaal een dag staan om de smaken te laten ontwikkelen. Je kunt de taaitaai ongeveer twee weken bewaren, daarna worden ze wat droger.
Als je een stuk brood in de zak van de taai-taai poppen stopt worden de taai-taai poppen helemaal zacht, zelfs zachter als ze eerst waren. Als je er geen brood bij doet drogen ze uit.
Bewaaradvies. Zachte broodjes behouden een dag of drie, mits goed verpakt in plastic, hun versheid. Wil je de broodjes langer bewaren, dan adviseren we om ze in te vriezen. Ze zijn dan circa 2 weken houdbaar.
Zoals bv ontbijtkoek of eierkoeken maar ook gevulde koeken kunnen heel goed in de vriezer. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de zakjes zit en dat de vriezer goed koud is. Vries niet teveel tegelijk in. Deze koeken blijven ongeveer 3 maanden goed in een vrieskist.
Bakpapier. Fruitsoorten zoals bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines zijn prima in te vriezen.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Vries brood direct na aankoop in porties in en haal er elke dag uit wat je nodig hebt.
Het gerecht laat zich prima invriezen, dus het surplus kun je in mooie porties in de diepvries kwijt.
Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
' Rijst kan ook prima twee maanden na de THT-datum nog worden gegeten, dat is afhankelijk van nevenfactoren zoals hoe het is bewaard en uit welke partij het komt.”
Als je schnitzel, of een ander soort vlees, wilt invriezen, dan is het belangrijk om te weten dat dit snel moet gebeuren. Als je vlees te langzaam invriest, dan vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen.
Maar mocht je ondanks de vermoede pogingen om zoveel mogelijk van de kerststol te snoepen toch nog met restanten overblijven na de feestdagen, hoef je de stol niet weg te gooien. Je kunt het geopend en aangesneden namelijk tot wel twee weken bewaren. In de vriezer blijft het zelfs wel een maand na aansnijden goed.
Bij invriezen is dit product 7 tot 8 weken houdbaar. Invriezen moet wel snel en goed gebeuren om de kwaliteit te garanderen. Na ontdooien niet opnieuw invriezen.
Krentenbrood kun je gerust 5-7 dagen bewaren in de keukenkast of zelfs een maand in de vriezer. Je kunt brood beter niet in de koelkast bewaren, omdat de moleculen dan van structuur veranderen.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Op deze manier kan de warmte van het blik niet als condens terugslaan op de cake. Daarnaast is het handig om de cake (in blik) op een rooster te plaatsen zodat de warmte óók van onderen weg kan glippen. Vergeet de cake niet af te dekken met een doek om uitdrogen te voorkomen.
Broodzakjes en plastic tassen
Naast vershoud- en zilverfolie gebruiken sommige mensen ook boterhamzakjes voor het invriezen. Dat is geen goed idee, meent het NCHFP. Dit soort zakjes zijn te dun en breken daardoor tijdens het bevriezingsproces.
Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden. Mocht je het toch niet kunnen laten, stop ze dan goed luchtdicht verpakt in de vriezer.
Kan brood in de diepvries beschimmelen? Kan bevroren brood schimmelen? Door de temperatuur in de koelkast kun je schimmels wel voorkomen, maar het brood wordt veel sneller oud. In tegenstelling tot de vriezer tast de koelkast het zetmeelgehalte in het brood aan, waardoor de textuur snel verandert.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.