Naast fluoride hebben je tanden en kiezen baat bij voldoende mineralen en vitamines. Vooral calcium, magnesium en vitamine A, D en K2 zijn onmisbaar voor een gezond en sterk gebit.
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.
Bezoek de tandarts regelmatig
Het beste is om dit 1 keer in het half jaar te doen. Je kan dan ook eventueel je mond laten reinigen door de mondhygiënist. Je doet er verstandig aan om dit 1 keer in het jaar te laten doen. Zo heb je de meeste kans om op de lange termijn een mooi gebit te hebben en te behouden!
Je hebt dagelijks een portie calcium nodig om je botten sterk te houden. Calcium is ook een belangrijke bouwsteen van je tanden. Melk en melkproducten (of sojaproducten met calcium) mogen daarom niet ontbreken in je voeding. Ongezoet en zonder toegevoegd fruit zijn het échte tandenvrienden.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit. Maar ook synthetische kleurstoffen kunnen jouw tanden verkleuren.
Kan tandbederf herstellen? Nee, tandbederf kan niet herstellen. Dat komt omdat tandglazuur niet opnieuw aangroeit. Bestaande schade kan je dus niet terugdraaien.
Is uw gebit dusdanig beschadigd of versleten en is een kleine ingreep bij de tandarts niet voldoende? Wanneer een grotere ingreep nodig is om uw gebit in zijn oude staat te herstellen kan een gebitsrenovatie uitkomst bieden. De Gebitskliniek beschikt over de nieuwste technieken op het gebied van gebitsrenovaties.
Yoghurt en karnemelk smaken misschien zuur, maar zijn door het aanwezige calcium ook veilig voor het gebit (mits u er geen suiker in doet). Beperk het gebruik van zure dranken en drink zoveel mogelijk water, gewone thee, koffie of melk.
Tip 1: Poetsen, poetsen, poetsen. Een belangrijke manier om te voorkomen dat je tanden geler worden is door twee keer per dag goed te poetsen. Om wittere tanden te krijgen is het niet alleen belangrijk dat je twee keer per dag twee minuten poetst, maar het is ook belangrijk dat je op de juiste manier poetst.
Op haar instagram deelt Farah het trucje, en je hebt ervoor alleen maar een theelepel kokosolie en een snufje kurkuma (geelwortel) nodig. Dit meng je door elkaar, om het vervolgens met een tandenborstel op je tanden aan te brengen. Laat het goedje vijf minuten inwerken, en spoel je mond daarna grondig met water.
Kokosolie is zo'n middel dat op een natuurlijke manier voor witte tanden zorgt. Het werkt heel simpel: spoel de olie ongeveer 15 minuten door de mond, en spuug het goedje daarna uit. In die 15 minuten hebben de afvalstoffen zich kunnen hechten aan de kokosolie. Het resultaat is een frisser en witter gebit.
'Zuur' voedsel
Ongetwijfeld heeft u vroeger geleerd dat suikers en frisdranken slecht voor uw tanden zijn, maar wist u dat ook zuur uw gebit aantast? Producten die u beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld tomatenketchup, sojasaus, azijn, witte wijn, pastasaus en augurken.
Gele of lichtgele tanden bevatten meer glazuur; de beschermlaag die je gebit niet kan missen. Glazuur voorkomt namelijk tanderosie, waardoor je tanden minder snel afbreken. Tandglazuur is het hardste deel van je lichaam.
Eiwitrijke voedselproducten zijn een ideale bron van fosfor. Dit is op calcium het één na meest voorkomende mineraal in ons lichaam. Dankzij vitamine D dienen calcium en fosfor voor de opbouw van sterke botten en onze tanden. Naast bonen, eieren en rood vlees is ook vis een goede bron van eiwitten en van ijzer.
Neem dan contact op met Stichting Urgente Noden, kortweg SUNN. Deze private organisatie zit in 100 gemeenten in Nederland. Dit noodfonds richt zich op zeer acute tandzorg. Het fonds werkt soms samen met een lokale tandarts.
Geen schade aan het gebit
We zorgen voor facings op basis van de vorm van uw tanden, zodat deze op een goede manier passen en het nergens nodig is om deze te forceren. Dit betekent dat u zowel op de korte als de lange termijn geen rekening hoeft te houden met schade door de facings.
Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.
Als de laag een beetje weg is, heb je een beginnend gaatje. Dit kan je door extra goed te poetsen soms nog wel wegpoetsen. Poets dan wel met een fluoride tandpasta, want die zorgt dat de tanden weer sterker worden. Als de laag helemaal weg is, komt er een bruin plekje.
Gaatje in kies of tand herkennen
De kenmerken van een beginnend gaatje zijn onder andere witte vlekjes, donkere verkleuring, of zwarte puntjes op de tanden. In een vergevorderd stadium van cariës kunnen verschillende soorten pijnklachten worden ervaren.
3: Bloemkool en komkommers
Deze groentes bevorderen de speekselproductie. Speeksel is een natuurlijke manier om tandplak weg te halen en de mond te spoelen.
Alle zure voedingsmiddelen, hoe gezond ook, kunnen schadelijk zijn voor uw gebit. Vooral voor zuur fruit moet u oppassen. Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven, kiwi's en mango's, maar ook aan de producten daarvan (appelstroop, jam, vruchtensap).
Daarnaast maken ook aardbeien je tanden witter! Aardbeien bevatten appelzuur en dit heeft een reinigende werking op het oppervlak van je gebit. Ook peren kunnen helpen om je tanden witter te maken, peren bevatten meer water dan fruitzuur en zorgen ervoor dat je meer speeksel aanmaakt.