Op 1 januari 2023 zal de Wet toekomst pensioenen in werking treden. In de nieuwe wetgeving wordt overgegaan naar een nieuw pensioenstelsel waarbij de middelloon- en eindloonregeling verdwijnen en daar een solidaire of flexibele premieregeling voor in de plaats komt.
Het kabinet heeft samen met werknemer- en werkgeversorganisaties in 2019 een pensioenakkoord gesloten. Dit wetsvoorstel komt daaruit voort en regelt de herziening van de tweede pijler van het pensioenstelsel.
De nieuwe pensioenwet
In deze pensioenwet zijn nieuwe afspraken m.b.t. pensioenen en AOW opgenomen. Het doel van deze hervormingen is het transparanter, persoonlijker en concreter maken van het pensioenstelsel. Daarnaast is het van belang dat het pensioenakkoord aansluit bij de huidige tijd.
De doelstellingen van het nieuwe pensioenstelsel zijn als volgt: een eerder perspectief op een koopkrachtig pensioen; pensioen gaat directer meebewegen met de economische ontwikkelingen, pensioen wordt transparanter en persoonlijker, en.
Een tweede reden voor een nieuw pensioenstelsel is dat de Wet toekomst pensioenen inspeelt op het feit dat steeds meer mensen vaker van baan wisselen, een tijd helemaal niet werken of bijvoorbeeld voor zichzelf beginnen.
Het bestuur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) heeft besloten per 1 oktober 2022 de pensioenen met 2,7% te verhogen. Dit betekent dat uw pensioen vanaf die datum omhoog gaat. Dat is prettig voor al onze deelnemers, vooral voor gepensioneerden in deze tijd van stijgende prijzen.
Besluit over de toeslagverlening per 1 juli 2022
Het gaat om een verhoging van 2,2% voor de (opgebouwde) pensioenen van de actieve deelnemers (werknemers) en 10,9% voor de pensioenen van gewezen deelnemers (oud-werknemers) en pensioengerechtigden.
De belangrijkste veranderingen aan de AOW
Deze nieuwe regel is al op 1 januari 2020 ingegaan. Tot 2022 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden. Dat is gunstig voor de mensen die de komende jaren met pensioen gaan. Vanaf 2022 stijgt de leeftijd in stapjes naar 67 jaar in 2024.
In veel pensioenregelingen kunt u al voordat u de standaard pensioengerechtigde leeftijd bereikt, stoppen met werken. Maar doordat uw pensioen eerder ingaat, wordt de uitkering een stuk lager. U moet namelijk langer rondkomen met uw pensioengeld.
Het wettelijk minimumloon (WML) gaat omhoog met ruim 10%. Uitkeringen die gekoppeld zijn aan het minimumloon, zoals AOW, bijstand en de Wajong, gaan hierdoor ook omhoog. Eerder werd bekend dat het WML in totaal 7,5% omhoog zou gaan in 3 jaarlijkse stappen. Nu gaat de verhoging van ruim 10% meteen per 1 januari 2023 in.
De AOW ging altijd in op 65-jarige leeftijd, maar diverse regeringsbesluiten in de laatste jaren zorgden ervoor dat de AOW-leeftijd stapsgewijs verhoogd werd naar 67 jaar in 2024. Vanaf 2025 zou de AOW-leeftijd vervolgens één op één stijgen met de toenemende gemiddelde levensverwachting.
Je pensioen wordt al uitbetaald: verhoging met 1,7% op 1 juli 2021. Je pensioen gaat in tussen 1 juli en 1 december 2021: verhoging van het pensioenbedrag voor elk inkomstenjaar (met inbegrip van 2021) met 1,7%.
We hebben goed nieuws over uw pensioen in 2022. Het bestuur van uw pensioenfonds heeft besloten dat u in 2022 meer pensioen gaat opbouwen, namelijk 1,55% (2021: 1,4%). Bovendien verhogen we uw pensioen met 2,0% per 1 januari 2022. U gaat wel iets meer betalen voor uw pensioen.
Indexering. Het brutopensioen en andere sociale voordelen die u van de Pensioendienst ontvangt, stegen op 1 januari 2022 met 2 %. Zo passen we uw uitkeringen aan aan de 'stijgende prijzen' (levensduurte).
Eerder stoppen met werken, wat kost dat? Eerder stoppen met werken kost tussen de 6 en 8 procent van je pensioen voor ieder jaar dat je eerder met pensioen gaat.
Als het aan werkenden zelf lag, zouden ze het liefst veel eerder stoppen met werken. Hun voorkeur gaat uit naar ophouden met gemiddeld 61,2 jaar, terwijl ze 66,1 jaar verwachten.
Vaak zal het SWT op zich financieel voordeliger zijn, maar soms zit er ook een voordeel in het vervroegd pensioen, bv. omdat de werknemer nog een bijkomstige activiteit wil uitoefenen, wat eenvoudiger en met betere cumulvoorwaarden kan als gepensioneerde dan als werkloze.
Pensioen invaren betekent dat pensioen dat is opgebouwd onder het huidige stelsel, wordt overgeheveld naar de nieuwe pensioenregeling, met de afspraken die daar gelden. In het pensioenakkoord gaat de voorkeur uit naar invaren.
Pensioenen komen in aanmerking voor een belastingvermindering. Maar je bijverdienste kan daar een negatieve impact op hebben. Heb je de pensioenleeftijd bereikt en is je wettelijk pensioen niet hoger dan 16.690 euro, dan wordt geen rekening gehouden met je bijverdienste.
Op 01.01.2021 werd het minimumpensioen verhoogd voor: werknemers en zelfstandigenpensioenen, met 2,65 %; rustpensioenen ambtenaren, met 1,73 %; overlevingspensioenen ambtenaren, met 4,92 %.
De hoogte van het bedrag hangt af van het soort pensioen dat u in de maand mei krijgt: 1 246,46 EUR bruto (vanaf 01.05.2022 aan index 159,47) als u een gezinspensioen ontvangt; 997,17 EUR bruto (vanaf 01.05.2022 aan index 159,47) als u een pensioen als alleenstaande of een overlevingspensioen krijgt.
Een richtlijn die vaak wordt gebruikt voor 'genoeg pensioen' is 70% van het laatstverdiende bruto-inkomen. Dit betekent dat je 70% van het (bruto) inkomen dat je ontvangt als je met pensioen gaat nodig hebt voor je pensioen. Het is heel makkelijk te checken hoe je er zelf voor staat.
Gepensioneerde zelfstandigen hebben geen recht op vakantiegeld.