Tryptofaan speelt een rol bij de productie van de neurotransmitter serotonine (Tryptofaan → 5-hydroxytryptofaan (5-HTP) → Serotonine). Deze stof heeft invloed op stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. L-Tryptofaan kan slaapbevorderend, angst-dempend en als antidepressivum werken.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
De aanbevolen dagelijkse inname wordt voor tryptofaan geschat op tussen de 250 mg en 425 mg (3,5 tot 6 mg per kg lichaamsgewicht).
L-tryptofaan dient los van de maaltijd (minimaal een half uur voor, of 2 uur na het eten) te worden ingenomen.
Sojabonen, kalkoen en tonijn zijn bijzonder rijk aan L-tryptofaan. De volgende voedingsmiddelen bevatten evenals L-tryptofaan : Havermout, volkoren granen. Bananen, pruimen.
Lucovitaal Magnesium 400 B6 L-Tryptofaan is een handige “one-a-day” formule en is goed voor de werking van spieren en helpt vermoeidheid verminderen. Magnesium is onder andere nodig voor de energiestofwisseling van je lichaam en heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel.
Afhankelijk van de behoefte en hoe je lichaam er op reageert, neem je 1 of 2 capsules voor het slapen. Met één pot kan je dus zo'n anderhalve maand tot 3 maanden vooruit. Dit kost je dan dus ongeveer €10 to €15 per maand. Ok, niet het duurste supplement dus.
Bij gebrek aan serotonine kan dat fysiek en mentaal nare gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan angst- en depressieklachten, een verminderde eetlust en minder behoefte aan seks en vrienden om je heen. Heb je voldoende serotonine, dan voel je je ook goed!
Serotonine Booster van AlphaVit is een uniek product omdat de uitgebalanceerde samenstelling van ingrediënten zowel tryptofaan als 5-HTP bevat. In combinatie met extra vitamines en mineralen krijgt u waar voor uw geld met dit veelzijdige natuurproduct.
Een banaan bevat slechts 20 mg tryptofaan, een onsje vis circa 500 mg en een onsje kaas 700 mg. Het is de suiker die van de banaan een beroemd slaapmutsje maakt.
5-HTP passeert de bloed-hersenbarrière veel gemakkelijker dan L-Tryptofaan. Het passeren van L-Tryptofaan door de bloed-hersenbarrière is nu juist het probleem wat bij veel mensen leidt tot te lage serotonine niveaus in de hersenen.
Oorzaken van een serotonine tekort
Wanneer voeding te weinig (complete) eiwitten en dus aminozuren bevat, kan er een tekort aan deze bouwstof ontstaan. Een teveel aan geraffineerde koolhydraten zorgt daarentegen voor verstoring van de bloedsuikerspiegel en het serotoninegehalte.
Terwijl theoretisch hoge doseringen van 5-HTP moeten worden gemetaboliseerd en uit het lichaam worden gespoeld, bestaat er enig bewijs dat bijwerkingen van overmatig kunnen zijn: lichte misselijkheid, brandend maagzuur, schade aan hartkleppen en hypertensie.
Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade. Een kleine portie een half uur voor het slapen, kan al zorgen voor een ontspannend lichaamsgevoel en wekt zo de slaap op. Ook serotonine bevordert de slaap.
5-HTP is een voorloper van serotonine en wordt door het lichaam gemaakt via L-tryptofaan. Het wordt vervolgens omgezet in serotonine. 5-HTP werkt beter dan L-tryptofaan, omdat het de bloed-hersenbarrière makkelijker overbrugt [1]. Serotonine regelt signalen tussen hersencellen en reguleert de gemoedstoestand en gedrag.
Door een kom yoghurt te eten voor je gaat slapen voel je je niet tè vol, maar krijg je wel genoeg goede voedingsstoffen en slaapverwekkende aminozuren als tryptofaan binnen. Je kunt dus prima yoghurt eten bij je avondeten of als snack laat op de avond om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die kersen eten voor het slapen gaan, beter en langer slapen! Daarnaast bevatten dadels typtofaan, wat ervoor zorgt dat u zich prettiger en bovendien slaperiger voelt. Tenslotte zorgt het eten van bananen, appels en kiwi's voor het slapen ook voor een positief effect.
Door de juiste voeding, genoeg slaap, genoeg beweging, buiten zijn, contact met je naasten en door leuke dingen te doen komen je gelukshormonen vrij. Er zijn dus meerdere hormonen die ervoor zorgen dat je een gelukkiger gevoel krijgt.
Serotonine is een neurotransmitter met een overwegend stimulerende werking. Het is een tryptamine die invloed heeft op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, orgasme en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels.
Serotonine beïnvloedt je humeur, eetlust, seksuele drift en sociaal gedrag. Ontstaat er echter een disbalans – de signalen worden onderweg verstoord – dan heeft dat een ontzettend grote invloed op je dagelijks functioneren. Zo zorgt een teveel aan serotonine voor verhoogde hartslag en in extreme gevallen tot de dood.
De middelen amitriptyline, escitalopram, mirtazapine, paroxetine, venlafaxine en vortioxetine zijn het meest effectief. Fluoxetine, fluvoxamine, reboxetine, en trazodon scoorden het laagst op effectiviteit. De meerderheid van de meest effectieve antidepressiva zijn niet meer onder patent en generiek verkrijgbaar.
Het duurt bijna twee maanden voordat de serotonine-emmer weer helemaal is aangevuld.
Neurotransmitters. Bepaalde stoffen in de hersenen maken een mens kwetsbaar voor depressie. Dat zijn de zogenaamde neurotransmitters, die zorgen voor emoties, eetlust en concentratievermogen. Enkele van deze neurotransmitters, namelijk serotonine en noradrenaline, werken in op de stemming.