Een kroon is een permanente tandvervanging die rust op de afgeslepen eigen tand en zich uitstrekt vanaf de rand van het tandvlees. Zo is er geen grens zichtbaar tussen de kroon en de oorspronkelijke tand.
Een kroon van porselein of zirkonium is tandkleurig en ziet er natuurlijk uit.De basis van de kroon is van metaal waarover een laagje porselein aangebracht wordt. Goud of zilverkleurige kroon. Een metalen kroon is zeer sterk en slijtvast.
Een kroon of brug dient u regelmatig schoon te maken.Hierbij is vooral het tandvlees rondom de kroon of brug van belang.Dit is namelijk een kwetsbare plek omdat vuil zich daar kan hechten.
Hoe voelt een kroon aan? De kroon zal aanvoelen als een natuurlijke tand of kies. De kleur van de kroon past de tandarts en tandtechnieker aan op de rest van uw tanden en zal daardoor dus niet opvallen.
– Loskomen: Een kroon, brug of facing kan loskomen door falen van het cement of door falen van de tand/kies eronder.
U moet wel oppassen met het eten van harde of kleverige dingen die ervoor kunnen zorgen dat de noodvoorziening los kan komen. Ook moet u voorzichtig zijn met het reinigen tussen de noodkroon. Deze zit met een kwetsbare cement vast, zodat de tandarts de tijdelijke kroon makkelijk kan loskrijgen.
Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren bij uw controles. Hoe lang gaat een kroon of brug mee? De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Gemiddeld gaan ze 15 tot tot 20 jaar mee.
Plak veroorzaakt gaatjes langs de rand van uw kroon of brug en ontsteking van het tandvlees. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren.
En hoe gaat het plaatsen ervan in z'n werk? De kroon is een kapje van metaal of porselein dat over uw eigen, afgeslepen tand of kies past. De tandarts lijmt het erop vast, zodat het lijkt alsof het uw eigen tand is. U kunt daardoor niet alleen weer beter kauwen, maar uw gebit ziet er ook weer mooier uit.
Doet de behandeling van een kroon/brug pijn? De tandarts zal u voor de behandeling verdoven.Hierdoor zult u tijdens de behandeling geen pijn voelen. Als de kroon echter wordt geplaatst op een kies zonder zenuw, is verdoving niet nodig.
Nadelen van een kroon: Tandbeslijping: Om ruimte te maken voor de kroon, moet de natuurlijke tand worden afgeslepen. Dit betekent dat een deel van de gezonde tandstructuur wordt verwijderd, wat onomkeerbaar is. Gevoeligheid: Direct na het plaatsen van een kroon kan er tijdelijke gevoeligheid optreden.
Een implantaat onder een kroon of brug zit verankerd in het bot. Het is erg belangrijk dat u de overgang van de kroon of brug naar het tandvlees goed schoonmaakt. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad.
Hoe vaak kun je een kroon vervangen? Een kroon vervangen is dus niet zomaar nodig: meestal kunt u ervan uitgaan dat deze 10 tot 15 jaar meegaat. Een belangrijk aandachtspunt is dat een kroon op uw eigen tand of kies geplaatst wordt, wat betekent dat tandbederf nog steeds voorkomen moet worden.
Voor een kroon betaal je ongeveer 750 euro. De prijs van een implantaat kan oplopen tot 2.000 euro en meer.
Na het aanbrengen van een kroon of brug is het verstandig nog een uur voorzichtig te zijn. U mag dan nog even niets eten of drinken. Daarna kunt u weer gewoon gebruik maken van uw gebit!
Een kroon kan lang blijven zitten, vaak wel meer dan 10 jaar. Hoe lang precies, hangt af van hoe gezond de tand of kies is die eronder zit en hoe goed u de kroon schoonhoudt. U moet de kroon net als uw eigen tanden goed poetsen met een zachte tandenborstel en schoonhouden met tandenstokers, tandenragers of floss.
Een kroon wordt vastgelijmd, waardoor het net zo sterk is als een originele tand. In het geval dat je eigen tand kapot was, kun je met een kroon niet alleen weer beter kauwen, het geeft je ook weer een mooi gebit.
Van de tandheelkundige facings is zirkonium het meest duurzame en sterkste facing / kroon. Het is erg sterk in kauwen en bijten. Het heeft een hoge hittebestendigheid.
Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit. Hierbij wordt metaal als basis gebruikt. Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein aangebracht. Soms worden kronen alleen van metaal gemaakt.
Helaas kunnen kronen en facings niet worden gebleekt. Hierdoor is een bleekbehandeling minder effectief voor mensen die een kroon of facing hebben.
Metalen kronen zijn goed bestand tegen bijt- en kauwkrachten en gaan waarschijnlijk het langst mee in termen van slijtage. Ook breken of scheuren metalen kronen zelden.
Bijna in alle gevallen is het uitvallen van een vulling of kroon te wijten aan bepaalde 'ongelukjes'. Dit kan gebeuren als u op iets keihard bijt, waardoor uw vulling of kroon los komt te zitten en zelfs kan uitvallen.
Een kroon kan worden geplaatst wanneer de tanden volgroeid zijn, dit is vaak na midden tienerjaren. Voor het plaatsen van een implantaat moet je uitgegroeid zijn.
Om een kroon te verwijderen kunt u een kronentikker gebruiken of gaan prutsen met een Ash 6, waarbij zowel de kroon als de opbouw kunnen fractureren. Of de WAMkey ter hand nemen. Deze sleutel richt zich puur op de aanwezige kroon en maakt hergebruik van de kroon na afname mogelijk.