Taugé is een bron van folaat (vitamine B11) en bevat volop vezels. Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je witte en rode bloedcellen. Ook draagt folaat bij aan het goed functioneren van je geheugen en helpt het je weerstand goed te houden.
Taugé is rijk aan vezels
Nog een belangrijk voordeel: taugé bevat veel vezels. Voedingsvezels zorgen voor een gezonde werking van de darmen, een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na de maaltijd. Daarnaast verminderen voedingsvezels het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Taugé bevat nauwelijks calorieën en is rijk aan voedingsstoffen. Dat is de ideale combinatie voor een gezond gewicht. Je kunt de kiemgroente dan ook vrijwel onbeperkt eten, zelfs als je aan het afvallen bent.
Taugé is rijk aan vitaminen C, B1, B2, B6 en B11, aan de mineralen Kalium, Calcium, Fosfor, Ijzer, Magnesium, Koper en Zink. ÉN… Aan anti-oxidanten (zoals vitamine C)! Taugé bevat na 8 dagen ontkiemen bijvoorbeeld al bijna 24 keer meer vitamine C dan het originele mungboontje waar hij uit ontkiemt is!
De zaden zijn vochtig genoeg om te kiemen. Spoel 2–3 keer per dag en herhaal dit een aantal dagen. Taugé zet je in het donker, bijvoorbeeld in je keukenkastje. De andere zaden kunnen op het aanrecht of in de vensterbank blijven staan.
Taugé is een bron van folaat (vitamine B11) en bevat volop vezels. Folaat is in je lichaam betrokken bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je witte en rode bloedcellen. Ook draagt folaat bij aan het goed functioneren van je geheugen en helpt het je weerstand goed te houden.
Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie. Zo houd je het veilig: Bewaar ze in de koelkast op 4 °C. Was kiemgroenten vlak voor gebruik goed onder stromend water.
Rauwe taugé heeft een fijne crisp en kun je prima rauw eten. Er bestaat echter wel de kans dat kiemgroente (zoals bijvoorbeeld taugé) besmet is met bacterien als salmonella. Zorg ervoor dat je je de taugé van te voren goed wast en even onderdompelt in heet water, hitte dood namelijk deze bacteriën.
Taugé en alfalfa zijn voorbeelden van kiemgroenten. Groente eten geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Kiemgroenten bevatten vezels en voedingsstoffen en maar weinig calorieën. Op kiemgroenten kunnen bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.
Tauge, ook bekend als taugé, is een heerlijke en voedzame toevoeging aan verschillende gerechten. Deze knapperige groente, afkomstig van de mungboon, zit boordevol vitamines en mineralen.
Taugé is heerlijk om mee te wokken, maar ook om te verwerken in loempia's, spring rolls en noedelsoep. Laat je inspireren door de lekkerste taugé recepten. Probeer bijvoorbeeld een omelet met taugé en andere knapperige groenten of klassieke Indische gado gado.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Een stukje vlees is een goede bron van ijzer. Niet alle vleessoorten bevatten evenveel ijzer. Hoe roder het vlees, hoe meer ijzer. Rundvlees, lamsvlees en konijn bevatten doorgaans wat meer ijzer dan kalfsvlees, varkensvlees en gevogelte zoals kip.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
Deze smaakvolle scheuten, geliefd in de Chinese keuken en een essentieel ingrediënt in loempia's, voegen een knapperige textuur en verkwikkende smaak toe aan gerechten. Meer dan alleen een favoriet in de Chinese culinaire traditie, is taugé veelzijdig en past het moeiteloos in diverse keukens.
Je kunt taugé ook invriezen. Op deze manier kan taugé langer bewaard worden. Het is belangrijk dat de je taugé eerst kort – maximaal 1 minuut - blancheert voordat je het invriest.
Sojascheuten, ook wel gekend onder de naam taugé, zijn de malse, knapperige kiemen van de groene mungboon. Het is een algemene misvatting dat deze kiemen de scheuten zijn van sojabonen. Ze worden vaak gebruikt in de Aziatische keuken, onder andere in loempia's en wokgerechten.
Bewaartip voor dit product
Kiemgroenten zijn erg kwetsbaar en maar kort houdbaar. Bewaar het goed afgedekt in de koelkast.
RODE & ORANJE GROENTE
Een kleurig dieet doet wonderen voor de huid! Alle rode en oranje groenten, waaronder zoete aardappel, wortels en paprika, zijn rijk aan betacaroteen. Het lichaam zet betacaroteen om in vitamine A, een essentiële vitamine voor het beschermen, herstellen en gezond houden van de huid.
In wortels, zoete aardappels en citrusvruchten zit veel vitamine A. Deze vitamine gaat huidveroudering tegen en is verantwoordelijk voor de aanmaak van nieuwe cellen en de weefselstructuur van de huid. Van citrusvruchten, zoals sinaasappels, maar ook citroen is daarnaast bekend dat het collageen stabiliseert.